Golden Lola: Duitse filmprijs in goud gaat naar drama ‘Die’

Het drama Dood gaan van regisseur Matthias Glasner werd bekroond met de Gouden Lola bij de Duitse filmprijs. Dat heeft de Duitse Filmacademie bekendgemaakt Berlijn bekend. In totaal werd de film genomineerd in negen categorieën; hij werd beschouwd als de favoriet in de competitie. Glasner was dit jaar al aanwezig op de Berlinale, waar Dood gaan ging in première en ontving de Zilveren Beer voor het beste scenario.

Totaal ontvangen Dood gaan vier prijzen: Actrice Corinna Harfouch kreeg de Lola als beste vrouwelijke hoofdrol. Ze speelt in de drie uur durende film over een gebroken vrouw Familie de moeder en vrouw Lissy Lunies. De prijs voor de beste filmmuziek ging naar Lorenz Dangel, de prijs voor de beste mannelijke bijrol ging naar Hans-Uwe Bauer.

Prijzen ook voor Simon Morzé en Adele Neuhauser

Acteur Simon Morzé werd uitgeroepen tot beste mannelijke acteur vanwege zijn optreden in het historische drama De Vos gehuldigd door regisseur Adrian Goiginger, eveneens genomineerd voor beste speelfilm. Adele Neuhauser won de beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in de film 15 jaar gekozen.

De Lolas worden bij de filmprijs in totaal in 17 categorieën onderscheiden. De Lola, die sinds 1951 jaarlijks wordt uitgereikt, wordt beschouwd als de belangrijkste Duitse onderscheiding voor filmmakers. Naast speelfilms worden ook documentaires en kinderfilms gehonoreerd. De Lola is begiftigd met een prijzengeld van in totaal bijna drie miljoen euro. De beslissing over de toekenning van de prijs wordt genomen door de leden van de Duitse Filmacademie.

Laudatie door Sandra Hülser

Veel films werden meerdere keren genomineerd, waaronder de thriller De theorie van alles van Timm Kroger. Het ontving zes nominaties, waaronder die voor beste film. In deze categorie ging zitten Dood gaan uiteindelijk tegen vijf films: deze waren de volgende De theorie van alles En De Vos de verfilming Een heel leven gebaseerd op een roman van Robert Seethaler, In de blinde vlek van regisseur Ayşe Polat en het drama Elaha. De politieke thriller In de blinde vlek ontving de Lola in brons. Regisseur Polat ontving tevens een filmprijs voor beste regie en beste scenario.

Ongeveer 1.600 gasten waren voor de prijsuitreiking uitgenodigd in het Theater am Potsdamer Platz in Berlijn. Onder de lovende kritieken waren onder meer de onlangs voor een Oscar genomineerde actrice Sandra Hülser en de regisseur van de voor een Oscar genomineerde film De lerarenkamerİlker Çatak.

In een toespraak op het gala deed Holocaust-overlevende Margot Friedländer een beroep op filmmakers. “Toen ik 14 jaar geleden terugkwam, had ik nooit gedroomd van wat er nu in het openbaar gebeurt”, zei de 102-jarige. „Zo begon het toen.“ Ze voegde eraan toe: „Er zijn veel verhalenvertellers in deze kamer. Je hebt de verantwoordelijkheid om de kracht van film te gebruiken om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer gebeurt.“

Die mobile Version verlassen