Skip to content


De Verenigde Naties zeiden zaterdag dat een deal die de veilige export van graan uit Oekraïense rapporten mogelijk maakt, is verlengd.

De VN hebben de duur van de verlenging niet gespecificeerd, terwijl Rusland en Oekraïne tegenstrijdige verklaringen over de kwestie hebben afgelegd.

“Het Black Sea Grain Initiative, ondertekend in Istanbul op 22 juli 2022, is verlengd”, aldus de VN in een verklaring, en bedankte de Turkse regering voor haar diplomatieke en operationele steun aan de deal.

De Turkse president Reccep Tayip Erdogan bevestigde ook de verlenging zonder te specificeren hoe lang deze zou duren.

Onenigheid tussen Rusland en Oekraïne

De lengte van de verlenging van het pact was een knelpunt geweest in het vernieuwingsproces, waarbij Rusland 60 dagen wilde en Oekraïne 120 dagen.

De Oekraïense vicepremier Oleksandr Kubrakov zei in een tweet dat de overeenkomst met 120 dagen is verlengd.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, zei echter dat Moskou alleen had ingestemd met een verlenging van 60 dagen.

“We zien rapporten van partijen bij de ‘graandeal’ dat de deal met 120 dagen is verlengd”, zei Zakharova in opmerkingen van het persbureau Interfax. “We hebben herhaaldelijk verklaard… dat de Russische zijde alle partijen bij de deal heeft laten weten dat het de deal met 60 dagen verlengt.”

Een dag eerder zei hulpchef Martin Griffiths dat de VN “al het mogelijke deden” om ervoor te zorgen dat de graandeal in de Zwarte Zee doorgaat.

De aanvankelijke overeenkomst van 120 dagen met de VN en Turkije werd in november met nog eens 120 dagen verlengd en zou zaterdag om 21.00 uur GMT aflopen.

“Pogingen van de agressor om de verlengingsperiode te verkorten zijn een manipulatie om door te gaan met verdere chantage en een wereldwijde voedselcrisis te verdiepen. We moeten dit voorkomen”, zei de Oekraïense premier Denys Shmyhal eerder.

Volgens de VN heeft Oekraïne bijna 25 miljoen ton voedsel geëxporteerd in het kader van de deal die heeft bijgedragen aan het verlagen van de wereldwijde voedselprijzen.

“De wereld is afhankelijk van deze voorraden”, zei Griffiths.

Rusland’s deadline voor sancties

Moskou zegt dat een parallelle overeenkomst de Russische export van graan en kunstmest via de Zwarte Zee niet heeft vergemakkelijkt.

Het Westen heeft Rusland zware sancties opgelegd vanwege zijn grootschalige invasie en oorlog in Oekraïne. Hoewel de export van voedsel en kunstmest niet onder sancties valt, zegt Moskou dat beperkingen op betalingen, logistiek en verzekeringen een belemmering vormen voor verzendingen.

“Als Brussel, Washington en Londen oprecht geïnteresseerd zijn om de export van voedsel uit Oekraïne via de maritieme humanitaire corridor voort te zetten, dan hebben ze twee maanden de tijd om de hele keten van operaties die de Russische landbouwsector vergezellen, vrij te stellen van hun sancties”, zei de Russische VN-ambassadeur Vassily. Nebenzia vertelde de Veiligheidsraad.

Griffiths gaf toe dat er nog steeds obstakels zijn om de Russische export van voedsel en kunstmest te vergemakkelijken, met name de betalingssystemen.

“Het is van vitaal belang voor de wereldwijde voedselzekerheid dat beide overeenkomsten worden voortgezet en volledig worden uitgevoerd”, zei hij.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Linda Thomas-Greenfield, zei tegen de Raad: “Sancties zijn niet het probleem.”

“Als het op sancties aankomt, hebben we buitengewoon veel moeite gedaan om de duidelijke uitzonderingen voor voedsel en kunstmest aan regeringen en de particuliere sector te communiceren”, zei ze.

lo,sdi/sms (Reuters, AFP, AP)


dw En