Illegaal gebouwde stallen worden niet getroffen

17 april 2024, 11:16 uur

In 2023 trok de administratieve rechtbank van Maagdenburg vervolgens de bouwvergunning in voor enkele stallen in de varkensfokkerij in de Altmarkkreis Salzwedel, waar vrijdag een grote brand woedde. Volgens onderzoek van MDR SACHSEN-ANHALT zijn deze stallen echter niet getroffen door de brand. Intussen wordt het onderzoek naar de oorzaak van de brand voortgezet.

U kunt op elk moment het laatste nieuws van Mitteldeutscher Rundfunk vinden mdr.de en in de MDR Aktuell-app.

De grote brand in een varkensboerderij in Binde in de Altmarkkreis Salzwedel had geen gevolgen voor de stallen van de faciliteit, die de exploitant ten onrechte had gebouwd. Dit blijkt uit onderzoek van MDR SACHSEN-ANHALT.

In het dispuut over de faciliteit behaalde de stad Arendsee, waartoe Binde behoort, afgelopen zomer een juridische overwinning. De administratieve rechtbank van Maagdenburg heeft een bouwvergunning uit 2013 ingetrokken. De rechtbank klaagde dat er geen milieueffectrapportage was uitgevoerd. De bouwvergunning voor de faciliteit, die in 2006 werd gebouwd, werd vervolgens in 2013 door het staatsbestuur verleend. De exploitant van het varkensbedrijf was tegen de uitspraak van de bestuursrechter in beroep gegaan.

Het burgerinitiatief in het dorp wil nog niet reageren op de brand vanwege het juridische geschil dat al tien jaar duurt.

Ruim 1.000 dode zeugen

Volgens de huidige informatie zijn vrijdag 1.750 zeugen en een onbekend aantal biggen omgekomen bij de brand. Zoals de Altmarkkreis dit weekend aankondigde, moet je per zeug minimaal acht extra biggen verwachten. De politie schat de materiële schade op ongeveer een miljoen euro. Ongeveer 1.300 levende zeugen werden onder toezicht van dierenartsen geladen en naar andere faciliteiten gebracht die eigendom waren van de exploitant. De bluswerkzaamheden van de brandweer gingen tot ver in het weekend door. Politie-experts doen sinds maandag onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Twee brandweerlieden gewond

Volgens MDR-onderzoek hebben een aantal van de ingezette brandweerlieden die de dieren niet konden redden, nog steeds pastorale hulp nodig. Operationeel manager Marek Weiß zei dat de operatie in alle opzichten extreem was. Op basis van het aantal kameraden zijn er meer dan 1.500 bedrijfsuren en een verbruik van meer dan een miljoen liter water.

Feuerwehrmänner löschen in dichtem Rauch eine Lagerhalle.
De brandweer schat de schade op ongeveer een miljoen euro.
Beeldrechten: MITTELDEUTSCHER RUNDFUNK

Volgens de politie raakten twee brandweerlieden tijdens de bluswerkzaamheden lichtgewond en werden ze naar de Altmarkklinikum Salzwedel gebracht. Ze zijn inmiddels weer thuis. In totaal werden 211 hulpdiensten van de brandweerkorpsen van de omliggende steden ingezet. Daarnaast werden negen dierenartsen en de officiële dierenarts uit Salzwedel ingeschakeld.

Dierenbeschermingsorganisatie Peta dient een strafklacht in

Dierenbeschermingsorganisatie Peta maakte dinsdag bekend een strafklacht te hebben ingediend tegen de uitbater. Het Openbaar Ministerie van Stendal werd daarom gevraagd na te gaan of er sprake was van voorwaardelijk opzet. Peta rechtvaardigt dit onder meer door te zeggen dat het de tweede keer in drie jaar tijd was dat er brand uitbrak in de faciliteit.

Animal Rights Watch bekritiseerde onder meer het gebrek aan brandveiligheidsmaatregelen. Het verantwoordelijke bouwregelbureau in de Altmarkkreis Salzwedel was in 2021 al op de hoogte gesteld van gebreken, zo zei een woordvoerster van de organisatie desgevraagd. Het ging onder meer om het gebrek aan scheiding van brandcompartimenten, maar ook vluchtdeuren waren grotendeels onbruikbaar. Desgevraagd heeft de directie van het bedrijf verklaard dat de klachten inmiddels zijn verholpen.

Het district zegt geen kennis te hebben van huidige of specifieke tekortkomingen.

Onaangetaste stallen weer in bedrijf

De exploitant heeft inmiddels de niet door de brand getroffen stallen weer in gebruik genomen. Volgens het stadsdeel zijn alle technische eisen die belangrijk zijn voor het dierenwelzijn, zoals voedsel, water, licht en ventilatie, volledig hersteld. Alle geredde dieren staan ​​onder veterinair toezicht en verzorging en verkeren in goede staat.

Drie jaar geleden was er al brand in de stal in Binde am Arendsee. Er was toen een schade van 50.000 euro.

Eerdere berichten over de brand

Meer over het onderwerp branden in Saksen-Anhalt

dpa, MDR (Carina Emig, Bernd-Volker Brahms, Christoph Dziedo, Lucas Riemer)

Dit onderwerp in het programma:MDR SAKSEN-ANHALT – De radio zoals wij | 16 april 2024 | 12:00 uur

Die mobile Version verlassen