Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Het Amerikaanse voorstel aan Rusland om Whelan en Gershkovich te bevrijden omvatte onder meer het ruilen van een aantal vermoedelijke Russische spionnen, zeggen bronnen


Paul Whelan en Evan GershkovichCNN

De regering-Biden bood aan om een ​​groot aantal Russische staatsburgers die in het buitenland werden vastgehouden wegens spionagebeschuldigingen te verhandelen in ruil voor de vrijlating van de Amerikanen Paul Whelan en Evan Gershkovich uit Rusland, vertelden twee mensen die bekend waren met de zaak dinsdag aan CNN.

Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Matt Miller, onthulde eerder dinsdag dat de Verenigde Staten de afgelopen weken “een nieuw en belangrijk voorstel” aan Rusland hadden gedaan om de vrijlating van Whelan en Gershkovich veilig te stellen, maar dat voorstel werd door Moskou afgewezen.

Pogingen van de regering-Biden om Whelan en Gershkovich, die beiden door het ministerie van Buitenlandse Zaken als onrechtmatig gedetineerd zijn aangemerkt, naar huis te brengen, hebben geen resultaat opgeleverd. Whelan viert deze maand vijf jaar Russische detentie. Maandag markeerde de 250e dag van Gershkovich’ gevangenschap.

Miller weigerde specifieke details te geven over het ‘nieuwe en belangrijke voorstel. De bronnen vertelden CNN echter dat Amerikaanse en Europese functionarissen zeiden dat ze Russen zouden vrijlaten die zijn veroordeeld voor spionage, maar geen andere misdaden, evenals vermoedelijke Russische spionnen, in ruil voor Whelan en Gershkovich, die Moskou beiden heeft beschuldigd van spionage. . Verschillende Europese landen hebben onlangs vermoedelijke Russische spionnen gearresteerd, waaronder Noorwegen, Estland, Polen, Zweden en Slovenië.

CNN meldde eerder dat de regering-Biden de wereld afspeurde naar aanbiedingen om Whelan en Gershkovich vrij te laten nadat Rusland niet inhoudelijk had gereageerd op een aanbod dat eerder dit jaar werd gedaan.

“We bespreken deze kwestie voortdurend met onze bondgenoten en onze partners die ons kunnen helpen”, zei Miller dinsdag tijdens een nieuwsbriefing.

Het laatste voorstel sloot echter een voormalige kolonel uit van de Russische binnenlandse spionageorganisatie, Vadim Krasikov, die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor moord in Duitsland en volgens de bronnen al lang bovenaan de Russische lijst staat om terug te komen.

Miller weigerde in detail te beschrijven hoe het aanbod aan Moskou werd gepresenteerd, maar merkte op dat de VS “via een aantal kanalen bij de Russische regering op het belang van deze zaak heeft gewezen.”

“Ik ga niet ingaan op de details van hoe we met hen communiceren, maar we hebben manieren om met hen te communiceren. Wij hebben manieren om aanbiedingen aan hen bekend te maken. We zullen dit blijven doen en we hopen dat we hun vrijlating kunnen veiligstellen”, aldus Miller.

Hij merkte op dat het voorstel voor zowel Whelan als Gershkovich was en zei: “we hebben de hele tijd duidelijk gemaakt dat we geen van beiden achter willen laten.”

Whelans broer David Whelan vertelde dinsdag aan CNN dat de familie op de hoogte was gesteld dat er een nieuw aanbod was gedaan en afgewezen, maar dat hen geen bijzonderheden over het voorstel werden verteld.

“We zijn blij dat de Amerikaanse regering blijft proberen Paul weer vrij te krijgen. Helaas lijkt het erg lang te duren voordat ze het verprutsen om met het Kremlin in zee te gaan, terwijl Paul in Mordovië in verslechterende omstandigheden zit”, zei David Whelan. “We hopen dat hun volgende poging sneller komt en succesvoller is.”

Paul Whelan, die in december 2018 werd gearresteerd en in juni 2020 veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf op basis van een spionageclaim die hij heftig ontkent, heeft ook zijn teleurstelling geuit over het feit dat er niet meer is gedaan om zijn vrijlating veilig te stellen.

“Ik had nooit gedacht dat het zover zou komen”, vertelde Whelan vorige week aan CNN. “Ik dacht echt dat de Amerikaanse regering dit al jaren geleden zou hebben opgelost.

“Ik weet niet of de diplomatie in deze zaak heeft gefaald, maar ik kan je wel vertellen dat het ontzettend langzaam gaat”, zei Whelan, die CNN uitsluitend belde vanuit zijn afgelegen gevangenkamp in Mordovië.

“Het is teleurstellend dat er twee transacties zonder mij zijn doorgegaan. Ik denk dat de Amerikaanse regering had moeten zeggen: ‘Nee, we gaan geen transacties doen tenzij Paul erbij is’ en ervoor had moeten zorgen dat we allemaal thuiskwamen, en niet slechts twee,’ zei Whelan, verwijzend naar de gevangenenruil vorig jaar. jaar dat Trevor Reed en Brittney Griner naar huis bracht. Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat de Russen weigerden Whelan te betrekken bij de ruil voor respectievelijk Konstantin Yaroshenko en Viktor Bout.

Gershkovich, een verslaggever van de Wall Street Journal, werd in maart gearresteerd en beschuldigd van spionage, wat hij ontkent. Een Russische rechtbank heeft zijn voorlopige hechtenis in de beruchte Lefortovo-gevangenis in Moskou herhaaldelijk verlengd.

Zijn zus Danielle Gershkovich vertelde maandag aan CNN dat de beproeving voor zijn gezin ‘pijnlijk’ is en ‘moeilijker wordt’ naarmate de tijd verstrijkt zonder vooruitgang te boeken.

‘Het is nu bijna acht maanden geleden dat hij in de gevangenis heeft gezeten. En hij heeft zoveel gemist. En we missen hem heel erg, maar we moeten sterk blijven en gewoon blijven vechten voor Evan”, zei ze.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende details.

Gn En Head