Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Hamas draagt ​​nog zeventien gijzelaars over aan het Rode Kruis


Gaza/Tel Aviv. Als onderdeel van het staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog heeft het islamistische Hamas opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Het Israëlische leger zei dat veertien Israëli’s en drie buitenlanders nu onder de hoede zijn van het ICRC-personeel. De militaire vleugel van het islamistische Hamas schreef op Telegram dat dertien Israëliërs, drie Thais en één Russische staatsburger waren vrijgelaten. Ze maakten geen deel uit van de overeenkomst waarover Israël en Hamas hadden onderhandeld. Tot nu toe is er echter nog geen officiële bevestiging geweest. Volgens de Israëlische televisie waren de Israëli’s negen kinderen en vier vrouwen.

Lees meer na de advertentie

Lees meer na de advertentie

+++ Al het actuele nieuws en ontwikkelingen in het liveblog. +++

Vertegenwoordigers van het Rode Kruis hebben twaalf gijzelaars overgedragen aan veiligheidstroepen bij het grenshek met Israël, aldus het leger. Een andere gijzelaar werd per helikopter rechtstreeks naar een Israëlisch ziekenhuis gebracht. “Tegelijkertijd waren vier andere vrijgelaten gijzelaars op weg naar de grensovergang bij Rafah”, aldus het rapport. Het was aanvankelijk onduidelijk of ze de grens met Egypte al waren overgestoken. Volgens het leger zouden ze vandaar naar Israël worden gebracht.

In ruil daarvoor zouden zondag voor elke vrijgelaten gijzelaar drie Palestijnse gevangenen uit Israëlische hechtenis worden vrijgelaten. Het was de derde groep gijzelaars die werd vrijgelaten sinds het staakt-het-vuren vrijdag begon. Onder degenen die tot nu toe zijn vrijgelaten, bevonden zich acht Duitse dubbele staatsburgers. In ruil daarvoor werden vrijdag en zaterdag 39 Palestijnse gevangenen vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen.

Lees meer na de advertentie

Lees meer na de advertentie

De crisisradar

Buitenlandse verslaggever Can Merey van de RND en zijn team analyseren de ontwikkeling van mondiale crises in de nieuwe wekelijkse nieuwsbrief over de veiligheidssituatie – elke woensdag.

Tientallen gijzelaars zijn echter nog steeds in handen van Hamas. De huidige onderbreking van de gevechten zal naar verwachting minstens tot dinsdagochtend duren. Volgens de overeenkomst tussen Israël en Hamas zullen gedurende deze periode in eerste instantie in totaal 50 Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten. Daarnaast waren onder meer onder meer veertien Thais en één Filippijnse burger vrijgelaten.

Qatar: Verlenging van het staakt-het-vuren moet mogelijk zijn

Een verlenging van het staakt-het-vuren tot tien dagen en verdere vrijlating zouden mogelijk moeten zijn, zoals het Golf-emiraat Qatar, dat bemiddelt in het conflict, heeft aangekondigd.

De jongste Gaza-oorlog werd veroorzaakt door het ergste bloedbad in de geschiedenis van Israël, dat terroristen uit de Gazastrook op 7 oktober in Israël nabij de grens hebben gepleegd. Er kwamen ruim 1.200 mensen om het leven. Ongeveer 240 gijzelaars werden naar Gaza gebracht, waaronder verschillende Duitsers.

Lees meer na de advertentie

Lees meer na de advertentie

Israël reageerde met massale luchtaanvallen, een blokkade van de Gazastrook en begon eind oktober een grondoffensief. Volgens het islamistische Hamas kwamen bijna 15.000 mensen om het leven. Ruim 36.000 raakten gewond. De cijfers kunnen momenteel niet onafhankelijk worden geverifieerd.

RND/dpa

Political gb2 De