Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Het besluit van Maduro om het grondgebied van Guyana te claimen heeft een averechts effect omdat de Venezolanen thuisblijven | Guyana


De regering van Guyana slaakt een zucht van verlichting nadat een referendum dat bedoeld was om de claim van Venezuela op ongeveer tweederde van het grondgebied van het kleine Zuid-Amerikaanse land te bekrachtigen, een averechts effect leek te hebben gehad.

Nicolás Maduro had gehoopt de eeuwenlange claim van zijn land op de omstreden regio Essequibo te kunnen benutten om publieke steun te mobiliseren, maar de stembureaus in het hele land waren zondag grotendeels stil omdat de meeste kiezers de kwestie schuwden.

De opkomst leek zo teleurstellend dat de Venezolaanse regering door analisten op grote schaal werd beschuldigd van het vervalsen van de resultaten.

“Het Venezolaanse volk heeft Maduro een zeer krachtige boodschap gestuurd en ik hoop echt dat Maduro kennis heeft genomen van wat ze hebben gezegd”, zei Robert Presaud, de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana, maandag.

Guyanese functionarissen wilden niet rechtstreeks commentaar geven op de resultaten, maar bronnen dicht bij de regering vertelden de Guardian dat ze “opgelucht” waren door de verrassend slechte opkomst.

Venezuela heeft aanspraak gemaakt op de olierijke regio Essequibo sinds het in 1811 onafhankelijk werd van Spanje, met het argument dat de grenzen oneerlijk waren vastgesteld als gevolg van internationale samenzwering.

Het geschil wordt beoordeeld door het internationale gerechtshof, maar Maduro pleit al wekenlang op TikTok en de nationale televisie voor het Venezolaanse publiek om de regering te steunen en het heft in eigen handen te nemen.

een kaart met de regio Essequibo, die tweederde van de oppervlakte van Guyana beslaat

Een van de vijf vragen die zondag werden gesteld, was of Venezuela de internationale arbiters in Den Haag moet negeren, het Venezolaanse staatsburgerschap moet verlenen aan de Engelssprekende inwoners van Essequibo en het 160.000 vierkante kilometer grote grondgebied moet omzetten in een nieuwe Venezolaanse staat.

Zowel Guyana als Venezuela hebben de afgelopen weken de militaire activiteit aan hun grenzen opgevoerd, nu de spanningen tussen de kibbelende landen ongekende hoogten bereikten. Brazilië stuurde dit weekend ook troepen naar zijn junglegrens, omdat de vrees groeide dat de stemming tot militaire actie zou kunnen leiden.

Maar stemlokalen in het hele land waren grotendeels leeg, zo meldden nationale en internationale media.

“Ik heb nergens in het land onafhankelijke meldingen gezien van wachtrijen. Het leek op een normale zondag in Caracas”, zegt Phil Gunson, analist bij de internationale crisisgroep. “Het was een daverende mislukking voor Maduro.”

Niettemin begroette Maduro de stemming – waarbij 95% van degenen die ja stemden op de vijf vragen van de regering – snel als een overwinning.

“Het is een totaal succes geweest voor ons land, voor onze democratie”, zei Maduro zondagavond tegen de supporters in Caracas, waarbij hij het “zeer belangrijke niveau van participatie” prees.

De Venezolaanse regering heeft gezegd dat ruim 10,5 miljoen mensen voor het referendum hebben gestemd – wat een hoger aantal zou zijn dan het aantal dat in 2012 voor de herverkiezing van Maduro’s populairdere voorganger, Hugo Chávez, heeft gestemd.

De Venezolaanse verkiezingsautoriteit zei dat het de stemperiode zondagavond had verlengd vanwege “massale deelname”.

De overheidscijfers zijn echter breed onder de loep genomen, omdat analisten zeggen dat ze niet overeenkomen met de scènes in de stembureaus.

“Ze hebben het niet expliciet toegegeven, maar het is duidelijk (ze hebben de resultaten gemanipuleerd)”, zei Gunson.

Een afbeelding die zou zijn gedeeld en later verwijderd door de Venezolaanse verkiezingsautoriteit, toonde een tabel met ongeveer 2 miljoen stemmen voor elk van de vijf vragen, wat suggereert dat ze het aantal stemmen optelden in plaats van de kiezers om de public relations-ramp te veroorzaken.

De Venezolaanse regering heeft geen gedetailleerde of regionale resultaten gepubliceerd, wat de twijfels over de geldigheid ervan vergroot. “Als de regering bij haar bewering blijft dat dit een enorm succes is, zouden ze geen problemen moeten hebben met het publiceren van de verdeling van de stemmen”, zegt Geoff Ramsey, senior fellow bij de Atlantic Council.

“Dit is een enorme PR-ramp voor Maduro. Ze hebben de propagandamachine al maanden op alle cilinders laten draaien, maar ondanks hun inspanningen is de opkomst ver beneden wat we hadden verwacht”, voegde hij eraan toe.

Uit inlichtingen verzameld door Guyana en zijn bondgenoten blijkt dat de feitelijke opkomst minder dan 1,5 miljoen mensen bedroeg – minder dan een tiende van de bevolking – zei een bron dicht bij de Guyanese regering, die de stap omschreef als ‘rigonomie’.

“Ik denk dat Maduro zich op een hele, hele grote manier misrekend heeft”, voegde de bron eraan toe.

Guyana blijft zeer alert gezien de onvoorspelbaarheid van de Venezolaanse president, zei de minister van Buitenlandse Zaken van Guyana, Hugh Todd.

“Wat we van een afstandje zien, is dat hij opereert als een one-man-show, als een dictator die de mensen vertelt wat ze nodig hebben, en niet andersom”, vertelde Todd aan de Guardian.

‘Vijfennegentig procent van de mensen stemde ja, dus hij kan daar nog steeds een overwinning uit halen… We zijn niet jubelend. We zijn nog steeds erg voorzichtig”, zegt hij.

De Essequibo herbergt slechts 120.000 van de 800.000 inwoners van Guyana, maar het uitgestrekte deel van de jungle is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, waaronder koper en goud.

Maduro’s retoriek over de regio is oorlogszuchtiger geworden sinds de enorme oliereserves in 2015 werden ontdekt, maar de volksraadpleging van dit weekend wordt vooral gezien als een manier om te peilen hoeveel mensen hij kan mobiliseren bij de presidentsverkiezingen die volgend jaar worden verwacht.

Er wordt algemeen voorspeld dat oppositiekandidaat María Corina Machado Maduro zal verslaan als de verkiezingen een vrije wedstrijd zijn en de VS dreigt de recente verlichting van de sancties terug te draaien als de dictator geen eerlijke verkiezingen toestaat.

De Essequibo is de enige kwestie die Venezolanen in het hele politieke spectrum verenigt, maar de stemming suggereert dat mensen zich meer zorgen maken over urgentere kwesties, zoals de economische ineenstorting die meer dan zeven miljoen mensen ertoe heeft aangezet het land te ontvluchten, zei Gunson.

Als Maduro er niet in slaagt het volk te verenigen onder de vlag van Venezuela’s aanspraak op de Essequibo, blijven er weinig andere opties over dan het manipuleren van de strijd.

“Dit laat een enorme kloof achter waar vroeger een gelijkenis met een strategie bestond. Wat gaan ze nu doen? Ze hebben een impopulaire president die afstevent op een ramp in alles wat ook maar in de buurt komt van vrije en eerlijke verkiezingen”, zei hij.

Gn En Head