Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Een recordaantal lobbyisten voor fossiele brandstoffen woont de VN-klimaatbesprekingen bij


  • Uit een rapport dat dinsdag door de Kick Big Polluters Out-coalitie werd gepubliceerd, bleek dat minstens 2.456 lobbyisten voor fossiele brandstoffen zich hadden geregistreerd om de twee weken durende top bij te wonen.
  • Campagnevoerders zeggen dat het aantal lobbyisten voor fossiele brandstoffen dat de gesprekken bijwoont “niet te rechtvaardigen is” en een signaal is dat vervuilende industrieën een agenda voor fossiele brandstoffen proberen te bevorderen ten koste van gemeenschappen in de frontlinie.
  • Anderen, waaronder de voormalige Amerikaanse minister van Energie Ernest Moniz, zeggen echter dat de deelname van Big Oil aan COP28 verwelkomd moet worden.

Een man met een thawb loopt langs vlaggen van landen die deelnemen aan de UNFCCC COP28-klimaatconferentie de dag vóór de officiële opening op 29 november 2023 in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

Sean Gallup | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten – Volgens een analyse van belangengroepen hebben naar schatting bijna 2.500 lobbyisten voor fossiele brandstoffen toegang gekregen tot de COP28-klimaatconferentie in de Verenigde Arabische Emiraten, wat een scherpe stijging ten opzichte van vorig jaar weerspiegelt.

Uit een rapport dat dinsdag door de Kick Big Polluters Out-coalitie werd gepubliceerd, bleek dat minstens 2.456 lobbyisten voor fossiele brandstoffen zich hadden geregistreerd om de twee weken durende top bij te wonen. Dat is meer dan bijna elke delegatie van andere landen, behalve Brazilië (3.081) en COP28, gastheer van de Verenigde Arabische Emiraten (4.409), aldus de analyse.

De bevindingen komen halverwege COP28 en nu de strijd om de toekomst van fossiele brandstoffen centraal staat.

Campagnevoerders zeggen dat het aantal lobbyisten voor fossiele brandstoffen dat de gesprekken bijwoont “niet te rechtvaardigen is” en een signaal is dat vervuilende industrieën een agenda voor fossiele brandstoffen proberen te bevorderen ten koste van gemeenschappen in de frontlinie.

Anderen, waaronder de voormalige Amerikaanse energiesecretaris Ernest Moniz, zeiden echter dat de deelname van Big Oil aan COP28 verwelkomd moet worden.

Het Internationaal Energieagentschap zei in de aanloop naar de gesprekken dat de olie- en gasindustrie voor een “moment van de waarheid” staat over hun rol in het mondiale energiesysteem en de zich verdiepende klimaatcrisis.

Een COP28-woordvoerder was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar toen hij door CNBC werd gecontacteerd.

“2023 was een jaar als geen ander. Recordtemperaturen, recordniveaus van emissies, en nu zien we een recordaanwezigheid van grote vervuilers bij VN-klimaatbesprekingen”, zegt Muhammed Lamin Saidykhan, hoofd van de opbouw van bewegingsmacht bij Climate Action Network International, een mondiaal netwerk van maatschappelijke organisaties.

“Het venster om een ​​leefbare planeet te behouden gaat snel dicht. Tegelijkertijd mogen steeds grotere aantallen grote vervuilers rond deze top rondzwerven, wat gemeenschappen aan de frontlinie zich niet kunnen veroorloven om opnieuw te falen”, voegde ze eraan toe.

De stijging van het aantal lobbyisten voor fossiele brandstoffen dat de VN-klimaatbesprekingen bijwoont, volgt op een groeiende oproep van overheidsfunctionarissen, VN-kiesdistricten en maatschappelijke groeperingen om vervuilers uit de gesprekken te weren.

Voor velen tijdens de VN-besprekingen, die tot en met 12 december in Dubai worden gehouden, kan COP28 alleen als een succes worden erkend als het resulteert in een overeenkomst om alle fossiele brandstoffen, waarvan de verbranding de belangrijkste motor van het klimaat is, geleidelijk af te schaffen. crisis.

Niet iedereen is het eens met de roep om een ​​uitfasering. Rusland heeft gezegd dat het zich ertegen zou verzetten dat deze taal in de definitieve overeenkomst zou worden gebruikt, terwijl COP28, gastheer van de Verenigde Arabische Emiraten, zijn voorkeur heeft uitgesproken voor een uitfasering.

Het taalgebruik van de definitieve overeenkomst zal nauwlettend in de gaten worden gehouden. Een ‘uitfasering’-verplichting zou waarschijnlijk een verschuiving van fossiele brandstoffen vereisen totdat het gebruik ervan is geëlimineerd, terwijl een ‘uitfasering’ zou kunnen wijzen op een vermindering van het gebruik ervan – maar niet op een absoluut einde.

Er is ook een debat gaande over de vraag of een overeenkomst zich zou moeten concentreren op de ‘afbouw’ van fossiele brandstoffen, die worden opgevangen en gevuld met technologieën voor het afvangen en opslaan van koolstof. Er wordt grotendeels aangenomen dat fossiele brandstoffen “onverminderd” worden geproduceerd en gebruikt zonder substantiële vermindering van de hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen.

In een ongekende start van de werkzaamheden op donderdag hebben afgevaardigden op de COP28 de details bezegeld van een mijlpaalovereenkomst om de meest kwetsbare landen ter wereld te helpen betalen voor de gevolgen van klimaatrampen.

Sindsdien heeft een reeks COP28-aankondigingen geprobeerd de energiesector koolstofvrij te maken, waarbij zaterdag bijna 120 regeringen beloofden de capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030 te verdrievoudigen.

Gn En Head