Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Harris slaat krachtige toon aan tegen Israël in een uitstapje naar de diplomatie in het Midden-Oosten


De reis van vice-president Kamala Harris naar het Midden-Oosten dit weekend was zowel een grote stap in de diplomatie in oorlogstijd als een poging om aan te tonen dat de regering een hardere houding tegenover Israël aanneemt wat betreft de burgertol van de oorlog tegen Hamas.

De boodschap was gericht aan de leiders in de regio nu Israël een nieuwe fase begint in de acht weken durende oorlog, die duizenden burgers heeft gedood. Maar de vice-president sprak ook met ontevreden kiezers in de Verenigde Staten, vooral de jonge kiezers en mensen van kleur die president Biden in 2020 naar het Witte Huis hielpen stuwen.

In de loop van slechts drie uur op de VN-klimaattop in Dubai jongleerde mevrouw Harris met vier belangrijke ontmoetingen of telefoongesprekken met koningen en presidenten. Haar boodschap over de oorlog, zowel privé als publiekelijk, was een van de meest scherpe uitspraken van elke Amerikaanse functionaris – inclusief de heer Biden – die richtlijnen vaststelde voor hoe Israël zijn oorlog moet voeren en wat het land moet doen als de gevechten voorbij zijn.

“Onder geen enkele omstandigheid”, schreef haar kantoor bij de beschrijving van haar opmerkingen tijdens een persoonlijke ontmoeting met president Abdel Fattah el-Sisi van Egypte, “zullen de Verenigde Staten de gedwongen verplaatsing van Palestijnen uit Gaza of de Westelijke Jordaanoever, de belegering van Gaza, of het hertekenen van de grenzen van Gaza.”

Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de president, zei maandag dat er “geen daglicht is” tussen de vice-president en de heer Biden, die beiden hun steun hebben uitgesproken voor Israël en hebben gesproken over de noodzaak om burgers in Gaza te beschermen. Ambtenaren van het Witte Huis zeiden dat de heer Biden zelf in veel privégesprekken bot is geweest tegen premier Benjamin Netanyahu van Israël.

Maar dit weekend was mevrouw Harris de boodschapper bij uitstek om die vermaning op een zeer openbare manier over te brengen.

Haar opmerkingen weerspiegelden minister van Buitenlandse Zaken Antony J. Blinken, die vorige week in Israël zei dat het absoluut noodzakelijk is dat Israël een “duidelijk plan heeft opgesteld dat de bescherming van burgers hoog in het vaandel draagt.” En minister van Defensie Lloyd J. Austin III waarschuwde zaterdag in een toespraak dat als Israël burgers in de armen van terroristen drijft, het risico bestaat dat “een tactische overwinning wordt vervangen door een strategische nederlaag.”

Voor de vice-president was de reis een kans om de internationale schijnwerpers te grijpen op een manier die ondanks verschillende buitenlandse reizen in het afgelopen jaar niet is gebeurd. De heer Biden is trots op een halve eeuw aan mondiale betrokkenheid, maar mevrouw Harris is ook begonnen met het opbouwen van haar eigen geschiedenis van relaties met leiders in de regio.

Ze heeft sinds 7 oktober drie keer met president Isaac Herzog van Israël gesproken. Ze heeft drie ontmoetingen gehad met koning Abdullah II van Jordanië, waaronder één in haar residentie in Washington. En ze ontmoette Sjeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan van de Verenigde Arabische Emiraten voor het eerst in mei 2022, toen ze de delegatie leidde naar de begrafenis van zijn voorganger.

In haar weekendbesprekingen met alle drie was de vice-president opzettelijk krachtig in haar taalgebruik, volgens hoge regeringsfunctionarissen die bekend waren met de voorbereidingen toen mevrouw Harris en haar assistenten zich eind vorige week haastten om het bezoek voor te bereiden.

Eén functionaris zei dat haar opmerkingen bedoeld waren om tegemoet te komen aan de vraag in de Arabische wereld naar een reeks principes die als leidraad moeten dienen voor de manier waarop de oorlog wordt uitgevoerd en hoe de regio de nasleep ervan moet aanpakken.

Haar boodschap over het vermijden van elke toekomstige ontheemding van Palestijnen was in de eerste plaats gericht op de heer el-Sisi uit Egypte, die heeft gezegd dat hij een golf vluchtelingen uit Gaza niet zou accepteren. Haar boodschap over de grenzen van Gaza was een directe reactie op de zorgen van Arabische leiders over opmerkingen van sommige Israëlische leiders over het creëren van een veilige bufferzone binnen Gaza nadat de oorlog voorbij was.

