Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Feitenonderzoek in het Fox News-stadhuis van Trump in Iowa


Sean Rayford/Getty Images/BESTAND

Voormalig president Donald Trump zwaait naar het publiek tijdens de rust in de Palmetto Bowl in Columbia, South Carolina, op 25 november 2023.



CNN

Voormalig president Donald Trump, de koploper voor de Republikeinse presidentiële nominatie voor 2024, nam dinsdag deel aan een Fox News-gemeentehuis in Iowa, minder dan zes weken verwijderd van de Republikeinse caucuses van de staat.

Het evenement, gehouden voor een menigte in Davenport, was een vooraf opgenomen interview van een uur, gepresenteerd door Sean Hannity van Fox. De voormalige president heeft in de loop van het uur verschillende beweringen gedaan over onderwerpen variërend van de terugtrekking van de VS uit Afghanistan tot zijn strafrechtelijke aanklachten.

CNN heeft soortgelijke beweringen van Trump eerder op feiten gecontroleerd. Hier is een blik op enkele van die beweringen die de voormalige president dinsdag op het gemeentehuis herhaalde:

In zijn kritiek op de manier waarop president Joe Biden omging met de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan in 2021 beweerde Trump dat “ze ook 85 miljard dollar aan de beste militaire uitrusting hadden achtergelaten, omdat ik het leger opnieuw had opgebouwd. Ze lieten voor 85 miljard dollar, en niet voor een miljoen, miljard dollar, aan militair materieel achter op het meest gênante moment in de geschiedenis van ons land.”

Feiten eerst: Het cijfer van 85 miljard dollar van Trump is onjuist. Hoewel een aanzienlijke hoeveelheid militaire uitrusting die door de VS aan de Afghaanse strijdkrachten was geleverd, bij de terugtrekking van de VS inderdaad aan de Taliban werd afgestaan, heeft het ministerie van Defensie geschat dat deze uitrusting ongeveer 7,1 miljard dollar waard was – een deel van de ruwweg 18,6 miljard dollar aan uitrusting die tussen 2005 en 2021 aan de Afghaanse strijdkrachten werd geleverd. En een deel van de achtergelaten uitrusting werd onbruikbaar gemaakt voordat de Amerikaanse troepen zich terugtrokken.

Zoals andere factcheckers eerder hebben uitgelegd, is de “$85 miljard” een afgerond bedrag (het ligt dichter bij de $83 miljard) voor het totale bedrag aan geld dat het Congres tijdens de oorlog heeft toegewezen aan een fonds ter ondersteuning van de Afghaanse veiligheidstroepen. Een minderheid van deze financiering was voor apparatuur.

Trump noemde de aanklachten die voortvloeien uit de vier strafzaken tegen hem “verzonnen” en beweerde dat hoewel hij vier keer is aangeklaagd, de legendarische gangster Al Capone slechts één keer werd aangeklaagd.

“Ik zeg vaak Al Capone, hij was een van de grootste aller tijden, als je van criminelen houdt. Hij was een maffiabaas van wie hij – Scarface, noemen ze hem – ooit werd aangeklaagd. Ik ben vier keer aangeklaagd”, zei Trump.

Feiten eerst: De bewering van Trump dat Capone slechts één keer is aangeklaagd, is onjuist. Capone werd minstens zes keer aangeklaagd A. Brad Schwartzde co-auteur van een boek over Capone, heeft tegen CNN gezegd.

En dan zijn nog niet de verschillende strafrechtelijke aanklachten tegen Capone meegerekend die geen aanklacht inhielden, zoals enkele misdrijven, of obscure Capone-zaken waarvan CNN niet meteen kon vaststellen of er sprake was van een aanklacht, waarover je hier meer kunt lezen.

Capone werd alleen al in 1931 drie keer aangeklaagd, het jaar waarin hij op beroemde wijze werd veroordeeld wegens belastingontduiking en veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Schwartz, co-auteur van het boek ‘Scarface and the Untouchable: Al Capone, Eliot Ness, and the Battle for Chicago’, legde uit dat deze drie aanklachten waren: ‘Een geheime aanklacht wegens belastingontduiking, uitgesproken in maart 1931 (vóór de wet van de beperkingen voor aanklachten vanaf het jaar 1924)”; een grotere aanklacht in juni 1931, met meer dan twintig aanklachten, wegens belastingontduiking in de periode van 1925 tot 1929; “en een aanklacht wegens illegale samenzwering, gebaseerd op het werk van Eliot Ness en zijn Untouchables, later diezelfde maand.”

Vóór de historische veroordeling in 1931 werd Capone in 1929 gearresteerd, aangeklaagd en veroordeeld wegens het dragen van verborgen wapens in Philadelphia. Schwartz maakte ook melding van twee minder bekende aanklachten tegen Capone die niet tot een veroordeling leidden: een federale aanklacht uit 1926 wegens samenzwering om de verbodswetten te overtreden en een provinciale aanklacht uit 1933 wegens afpersing.

Trump wordt geconfronteerd met in totaal 91 aanklachten vanwege zijn twee federale aanklachten en twee lokale aanklachten in Georgië en New York. Schwartz zei: “Dit is natuurlijk geen race, maar het kan de moeite waard zijn om op te merken dat Capone ook ver voorop loopt in individuele tellingen (de aanklacht tegen het verbod uit 1931 alleen al leverde vijfduizend aanklachten wegens samenzwering op).”

Trump beweerde dat hij boeren uit Iowa 28 miljard dollar uit China heeft gegeven: “Daarom zeg ik dat ik Iowa ga winnen”, zei de voormalige president, en voegde eraan toe: “Ik gaf de boeren 28 miljard dollar, en ik kreeg het van China. Wie zou dat anders kunnen doen?”

Feiten eerst: De beweringen van Trump zijn op twee manieren onjuist. Ten eerste en het meest kritische was dat dit geld niet uit China kwam. Hoewel de regering-Trump de betalingen heeft gedaan omdat boeren gewond waren geraakt door zijn handelsoorlog met Chinakwam het hulpgeld van Amerikaanse belastingbetalers: Studie na studieinbegrepen één dit jaar van de tweeledige Amerikaanse Internationale Handelscommissie van de federale overheidheeft gevonden dat Amerikanen bijna de volledige kosten van Trumps tarieven op Chinese producten hebben gedragen. (En het zijn Amerikaanse importeurs, en niet Chinese exporteurs, die de feitelijke tariefbetalingen aan de overheid doen.) Ten tweede, zoals The Washington Post opgemerkt in een recente factcheckbedroegen de betalingen aan boeren in het kader van het programma van Trump in totaal $23 miljard, niet “$28 miljard”, volgens het onpartijdige Government Accountability Office.

Gn En Head