Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Goudprijzen op recordhoogte te midden van economische en geopolitieke onzekerheid


  • De spotgoudprijs steeg maandag naar een nieuw record van $2.110,8 per ounce, voordat hij wat winst moest inleveren.
  • De prijzen van het gele metaal zijn gedurende twee opeenvolgende maanden gestegen, waarbij het Israëlisch-Palestijnse conflict de vraag naar dit veilige toevluchtsoord heeft doen toenemen.
  • De verwachting is dat de goudprijs volgend jaar boven de $2.000 zal blijven.

Verkeersanalyse | Istock | Getty-afbeeldingen

De goudprijs heeft maandag voor de tweede dag op rij een nieuw record bereikt, waarbij de spotprijzen de $2.100 raakten, terwijl de mondiale stormloop naar edelmetaal lijkt door te zetten.

De goudprijs ligt op koers om volgend jaar nieuwe hoogtepunten te bereiken en zou boven het niveau van $2.000 kunnen blijven, aldus analisten, daarbij verwijzend naar geopolitieke onzekerheid, een waarschijnlijk zwakkere Amerikaanse dollar en mogelijke renteverlagingen.

De prijzen van het gele metaal zijn gedurende twee opeenvolgende maanden gestegen doordat het Israëlisch-Palestijnse conflict de vraag naar dit veilige havenproduct heeft doen toenemen, terwijl de verwachtingen van renteverlagingen voor verdere steun hebben gezorgd. Goud presteert doorgaans goed tijdens perioden van economische en geopolitieke onzekerheid vanwege zijn status als betrouwbare waardeopslag.

“De verwachte daling van zowel de USD als de rentetarieven in 2024 zijn belangrijke positieve drijfveren voor goud”, vertelde Heng Koon How, hoofd van Markets Strategy, Global Economics and Markets Research van UOB, via e-mail aan CNBC. Hij schatte dat de goudprijs eind 2024 zou kunnen oplopen tot $2.200.

Op dezelfde manier is een andere analist optimistisch over de vooruitzichten van bullion.

“Er is deze keer eenvoudigweg minder invloed op goud dan in 2011… waardoor de prijzen door de $2.100 heen gaan en $2.200/oz in zicht komt”, zegt Nicky Shiels, hoofd metaalstrategie bij edelmetaalfirma MKS PAMP.

De spotgoudprijs steeg maandag naar een nieuw record van $2.110,8 per ounce, voordat hij wat winst moest inleveren. Het wordt momenteel verhandeld tegen $ 2.084,59.

Vrijdag bereikte goud $2.075,09 en overtrof daarmee een kostbaar intraday record van $2.072,5 op 7 augustus 2020, volgens LSEG-gegevens.

Bart Melek, hoofd grondstoffenstrategieën bij TD Securities, verwacht dat de goudprijs in het tweede kwartaal van 2024 gemiddeld $2.100 zal bedragen, waarbij sterke aankopen door de centrale banken als een belangrijke katalysator zullen fungeren bij het stimuleren van de prijzen.

Volgens een recent onderzoek van de World Gold Council is 24% van alle centrale banken van plan hun goudreserves in de komende twaalf maanden te vergroten, omdat ze steeds pessimistischer worden over de Amerikaanse dollar als reserve.

“Dit betekent een potentieel hogere vraag vanuit de officiële sector in de komende jaren”, aldus Melek.

Een mogelijke beleidswijziging door de Fed in 2024 zou ook op de planning kunnen staan, voegde hij eraan toe. Lagere rentetarieven hebben de neiging de dollar te verzwakken en een zachtere dollar maakt goud goedkoper voor internationale kopers, waardoor de vraag toeneemt.

Zie grafiek…

Goudprijzen in de afgelopen zes maanden

Terwijl Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag de verwachtingen voor agressieve renteverlagingen terugschroefde, gaven zijn opmerkingen aan dat de Fed voorlopig misschien wel klaar is met de renteverhogingen.

“Wij geloven dat de belangrijkste factoren die goud in 2024 stimuleren renteverlagingen door de Amerikaanse Fed, een zwakkere Amerikaanse dollar en hoge niveaus van geopolitieke spanningen zullen zijn”, aldus BMI, een onderzoekseenheid van Fitch Solutions, in een recente notitie.

Gn En Head