De functionaris zei dat de berichten ook gericht waren aan Israëlische leiders.

Mevrouw Harris stopte zondag niet in Jeruzalem op weg naar huis vanuit Dubai, maar belde meneer Herzog van Air Force Two.

“Ik heb gesproken met leden van de Palestijnse, Arabische en moslimgemeenschappen in Amerika, inclusief degenen die dierbaren hebben verloren in Gaza en Amerikaanse burgers die gewond zijn geraakt en uit Gaza zijn geëvacueerd”, zei mevrouw Harris in opmerkingen tegen verslaggevers na een ontmoeting met de Arabische leiders in Dubai. “Het is echt hartverscheurend. Terwijl Israël zijn militaire doelstellingen in Gaza nastreeft, zijn wij van mening dat Israël meer moet doen om onschuldige burgers te beschermen.”

Verschillende regeringsfunctionarissen zeiden dat de vice-president zich ook bewust is van het publiek thuis in de Verenigde Staten.

Sommige Democraten hebben gezegd dat ze volgend jaar niet op de heer Biden zullen stemmen, omdat ze zeggen dat hij Israël niet met de voeten tegen het vuur heeft gehouden als het gaat om de bescherming van burgers in Gaza. Medewerkers van de vice-president zeggen dat haar harde opmerkingen deels bedoeld waren om Amerikanen gerust te stellen die soortgelijke opvattingen hebben.

Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zei dat Israëlische aanvallen meer dan 15.500 mensen hebben gedood sinds 7 oktober, toen Hamas een verrassingsaanval op Israël lanceerde. Bij de aanval kwamen ongeveer 1.200 mensen om het leven, zeiden Israëlische functionarissen.

De afgelopen weken is mevrouw Harris naar universiteitscampussen door het hele land gereisd, omdat uit peilingen blijkt dat de steun van de heer Biden onder de jongere kiezers aan het afnemen is. Ze heeft gesproken over abortusrechten, studieleningen, de economie en, meer recentelijk, de oorlog tussen Israël en Hamas.

Tijdens een evenement aan de Northern Arizona University in Flagstaff, Arizona, 10 dagen na het bloedbad van 7 oktober, merkte mevrouw Harris op dat “het belangrijk is om ook het onderscheid te erkennen tussen een terroristische organisatie Hamas en het Palestijnse volk en burgers, en zij mag niet worden samengevoegd.”

In de bijna twee maanden daarna is haar taalgebruik botter geworden, een weerspiegeling van de duizenden burgers die in Gaza zijn omgekomen en van de duur van de gevechten, die vrijdag werden hervat na een pauze van een week in de vijandelijkheden om gijzelaars en gevangenen uit te wisselen die door Hamas werden vastgehouden. Israël.

Ambtenaren van het Witte Huis zeiden dat mevrouw Harris voornamelijk in Dubai was als gezant van het land voor de VN-klimaattop, bekend als COP28. Maar haar focus tijdens haar ene dag op de conferentie lag op de oorlog in het Midden-Oosten.

Ze hield officiële opmerkingen voor de Verenigde Staten over het klimaat, die, net als de opmerkingen van andere leiders, beperkt bleven tot ongeveer vier minuten. En ze miste bijna het hele andere klimaatevenement dat ze zou bijwonen.

Bij dat evenement leek de moderator van het panel voor hernieuwbare energie verward toen mevrouw Harris niet in de ruimte was om geïntroduceerd te worden. Na een paar ongemakkelijke momenten zei de moderator dat ze een stoel vrij zou houden voor de vice-president, voor het geval ze zou arriveren.

Mevrouw Harris was niet ver weg, in een ander deel van het uitgestrekte expositiecentrum. Ze was aan de telefoon met de emir van Qatar. (Veel politieke leiders van Hamas wonen in Qatar, dat lange tijd als tussenpersoon heeft opgetreden voor landen die weigeren rechtstreeks met Hamas zaken te doen.)

De vice-president arriveerde net op het moment dat de laatste van de andere panelleden sprak. Na haar korte klimaatopmerkingen te hebben gemaakt, haastte mevrouw Harris zich het podium af voor haar ontmoetingen met de koning van Jordanië en de president van de Verenigde Arabische Emiraten – net op het moment dat de moderator de panelleden vroeg om samen te komen voor een officiële foto.

Nog niet de kamer uit, rende mevrouw Harris terug naar het podium, glimlachte breed naar de camera en rende toen de kamer uit.

Even later schudde ze de hand van sjeik Mohamed, de leider van de Emiraten.

Gn En Head