Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Het Pentagon zegt dat een oorlogsschip van de Amerikaanse marine en meerdere commerciële schepen zijn aangevallen in de Rode Zee


DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten (AP) – Een Amerikaans oorlogsschip en meerdere commerciële schepen zijn zondag aangevallen in de Rode Zee, aldus het Pentagon, wat mogelijk een grote escalatie markeert in een reeks maritieme aanvallen in het Midden-Oosten die verband houden met de oorlog tussen Israël en Hamas. .

“We zijn op de hoogte van berichten over aanvallen op de USS Carney en commerciële schepen in de Rode Zee en zullen informatie verstrekken zodra deze beschikbaar komt”, aldus het Pentagon.

De Carney is een torpedobootjager van de Arleigh Burke-klasse.

Het Britse leger zei eerder dat er vermoedelijk een drone-aanval en explosies in de Rode Zee hadden plaatsgevonden, zonder daar verder op in te gaan.

Het Pentagon heeft niet aangegeven waar het geloofde dat de brand vandaan kwam. De door Iran gesteunde Houthi-rebellen uit Jemen hebben echter een reeks aanvallen uitgevoerd op schepen in de Rode Zee, en drones en raketten gelanceerd die gericht zijn op Israël terwijl het oorlog voert tegen Hamas in de Gazastrook.

Een Amerikaanse functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om inlichtingenzaken te bespreken, zei dat de aanval rond 10.00 uur in Sanaa, Jemen, begon en maar liefst vijf uur had geduurd. Een andere Amerikaanse functionaris die om dezelfde reden op voorwaarde van anonimiteit op dezelfde manier sprak, zei dat de Carney tijdens de aanval minstens één drone had onderschept.

Er was geen onmiddellijk commentaar van de Houthi’s. Een militaire woordvoerder van de Houthi zei echter eerder dat er binnenkort een “belangrijke” verklaring zou worden vrijgegeven.

De mondiale scheepvaart was steeds meer het doelwit geworden nu de oorlog tussen Israël en Hamas dreigt een breder regionaal conflict te worden een wapenstilstand stopte kortstondig de gevechten en Hamas wisselde gijzelaars uit voor Palestijnse gevangenen die door Israël werden vastgehouden. De ineenstorting van de wapenstilstand en de hervatting van de straffende Israëlische luchtaanvallen en het grondoffensief daar hadden echter het risico vergroot dat de aanvallen vanaf zee zouden worden hervat.

Eerder in november kwamen de Houthi’s een voertuigtransportschip in beslag genomen ook verbonden met Israël in de Rode Zee bij Jemen. De rebellen houden het schip nog steeds vast in de buurt van de havenstad Hodeida. Raketten landden vorige week ook in de buurt van een ander Amerikaans oorlogsschip nadat het een schip had geholpen dat verbonden was met Israël en dat kortstondig door gewapende mannen in beslag was genomen.

De Houthi’s hadden zich echter al een tijdje niet rechtstreeks op de Amerikanen gericht, waardoor de inzet in het groeiende maritieme conflict nog groter werd. In 2016 lanceerden de VS Tomahawk-kruisraketten vernietigde drie kustradarlocaties in door de Houthi’s gecontroleerd gebied als vergelding voor raketten die destijds op Amerikaanse marineschepen werden afgevuurd.

___

Associated Press-schrijver Tara Copp heeft bijgedragen vanuit Dallas.Gn En Head