Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Het Hooggerechtshof pakt de bescherming van familieaansprakelijkheid van Sackler aan in de opioïdenschikking


WASHINGTON – Het Hooggerechtshof zal maandag het bezwaar van de regering-Biden onderzoeken tegen de faillissementsreorganisatie van opioïdenproducent Purdue Pharma, die een voorziening bevat die de familie Sackler beschermt tegen aansprakelijkheid voor toekomstige rechtszaken.

Het is geen gewone faillissementszaak, maar raakt wel aan de landelijke schade veroorzaakt door de opioïdencrisis en de rol die Purdue, eigendom van Sackler, speelde bij het ontstaan ​​ervan.

Als onderdeel van de voorgestelde deal, die het Hooggerechtshof in augustus heeft opgeschort, had de familie Sackler ermee ingestemd om ongeveer 6 miljard dollar te betalen, die gebruikt kon worden om opioïdengerelateerde claims af te wikkelen, maar alleen in ruil voor een volledige kwijtschelding van alle aansprakelijkheid in toekomstige gevallen.

De algehele schikking, inclusief de activa van Purdue, zal waarschijnlijk aanzienlijk meer waard zijn, waarbij het gereorganiseerde bedrijf zich zal wijden aan het aanpakken van de gevolgen van opioïdenmisbruik.

Sinds 2019 heeft geen enkel familielid van Sackler enige betrokkenheid bij het bedrijf gehad.

Tijdens mondelinge pleidooien op maandag zullen de rechters onderzoeken of de faillissementsrechtbank de bevoegdheid had om de familieleden van Sackler vrij te stellen van de claims van opioïdenslachtoffers.

Purdue verdiende miljarden aan OxyContin, een algemeen verkrijgbare pijnstiller die de opioïde-epidemie aanwakkerde. De tactieken van het bedrijf bij het agressief op de markt brengen van het medicijn kwamen steeds meer onder de loep, omdat de afgelopen jaren duizenden mensen stierven aan een overdosis opioïden.

Het bedrijf zocht bescherming tegen faillissement, maar de familieleden van Sackler niet. In plaats daarvan onderhandelden ze over een afzonderlijke deal met Purdue en de eisers in lopende rechtszaken, waardoor het bedrijf zichzelf opnieuw zou kunnen uitvinden om de opioïdencrisis aan te pakken.

De regering-Biden maakt bezwaar tegen de vrijgave van aanvullende claims tegen de Sacklers en zegt dat dit oneerlijk zou zijn tegenover potentiële toekomstige eisers.

Advocaat-generaal Elizabeth Prelogar schreef in een rechtszaak dat de schikking verhindert dat de Sacklers te maken krijgen met ‘claims inzake schadevergoeding in de biljoenen’ terwijl ze ‘miljarden dollars achterhouden die ze uit Purdue hebben overgeheveld’.

In een besluit van mei keurde het in New York gevestigde 2nd US Circuit Court of Appeals het plan goed, op bezwaar van William Harrington, de trustee van de Amerikaanse overheid die toezicht hield op het faillissement. Het trusteeprogramma van het ministerie van Justitie, waar Harrington deel van uitmaakt, is erop gericht ervoor te zorgen dat het faillissementssysteem functioneert zoals vereist door de wet.

Purdue heeft kritiek geuit op de rol van Harrington en merkt op dat groepen die duizenden eisers vertegenwoordigen, de schikking hebben ondertekend, wat niet had kunnen gebeuren zonder de bijdrage van de familie Sackler.

“Dit intense, jarenlange proces culmineerde in een reeks in elkaar grijpende overeenkomsten, afhankelijk van de miljardenschikking die met de Sacklers werd bereikt”, aldus Purdue-advocaten in rechtszaken.

Bij het Hooggerechtshof steunen verschillende groepen die de eisers vertegenwoordigen Purdue, waaronder een groep die 1.300 steden, provincies en andere gemeenten omvat, en een andere die 60.000 personen vertegenwoordigt die door de opioïde-epidemie zijn getroffen.

In een brief ingediend door een groep die een groot aantal eisers vertegenwoordigt, schreven advocaten dat hun cliënten “geen liefde verloren hebben voor de Sacklers”, maar erkennen dat de schikking “de enige manier is om miljarden dollars aan levensveranderende en levensveranderende geld besparen… dat vandaag de dag hard nodig is.’

Canadese gemeenten en Indigenous First Nations behoren tot degenen die bezwaar maken tegen de schikking.

Purdue bloeide onder de broers Mortimer en Raymond Sackler, die respectievelijk in 2010 en 2017 stierven. De familie oogstte miljarden en gaf rijkelijk uit, onder meer aan spetterende liefdadigheidsprojecten.

De familie vertelde het Hooggerechtshof dat zij de schikking blijft steunen.

In een kort geding ingediend namens de familieleden van Mortimer Sackler, van wie de meesten in het buitenland gevestigd zijn, waarschuwden advocaten voor ‘aanzienlijke proceskosten en risico’s’ bij het proberen om eventuele buitenlandse rechterlijke uitspraken tegen de familie ten uitvoer te leggen als de schikking nietig zou worden verklaard.

Gn En Head