Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Einde energieprijsrem?: Habeck: De elektriciteits- en gasprijzen zouden kunnen stijgen na de rechtszaak

Einde van de energieprijsrem?
Habeck: De elektriciteits- en gasprijzen zouden na de rechtszaak kunnen stijgen

Luister naar artikel

Deze audioversie is kunstmatig gegenereerd. Meer informatie | Stuur feedback

De uitspraak van het Federaal Constitutioneel Hof dat 60 miljard euro uit Corona-leningen niet voor andere projecten mag worden gebruikt, levert problemen op voor de federale overheid. Minister van Economische Zaken Habeck vreest stijgende energieprijzen voor huishoudens en bedrijven – en bekritiseert Merz en de Unie.

Bondsminister van Economische Zaken Robert Habeck gaat ervan uit dat de energieprijzen in Duitsland potentieel aanzienlijk kunnen stijgen als gevolg van de begrotingsuitspraak van het Federale Constitutionele Hof. Habeck zei tegen Deutschlandfunk dat het arrest volgens hem ook van toepassing was op het Economisch Stabilisatiefonds (WSF). ‘Daar moeten we mee omgaan’, benadrukte hij. “Maar dat betekent in gewone taal dat burgers in ieder geval voor de toekomst – die zou moeten duren tot de zomer van 2024 – hogere elektriciteits- en mogelijk hogere gasprijzen zullen ontvangen”, aldus Habeck.

Over de aankondiging van fractievoorzitter Friedrich Merz van de Unie dat het WSF ook op grondwettigheid zou worden onderzocht, zei Habeck dat het oordeel volgens hem ook op dit fonds van toepassing zou zijn. De Unie hoeft geen rechtszaak aan te spannen. Burgers zouden dankbrieven naar de Unie kunnen sturen voor de stijgende energieprijzen, aldus Habeck. „Als we in een crisis terechtkomen, kunnen we de gas- en elektriciteitsprijzen niet meer afremmen. Dan krijgen we hogere gas- en elektriciteitsprijzen en de prijzen voor stadsverwarming.“

Het zal betekenen „dat de netwerktarieven, die vorig jaar hoger waren als gevolg van de crisis, niet langer kunnen worden gemaximeerd, wat betekent dat er hogere elektriciteitskosten zullen zijn voor iedereen in Duitsland, voor bedrijven en voor consumenten.“ De prijsplafonds voor elektriciteit en gas gelden tot en met 31 maart. Voor een groot deel van het verbruik van particuliere huishoudens zijn de prijzen begrensd: voor elektriciteit op 40 cent en voor gas op 12 cent per kilowattuur. De marktprijzen zijn inmiddels echter zo sterk gedaald dat de plafonds voor de meeste huishoudens waarschijnlijk niet meer relevant zijn.

Wat gebeurt er vervolgens met de schuldenrem?

De uitspraak zal echter ook een aanzienlijke impact hebben op de Duitse industrie, benadrukt Habeck. Het is belangrijk om te begrijpen dat de rechtszaak de klimaatbescherming niet zozeer schaadt als wel de concurrentiekracht van de Duitse economie. Om internationaal concurrerend te kunnen zijn, moet de industrie overstappen op duurzamere productiemethoden. Zonder overheidssubsidies is dit onwaarschijnlijk. “Het gaat om de kern van de Duitse economie, die door het vonnis wordt aangevallen”, aldus Habeck.

Vorige week verklaarde het Federale Constitutionele Hof een herverdeling van leningen ter waarde van 60 miljard euro in de begroting 2021 nietig. Ze zijn goedgekeurd om de Corona-crisis aan te pakken, maar moeten worden gebruikt voor klimaatbescherming en de modernisering van de economie. Nu zijn de miljarden niet beschikbaar. Het is onduidelijk in hoeverre de uitspraak gevolgen zou kunnen hebben voor de omgang met met schulden gefinancierde speciale fondsen op federaal en staatsniveau.

De vicekanselier benadrukte dat de beoordeling van de manier waarop het vonnis zal worden uitgevoerd, aan de gang is binnen de federale regering. Het falen kan niet met één maatregel alleen worden gecompenseerd. “Als ik één suggestie had gehad, had ik die al lang geleden gedaan”, benadrukte Habeck. Je kunt niet zomaar 60 miljard euro bij elkaar schrapen. Met het oog op een mogelijke hernieuwde opschorting van de schuldenrem op grond van een noodsituatie benadrukt de minister van Economische Zaken: “Het jaar 2023 was een jaar waarin we nog steeds te maken hadden met buitengewone gebeurtenissen, namelijk externe gebeurtenissen.” Maar hij wil niet speculeren.

Political gb2 De