Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Een groep swingstate-moslims zweert Biden in 2024 te zullen dumpen vanwege zijn oorlogsstandpunt


CHICAGO (AP) – Leiders van de moslimgemeenschap uit verschillende swing states hebben zaterdag op een conferentie in een buitenwijk van Detroit beloofd de steun aan de Amerikaanse president Joe Biden in te trekken, daarbij verwijzend naar zijn weigering om op te roepen tot een staakt-het-vuren in Gaza.

Democraten in Michigan hebben het Witte Huis gewaarschuwd dat Biden’s aanpak van de oorlog tussen Israël en Hamas hem genoeg steun binnen de Arabisch-Amerikaanse gemeenschap zou kunnen kosten om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2024 beïnvloeden.

Leiders uit Michigan, Minnesota, Arizona, Wisconsin, Florida, Georgia, Nevada en Pennsylvania verzamelden zich achter een lessenaar met de tekst ‘Verlaat Biden, staakt-het-vuren nu’ in Dearborn, Michigan, de stad met de grootste concentratie Arabische Amerikanen in de Verenigde Staten.

Het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas geregeerde Gaza heeft zaterdag het dodental bijgewerkt Oorlog Israël-Hamas tot 15.200 Palestijnen, van wie grofweg tweederde vrouwen en minderjarigen zijn. Ongeveer 1.200 Israëli’s zijn gedood, de meesten tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas die de oorlog veroorzaakte.

Bidens onwil om op te roepen tot een staakt-het-vuren heeft zijn relatie met de Amerikaanse moslimgemeenschap onherstelbaar beschadigd, aldus de in Minneapolis gevestigde Jaylani Hussein, die hielp bij de organisatie van de conferentie.

“Gezinnen en kinderen worden weggevaagd met ons belastinggeld”, zei Hussein. “Waar we vandaag getuige van zijn, is de ene tragedie na de andere.”

Hussein, die moslim is, zei tegen Associated Press: “De woede in onze gemeenschap is niet te geloven. Een van de dingen die ons nog bozer maakten, is het feit dat de meesten van ons daadwerkelijk op president Biden hebben gestemd. Ik heb zelfs één incident gehad waarbij een religieuze leider mij vroeg: ‘Hoe krijg ik mijn stembiljet voor 2020, zodat ik het kan vernietigen?’ hij zei.

Witte Huis-woordvoerder Andrew Bates zei eerder dat de regering-Biden hierop heeft aangedrongen humanitaire pauzes in de gevechten om humanitaire hulp naar Gaza te krijgen, eraan toevoegend dat “de strijd tegen het gif van antisemitisme en het opkomen voor het soevereine recht van Israël om zichzelf te verdedigen altijd kernwaarden zijn geweest voor president Biden.”

Michigan, Wisconsin en Pennsylvania waren cruciale onderdelen van de “blauwe muur” van staten dat Biden terugkeerde naar de Democratische colonnewat hem hielp het Witte Huis te winnen in 2020. Ongeveer 3,45 miljoen Amerikanen identificeren zich als moslim, of 1,1% van de bevolking van het land, en de demografie neigt naar Democratisch te leunen, volgens het Pew Research Center.

Maar de leiders zeiden zaterdag dat de steun van de gemeenschap voor Biden is verdwenen naarmate meer Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen in Gaza worden vermoord.

“Wij zijn niet machteloos als Amerikaanse moslims. Wij zijn krachtig. We hebben niet alleen het geld, maar we hebben ook de daadwerkelijke stemmen. En we zullen die stem gebruiken om deze natie van zichzelf te redden”, zei Hussein op de conferentie.

De veroordeling van Biden door de leiders van de moslimgemeenschap duidt niet op steun voor voormalig president Donald Trump. de duidelijke koploper in de Republikeinse voorverkiezingen’, verduidelijkte Hoessein.

“We hebben geen twee opties. We hebben veel opties. En daar gaan we gebruik van maken”, zei hij.

___

Savage is een korpslid voor het Associated Press/Report for America Statehouse News Initiative. Rapport voor Amerika is een nationaal serviceprogramma zonder winstoogmerk dat journalisten in lokale redactiekamers plaatst om verslag uit te brengen over verborgen kwesties.Gn En Head