Skip to content


Islamabad, Pakistan
CNN

De voormalige premier van Pakistan, Imran Khan, was zaterdag aanwezig bij een langverwachte rechtszaak in de hoofdstad Islamabad en vertrok na de geplande procedure.

In Islamabad braken botsingen uit tussen aanhangers van Khan en de politie toen Khan probeerde het Hooggerechtshof van de hoofdstad binnen te dringen. Ook in de stad Lahore braken schermutselingen uit.

Maandag werd een arrestatiebevel tegen Khan uitgevaardigd, waardoor hij zich zaterdag voor de rechtbank moest presenteren. Na een week van schermutselingen in het hele land waren vrijdag alle arrestatiebevelen tegen Khan opgeschort nadat Khan had toegezegd dat hij voor de rechtbank zou verschijnen.

Op zaterdag hebben de autoriteiten van de hoofdstad een bevel uitgevaardigd dat elke bijeenkomst van meer dan vier personen een onwettig misdrijf maakt. Khan verliet de stad Lahore zaterdagochtend vroeg om Islamabad over de weg te bereiken. Hij reisde met een konvooi van honderden supporters.

Een zwaarbeveiligd gerechtelijk complex was toegewezen voor Khan’s optreden aan de rand van de hoofdstad, met honderden oproerpolitie in het gebied. De politie van Islamabad zei in een tweet dat Khan’s aanhangers bij aankomst op het complex “de politie met stenen begonnen te bekogelen”, waarop de politie reageerde met traangas.

Khan maakte zijn opwachting nadat hij vijf uur had gewacht om het gerechtelijk complex te betreden.

In een audiobericht dat Khan aan journalisten stuurde, zei Khan dat hij “buiten de deur van het gerechtelijk complex had gewacht” en “volledig had geprobeerd binnen te komen”, maar door het gebruik van traangas door de politie lijkt het alsof “ze niet wil dat hij voor de rechter komt.

Afzonderlijk in de stad Lahore, werd de woning van Khan binnengevallen door de politie met bulldozers die kampen verwijderden die waren opgezet door aanhangers van Imran Khan. De minister van Binnenlandse Zaken Rana Sanaullah zei in een persconferentie dat de politie-operatie bij Khan’s huis werd uitgevoerd om “no-go-gebieden vrij te maken” en “schurken te arresteren die zich binnenin verschuilen”.

Het team van Khan beweerde dat alleen de vrouw en het huispersoneel van Khan in de woning aanwezig waren toen de inval plaatsvond.