Expert ziet schijnbare stabiliteit: het systeem van Poetin kan op elk moment ‘ontsporen’

Veel Russen hebben nog nooit een andere heerser meegemaakt: Poetin is al bijna 25 jaar aan de macht en dinsdag begint zijn vijfde ambtstermijn. Maar hoe stabiel zijn systeem ook lijkt, de schijn bedriegt volgens politicoloog Samorukov. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met de “dichte kring van onderdanige hovelingen”.

Het Moskouse veiligheidsapparaat staat deze meidagen onder druk om oud-president Vladimir Poetin te beschermen. De leider van het Kremlin is al bijna een kwart eeuw aan de macht en plant zijn vijfde inauguratie op 7 mei – na de verkiezingen in maart met een controversieel recordresultaat van 87,28 procent. De volgende dag zal de 71-jarige buitenlandse staatsgasten ontvangen op de jubileumtop van de Euraziatische Economische Unie, die twintig jaar geleden werd opgericht. De reeks gebeurtenissen culmineert op 9 mei in een grote militaire parade, inclusief een toespraak van Poetin, die al meer dan twee jaar oorlog voert tegen Oekraïne.

De vraag die overal resoneert is wat er daarna komt en hoe lang Poetin zal blijven. De Russische president heeft herhaaldelijk verklaard dat hij streeft naar een nieuwe multipolaire wereldorde, weg van de Amerikaanse suprematie. En niet in de laatste plaats portretteert hij zijn oorlog tegen Oekraïne als een strijd tegen de NAVO en het Westen als geheel. In het derde jaar van de invasie bruist zijn machtsapparaat van zelfvertrouwen – ook omdat de westerse sancties er tot nu toe niet in zijn geslaagd de Russische oorlogsmachine te stoppen, noch het land economisch op de knieën te krijgen.

De oorlogseconomie zorgt ervoor dat de economie bloeit

Poetin zei eind april dat de economische basis solide was en de dynamiek goed. „De industriële activiteit groeit.“ Sinds het embargo in het Westen verkoopt de grondstoffenmacht haar olie en gas voornamelijk aan het Oosten, aan China en India. Mede dankzij de opgevoerde oorlogseconomie verwacht Rusland dit jaar een groei van ongeveer drie procent. Een goede arbeidssituatie en stabiele inkomens zorgen bovendien voor loyaliteit onder de bevolking, zo benadrukken deskundigen.

“De successen van Rusland bij de aanpassing aan oorlog hebben de verwachtingen zelfs overtroffen”, zegt expert Maxim Samorukov van de Amerikaanse denktank Carnegie. “Het systeem van Poetin lijkt vandaag de dag onkwetsbaarder dan ooit.” De huidige opmars van de Russische troepen overtreft de aanvankelijke nederlagen in de oorlog. Westerse militaire experts getuigen ook van de tactische successen van de Russen aan het front.

Niettemin zijn vredesonderhandelingen met Rusland nog niet in zicht. Moskou benadrukt bijna elke dag dat het bereid is tot dergelijke onderhandelingen. Maar er blijven twijfels bestaan ​​over de ernst van Poetin. Het valt veeleer te verwachten dat het leger niet alleen de geannexeerde, maar tot nu toe slechts gedeeltelijk gecontroleerde gebieden Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja zal annexeren.

Poetin, die een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd door het Wereldstrafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne, zou op zijn minst Charkov in het oosten en Odessa in het zuiden willen veroveren om Oekraïne zijn laatste toegang tot de oceanen te ontnemen. aan de Zwarte Zee. Op dit moment is het alleen maar duidelijk dat de invasie een aanzienlijke impact zal hebben op de nieuwe ambtstermijn van Poetin. De verwachting is dat de chef van het Kremlin de komende zes jaar geen gemakkelijke regering zal hebben. Er zijn veel problemen en risico’s.

Machtsstrijd in Moskou

Poetin zal na de inauguratie ook een nieuwe regering benoemen, omdat de bestaande traditioneel als eerste zijn ontslag indient. Er worden geen serieuze veranderingen verwacht. De chef van het Kremlin zal echter opnieuw de verschillende belangengroepen in evenwicht moeten brengen om de machtsstrijd tegen te gaan. Midden in de oorlog moet hij momenteel toezien hoe een van de machtigste militaire officieren van het land, vice-minister van Defensie Timur Ivanov, in hechtenis werd genomen wegens omkoping.

