Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Hernieuwde zorgen over burgerdoden nu Israël de aanval op Zuid-Gaza intensiveert nadat het staakt-het-vuren van een week is geëindigd


Israël bestookte doelen in de zuidelijke Gazastrook op zaterdag en gaf opdracht om meer wijken die bestemd waren voor aanvallen te evacueren, waardoor het dodental toenam toen de Verenigde Staten en anderen er bij het land op aandrongen meer te doen om burgers te beschermen een dag nadat een wapenstilstand was ingestort.

CBS News kreeg van Israëlische functionarissen te horen dat een deel van de reden waarom de gevechten werden hervat, een terroristische aanslag waarbij vier mensen om het leven kwamen in Jeruzalem op donderdag.

Het vooruitzicht op verdere staakt-het-vuren in Gaza leek somber, toen Israël zijn onderhandelaars terugriep en de plaatsvervangend leider van Hamas zei dat elke verdere ruil van door Gaza bezette gijzelaars voor door Israël gevangengenomen Palestijnen alleen zou gebeuren als onderdeel van het beëindigen van de oorlog.

“We zullen de oorlog voortzetten totdat we al zijn doelen hebben bereikt, en het is onmogelijk om die doelen te bereiken zonder de grondoperatie”, zei premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond in een toespraak.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas gerunde Gaza zijn ongeveer 200 Palestijnen gedood sinds de gevechten vrijdagochtend zijn hervat, terwijl de VS er bij bondgenoot Israël op aandrong al het mogelijke te doen om burgers te beschermen.

“Dit zal in de toekomst heel belangrijk worden”, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vrijdag na ontmoetingen met de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Dubai, ter afsluiting van zijn derde tournee door het Midden-Oosten sinds het begin van de oorlog. “Het is iets waar we heel goed naar gaan kijken.”

Palestijnen kijken naar de verwoesting na het Israëlische bombardement in het vluchtelingenkamp Khan Younis in de Gazastrook op vrijdag 1 december 2023.

Mohammed Dahman/AP


Daarnaast zei het ministerie van Volksgezondheid dat het totale dodental in Gaza sinds het begin van de oorlog op 7 oktober de 15.200 had overschreden, een scherpe stijging ten opzichte van de vorige telling van ruim 13.300 op 20 november. Het ministerie maakt geen onderscheid tussen burgers en strijders. sterfgevallen, maar er werd gezegd dat 70% van de doden vrouwen en kinderen waren. Volgens het rapport zijn sinds het begin van de oorlog ruim 40.000 mensen gewond geraakt.

Israël zegt dat het zich richt op Hamas-agenten en wijt de burgerslachtoffers aan de militanten, en beschuldigt hen ervan in woonwijken te opereren. Israël zegt dat 77 van zijn soldaten zijn omgekomen bij het grondoffensief in het noorden van Gaza. Het beweert duizenden militanten te hebben gedood, zonder bewijs te leveren.

Veel van de Israëlische aanvallen op zaterdag waren gericht op het Khan Younis-gebied in het zuiden van Gaza, waar het leger zei dat het meer dan vijftig Hamas-doelen had getroffen met luchtaanvallen, tankvuur en zijn marine. Israëlische strijdkrachten zeiden dat ze in totaal meer dan 400 doelen hebben getroffen sinds de gevechten vrijdag in Gaza zijn hervat.

Het leger liet de dag ervoor pamfletten vallen waarin de bewoners werden gewaarschuwd om te vertrekken, maar volgens de Verenigde Naties waren er tot laat op vrijdag geen meldingen geweest van grote aantallen mensen die vertrokken.

“Er is geen plek om naartoe te gaan”, klaagde Emad Hajar, die een maand geleden met zijn vrouw en drie kinderen uit de noordelijke stad Beit Lahia vluchtte om zijn toevlucht te zoeken in Khan Younis.

“Ze hebben ons uit het noorden verdreven, en nu dwingen ze ons om het zuiden te verlaten.”

Ongeveer 2 miljoen mensen – bijna de gehele bevolking van Gaza – zijn opeengepakt in het zuiden van het gebied, waar Israël er bij het begin van de oorlog bij mensen op aandrong te verhuizen en sindsdien heeft beloofd zijn grondaanval uit te breiden. Omdat ze niet naar het noorden van Gaza of het naburige Egypte kunnen gaan, is hun enige ontsnapping het zich verplaatsen binnen het gebied van 130 vierkante kilometer.

Als reactie op Amerikaanse oproepen om burgers te beschermen, heeft het Israëlische leger heeft een online kaart uitgebrachtmaar het heeft meer tot verwarring geleid dan tot hulp.

