Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

GOP-debatfase krimpt tot vier kandidaten


Het presidentiële primaire debat van de Republikeinse Partij van deze week zal het kleinste podium tot nu toe hebben, met slechts vier kandidaten die woensdagavond tegenover elkaar staan, zo maakte het Republikeinse Nationale Comité maandag bekend.

Gouverneur van Florida Ron DeSantis, voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley, ondernemer Vivek Ramaswamy en voormalig gouverneur van New Jersey Chris Christie hebben zich gekwalificeerd voor het debat van woensdag in Alabama, dat zal worden georganiseerd door NewsNation, “The Megyn Kelly Show” op SiriusXM en The Washington Free Baken.

Christie leek zich slechts kort voor de deadline van maandagavond te kwalificeren en bereikte minstens 6% in de noodzakelijke nationale en vroege peilingen om aan de eisen van de RNC te voldoen. Christie’s campagne maakte vorige maand bekend dat hij de 80.000 unieke donoren had bereikt die ook nodig zijn om in aanmerking te komen.

Voormalig president Donald Trump slaat opnieuw het debat over, maar verschijnt dinsdag in een gemeentehuis van Fox News en houdt woensdag een besloten inzamelingsactie.

Een meerderheid van de waarschijnlijke Republikeinse caucusgangers in Iowa zegt dat Trumps beslissing om de debatten over te slaan voor hen niet van belang is, hoewel 42% van mening is dat hij vóór de caucuses aan ten minste één debat zou moeten deelnemen, volgens de meest recente NBC News/Des Moines Register/Mediacom-enquête, die eind oktober werd gehouden.

Trump is de voorverkiezingen van de Republikeinse partij blijven domineren, ook al heeft hij vermeden de confrontatie met zijn rivalen aan te gaan. En als de debatten uit het verleden een proloog zijn, zou de gebeurtenis woensdag de kans kunnen bieden dat de kandidaten achter elkaar aan gaan in plaats van Trump, de koploper in de peilingen.

Het debat, gepland voor 20.00 uur ET, zou voor Haley een nieuwe gelegenheid kunnen zijn om haar profiel te vergroten. Ze heeft een stijging te zien gekregen in de publieke opiniepeilingen en heeft steeds meer steun gekregen van grote GOP-donoren, waaronder het goed gefinancierde American for Prosperity van het Koch-netwerk, na opvallende debatoptredens.

RNC-voorzitter Ronna McDaniel zei in een verklaring waarin hij de deelnemers van woensdag aankondigde: “Het vierde debat is opnieuw een fantastische kans voor onze Republikeinse kandidaten om onze winnende agenda met het Amerikaanse volk te delen.”

‘President Reagan was bijna veertig jaar geleden de eerste zittende president die de Universiteit van Alabama bezocht, net voordat hij in 1984 naar een verpletterende overwinning ging, en ik ben blij om woensdagavond onze conservatieve boodschap aan Tuscaloosa terug te kunnen sturen’, voegde ze eraan toe.

Het is nog niet duidelijk of er vóór de caucuses van 15 januari in Iowa nog een Republikeins debat zal plaatsvinden, maar de andere rivalen van Haley en Trump richten zich met nog iets meer dan een maand te gaan op Iowa.

DeSantis zei in een interview dat zondag werd uitgezonden op NBC News ‘Meet the Press’ dat hij verwacht de caucuses in Iowa te winnen en dat elke suggestie dat hij vóór de caucuses uit de race zou stappen ‘absurd’ was.

Ramaswamy vertelde zaterdag aan verslaggevers in Iowa dat hij van plan is dezelfde “openhartigheid” naar het vierde debat te brengen als in eerdere debatten.

“Ik was tijdens het laatste debat brutaal openhartig”, zei hij. “Ik denk dat dit land daar meer van nodig heeft, niet minder.”

Christie heeft zijn focus op New Hampshire gehouden en heeft beloofd in de race te blijven.

‘Ik overweeg niet om te stoppen’, zei hij vorige week op een gemeentehuis in New Hampshire.

Het is de vierde keer dat deze groep kandidaten samen op een debatpodium verschijnt, en het is ook de laatste keer dat andere Republikeinse kandidaten er niet in zijn geslaagd aan de kwalificatiedrempels te voldoen. Onder hen bevindt zich de voormalige gouverneur van Arkansas, Asa Hutchinson, die sinds het eerste debat in augustus niet meer in een debat is verschenen. Senator Tim Scott uit South Carolina beëindigde zijn campagne vorige maand na het derde debat.

Uren vóór de aankondiging van de RNC maandag schortte gouverneur Doug Burgum van North Dakota zijn presidentiële bod op omdat hij op het punt stond een nieuw debat te missen. En met zijn vertrek heeft hij de drempels voor het debat van de RNC overboord gegooid.

“Geen van hun debatcriteria heeft betrekking op de kwalificaties die verband houden met het daadwerkelijk uitoefenen van het werk van de president”, zei Burgum in een verklaring. “Deze poging om het primaire systeem te nationaliseren is ongezond voor de toekomst van de partij, vooral voor een partij die beweert leiderschap van buiten Washington te waarderen.”

Katherine Koretski en Emma Barnett hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gn En Head