Veel Russen wrijven zich in de ogen omdat zulke invloedrijke vertegenwoordigers van het veiligheidsapparaat, die toegang hebben tot enorme hulpbronnen, doorgaans niet publiekelijk aan de schandpaal worden genageld. “De tegenstellingen binnen het systeem worden steeds groter en worden met geweld opgelost”, schrijft politicoloog Andrei Pertsev in een analyse voor Carnegie. Hij ziet dat Poetin, anders dan voorheen, nauwelijks als scheidsrechter tussen de verschillende groepen optreedt. “De invloedrijke groepen vallen elkaar zelfs actiever aan dan voor de oorlog”, zegt Pertsev.

Veel mensen herinneren zich nog de opstand van het hoofd van Wagners privéleger, Yevgeny Prigozhin, een jaar geleden. Prigozhin had de militaire leiding rond minister van Defensie Sergei Shoigu beschuldigd van grootschalige corruptie en mislukkingen. De vertrouweling van Poetin gaf uiteindelijk toe en stierf in augustus precies twee maanden na de mislukte staatsgreep bij een vliegtuigongeluk dat nog steeds onopgelost is.

Na de schok was er een gevoel van kalmte. Maar het geval van Shoigu’s vertrouweling Ivanov, die nu in de gevangenis zit, laat volgens deskundigen zien dat de zaken nog steeds aan het sudderen zijn en dat ook andere groepen zouden kunnen proberen de invloed van de met Poetin bevriende minister van Defensie te beperken. Anderen proberen misschien de macht te grijpen.

De veiligheidssituatie blijft gespannen

De veiligheidssituatie in het land is allesbehalve stabiel. Last but not least is de verschrikking van de terroristische aanslag op het concertgebouw Crocus City Hall in de buurt van Moskou, waarbij meer dan honderd doden en honderden gewonden vielen, nog vers. De strijd tegen het terrorisme is nog niet voorbij. Bovendien worden regio’s aan de grens met Oekraïne – vooral Belgorod – in toenemende mate blootgesteld aan beschietingen en aanvallen van Oekraïense zijde.

De doden, gewonden en massale verwoestingen zetten de Russische autoriteiten onder druk. Er zijn herhaalde beschuldigingen dat Poetin zijn veiligheidsbeloften niet kon nakomen. Kiev beroept zich op zijn recht op verdediging door brandstofdepots en militaire bases aan Russische zijde te vernietigen. De gevolgen van dergelijke aanvallen staan ​​echter niet in verhouding tot de enorme verwoestingen en vele slachtoffers aan Oekraïense zijde.

Experts zijn van mening dat het systeem van Poetin onstabiel is

Dit zorgt er nog niet voor dat het systeem van Poetin zelf wankelt. Alles lijkt onder controle. “Maar elk moment kan alles uit de hand lopen”, zegt politicoloog Samorukov. Het gevaar komt niet van Poetins tegenstanders – de oppositie is gefragmenteerd en verder verzwakt na de dood van Poetins tegenstander Aleksej Navalny – maar van de innerlijke kern van het systeem zelf: van Poetin, omdat alles uitsluitend op hem gericht is als drager van alle beslissingen.

Poetin leeft al vele jaren in een kleine kring van onderdanige hovelingen die zijn vooroordelen, wrok en waanvoorstellingen alleen maar voeden, zegt Samorukov. Verkeerde beslissingen kunnen op een gegeven moment suïcidaal worden en leiden tot de ineenstorting van het systeem, zegt de deskundige.

Het Kremlin verwerpt altijd het feit dat Poetin in een illusoire wereld leeft, eenzijdig wordt geïnformeerd door ondergeschikten en het contact met de werkelijkheid is kwijtgeraakt of dat zijn gezondheid slecht is. Deskundigen verwachten echter dat de chef van het Kremlin, na een steeds autoritairder beleid de afgelopen jaren, waarschijnlijk de politieke repressie zal intensiveren om de macht te behouden.

Het beeld van een fort dat Moskou in deze meidagen als machtscentrum presenteert, sluit hierbij aan. Op de drie geplande grote evenementen wil Poetin nu laten zien dat hij internationaal niet geïsoleerd staat en dat hij waarschijnlijk nog lang een kracht zal zijn waarmee rekening gehouden moet worden op het wereldtoneel. Hij is de meeste Russische heersers al voorbijgestreefd als het gaat om het behouden van de macht. In augustus zal hij 25 jaar aan de macht zijn, soms als regeringsleider en meestal als president. Hij haalde al snel Sovjet-dictator Josef Stalin in. En als hij zich in 2030 opnieuw verkiesbaar stelt en opnieuw wordt gekozen, zou hij uiteindelijk nog langer kunnen regeren dan Catharina de Grote, die 34 jaar lang de macht in handen had.

Die mobile Version verlassen