Het verdeelt de Gazastrook in honderden genummerde, willekeurig getekende percelen, soms over wegen of blokken, en vraagt ​​inwoners om het nummer van hun locatie te kennen voor het geval van een eventuele evacuatie.

Het Israëlische leger publiceerde vrijdag een kaart van wat het ‘evacuatiezones’ in de Gazastrook noemde, na internationale eisen om veilige gebieden te creëren waar burgers zich kunnen beschermen tegen verwoestende bombardementen.

OpenStreetMap-bijdragers


“De publicatie specificeert niet waar mensen naartoe moeten evacueren”, aldus het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire kwesties in het Palestijnse gebied in zijn dagelijkse rapport. “Het is onduidelijk hoe degenen die in Gaza wonen toegang zouden krijgen tot de kaart zonder elektriciteit en te midden van terugkerende bezuinigingen op de telecommunicatie.”

Bij het eerste gebruik van de kaart om evacuaties te bevelen, specificeerde Avichay Adraee, de Arabische woordvoerder van het Israëlische leger, gebieden in het noorden en het zuiden die zaterdag moesten worden ontruimd in berichten op X, voorheen Twitter.

Adraee vermeldde genummerde zones onder evacuatiebevel, maar de gemarkeerde gebieden op kaarten die bij zijn post waren gevoegd, kwamen niet overeen met de genummerde zones.

Egypte heeft zijn bezorgdheid geuit dat het hernieuwde offensief ertoe zou kunnen leiden dat de Palestijnen het proberen oversteken naar zijn grondgebied. In een verklaring eind vrijdag zei het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de gedwongen overdracht van Palestijnen “een rode lijn is”.

De Amerikaanse vice-president Kamala Harris was zaterdag in Dubai voor de COP28 klimaatconferentieVolgens het Witte Huis zou er met regionale leiders voorstellen worden geschetst om “Palestijnse stemmen centraal te stellen” bij het plannen van de volgende stappen voor de Gazastrook na het conflict. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de noodzaak van een uiteindelijke tweestatenoplossing benadrukt, waarbij Israël en een Palestijnse staat naast elkaar bestaan.

De hernieuwde vijandelijkheden hebben dat ook gedaan verhoogde zorgen voor 136 gijzelaars die volgens het Israëlische leger nog steeds gevangen worden gehouden door Hamas en andere militanten nadat 105 mensen tijdens de wapenstilstand werden vrijgelaten. Voor de families van de overgebleven gijzelaars was de ineenstorting van de wapenstilstand een klap voor de hoop dat hun dierbaren de volgende zouden kunnen zijn, na dagenlang anderen te hebben bevrijd. Het Israëlische leger zei vrijdag dat het de dood van nog eens vier gijzelaars heeft bevestigd, wat het totaal aantal bekende doden op zeven brengt.


Wat betekent het einde van het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas voor de gijzelaars die nog steeds in Gaza worden vastgehouden?

Tijdens de wapenstilstand bevrijdde Israël 240 Palestijnen uit zijn gevangenissen. De meeste vrijgelatenen van beide kanten waren vrouwen en kinderen.

De oorlog begon na de 7 oktober aanval door Hamas en andere militanten, die in het zuiden van Israël ongeveer 1.200 mensen, voornamelijk burgers, hebben gedood en ongeveer 240 mensen gevangen hebben genomen.

Na het einde van de wapenstilstand hervatten militanten in Gaza het afvuren van raketten op Israël, en braken er gevechten uit tussen Israël en Hezbollah-militanten die opereerden langs de noordgrens met Libanon.

Honderdduizenden mensen ontvluchtten eerder in de oorlog het noorden van Gaza naar Khan Younis en andere delen van het zuiden, als onderdeel van een buitengewone massale uittocht waardoor driekwart van de bevolking ontheemd raakte en te maken kreeg met wijdverbreide tekorten aan voedsel, water en andere voorraden.

Het Israëlische Iron Dome luchtverdedigingssysteem vuurt af om een ​​raket te onderscheppen die is afgevuurd vanuit de Gazastrook, in Ashkelon, Israël, vrijdag 1 december 2023.

Tsafrir Abajov / AP


Sinds de hervatting van de vijandelijkheden zijn er geen hulpkonvooien of brandstofleveringen Gaza binnengekomen en zijn de humanitaire operaties in Gaza grotendeels stopgezet, aldus de VN.

Het International Rescue Committee, een hulporganisatie die actief is in Gaza, waarschuwde dat de heropflakkering van de gevechten “zelfs de minimale hulp” die door de wapenstilstand wordt geboden, teniet zal doen en “catastrofaal zal blijken voor de Palestijnse burgers.”

Gn En Head