Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Hamas plande seksueel geweld als oorlogswapen – Israëlische campagnevoerder


  • Door Marita Moloney
  • BBC nieuws

Onderschrift afbeelding,

Israëlische soldaten omhelzen elkaar terwijl ze naar foto’s kijken van de festivalslachtoffers van de aanslagen van 7 oktober

Hamas had een plan met voorbedachten rade om seksueel geweld als oorlogswapen te gebruiken, zegt een Israëlische vrouwenrechtenactiviste en advocaat.

Professor Ruth Halperin-Kaddari zei dat ze op verschillende locaties beelden zag van vrouwen wier toestand haar er “geen twijfel over deed” dat ze verkracht waren.

Er is woede over de vertraging van sommige VN-organen om beweringen over de seksuele wreedheden van Hamas op 7 oktober te erkennen.

Israël heeft bewijsmateriaal van seksuele misdaden tijdens de aanslagen onderzocht.

Waarschuwing: dit artikel bevat grafische details die sommige lezers mogelijk verontrustend vinden

De omvang van het seksueel geweld dat Hamas heeft gepleegd tijdens de aanslagen in oktober is nog niet duidelijk, maar de Israëlische politie zegt dat ze tot nu toe meer dan 1.500 getuigenissen van getuigen en medici hebben verzameld.

Door de militanten gestreamde beelden en livebeelden wezen op het gruwelijke karakter van de aanslagen op het Supernova-festival.

De politie doet onderzoek naar een scala aan vormen van geweld, van groepsverkrachting tot seksuele verminking van vermoorde slachtoffers.

“Ik heb een aantal ooggetuigenverslagen uit de eerste hand gezien, bijvoorbeeld van een overlevende die zich in de struiken verstopte en een vrouw naast haar zag verkracht worden door verschillende mannen”, vertelde prof. Halperin-Kaddari aan het Today-programma van BBC Radio 4.

Ze zei dat ze ook sprak met een paramedicus die een vrouw behandelde die een levensbedreigende hoeveelheid bloed verloor nadat ze had gemeld dat ze door vier mannen was verkracht.

“Ik zag beelden en foto’s van talloze locaties van lichamen waarvan de toestand allemaal hetzelfde patroon van verminking vertoonde en er geen twijfel over bestond dat deze vrouwen verkracht waren voordat ze werden geëxecuteerd”, zei ze.

“Dit laat er geen twijfel over bestaan ​​dat een dergelijke concentratie van gevallen in een relatief korte tijdsspanne – minder dan een dag – op tal van locaties niet mogelijk zou zijn geweest tenzij er geen plan, met voorbedachten rade, was geweest om seksueel geweld als een middel te gebruiken. oorlogswapen.”

Hamas ontkent deze misbruiken. Een functionaris, Basem Naim, vertelde aan The Washington Post dat de groep “elke seksuele relatie of activiteit buiten het huwelijk als volledig haram beschouwt” – verboden door de islam.

Israëlische vrouwenrechten- en juridische activisten hadden belangrijke internationale organisaties opgeroepen om in de nasleep van de aanvallen van Hamas publiekelijk de berichten over gendergerelateerd geweld, inclusief seksueel geweld, te erkennen.

Professor Halperin-Kaddari, die twaalf jaar lid was van een VN-conventie over discriminatie van vrouwen, zei dat zij en anderen VN-organen hebben opgeroepen om deze “misdaden tegen de menselijkheid” te erkennen.

“Helaas zei geen van hen tot een week geleden het expliciete woord ‘seksueel geweld’. Het duurde ruim zeven weken”, zei ze. De VN hebben nog niet gereageerd op beschuldigingen van vertraging, maar prof. Halperin-Kaddari bezocht nog maar een week geleden de VN in Genève om de aandacht te vestigen op het geweld.

UN Women bracht acht weken na de aanslagen een verklaring uit waarin zij de verhalen over gendergerelateerde wreedheden erkende.

“Dit duurde te lang, veel te lang”, voegde prof. Halperin-Kaddari eraan toe.

Yael Sherer van de belangenorganisatie Survivors of Sexual Violence vertelde Today dat mannen op 7 oktober ook het slachtoffer waren van seksueel geweld.

Ze zei dat er bewijs wordt verzameld van enkele overlevenden van de aanslagen, evenals van ooggetuigen en eerstehulpverleners, die het geweld gedetailleerd hebben beschreven.

“Hamas-terroristen zorgden ervoor dat deze mensen in ongenade werden genomen en op veel manieren werden onteerd”, zei ze.

Dit omvatte ook geweld tegen de lichamen van de slachtoffers nadat ze waren gestorven, voegde mevrouw Sherer eraan toe.

“We zagen ook mensen die bloedden… (en) mensen die met ritssluitingen aan meubels waren vastgebonden en niet gekleed waren, van vele leeftijden.”

Een lopende VN-onderzoekscommissie die oorlogsmisdaden aan beide kanten van het Israëlisch-Hamas-conflict onderzoekt, zal zich onder meer richten op seksueel geweld tijdens de aanslagen op 7 oktober. Israël heeft tot nu toe echter nooit met de commissie samengewerkt, omdat zij deze als bevooroordeeld beschouwt.

Bij de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober kwamen 1.200 mensen om het leven, terwijl ongeveer 240 anderen werden gegijzeld.

Sindsdien zegt het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza dat meer dan 15.500 mensen zijn gedood tijdens de militaire campagne van Israël die het land als reactie daarop heeft gelanceerd.

Gn En Head