Een brief uit het Merz-kamp laat openlijker dan ooit verdeeldheid zien

  1. Startpagina
  2. politiek

druk op

CDU-partijconferentie JU-leider Johannes Winkel (l.) maakt afspraken tegen Daniel Günther, Firedrich Merz
JU-baas Johannes Winkel (l.) handelt tegen Daniel Günther – “Beste Daniel Günther, van welke partij bent u lid? © IMAGO (2) / penofoto / persbureau dts

De CDU-partijconferentie zou de koers moeten bepalen voor de federale verkiezingen, maar nu breekt er een oud conflict uit. Achter de schermen vliegen de vonken er vanaf.

Berlijn – De hoge peilingen van de CDU doen sommige partijfunctionarissen in het Konrad Adenauer Huis al dromen van een kanselierscenario. Friedrich Merz ziet zichzelf waarschijnlijk als een goede kans om zich kandidaat te stellen voor het kanselierschap, maar machtige CDU-staatsvorsten uit Noordrijn-Westfalen (Henrik Wüst), Hessen (Boris Rhein) of Sleeswijk-Holstein (Daniel Günther) zouden zich kandidaat kunnen stellen voor de kandidatuur. zichzelf – inclusief CSU-leider Markus Söder laat alle opties open.

Midden in deze personeelsdiscussie begint de CDU haar federale partijconferentie, die bedoeld is om eindelijk een breuk met het Merkel-tijdperk in te luiden met het vierde basisprogramma in de geschiedenis van de CDU-partij. Eigenlijk. Daniel Günther uit het hoge noorden heeft opnieuw voor opschudding gezorgd in het Merz-kamp. De zenuwen staan ​​op scherp, blijkt uit een brief die openbaar is gemaakt.

Vóór de CDU-partijconferentie: Daniel Günther wil groene kiezers naar de Unie lokken – met de koers van Merkel

Günther vertelde de kranten Funke Mediagroep: “Velen van degenen die op dit moment onder Merkel op de CDU hebben gestemd, kunnen we niet bereiken – maar ze zijn niet onbereikbaar.” Er zijn veel ontevreden Groene kiezers die bereid zouden zijn te veranderen. “De centristische koers van Angela Merkel was haar recept voor succes.” De verkeerslichten hebben een beroerde reputatie onder de bevolking. “In een dergelijke situatie zou de Unie zich eigenlijk in een betere positie moeten bevinden dan nu het geval is.” Uit landelijke onderzoeken blijkt dat de Unie tussen de 29 en 32,5 procent staat. Bij de verkiezingen van 2021 behaalde de Unie slechts 24,1 procent.

Merz, die tevens voorzitter is van de parlementaire fractie van de Unie in de Bondsdag, zei over Günther: “Ik ben dankbaar voor elk woord en voor elke bijdrage in de partij die zich toegewijd voelt aan precies dit doel.” in 2002 verdreven door de fractie van de Unie. Sindsdien staat de relatie ernstig onder druk. Net als voorgaande jaren wil Merkel geen uitnodiging voor het CDU-partijcongres accepteren. Merz wordt er door critici van beschuldigd de CDU conservatiever te hebben gemaakt dan onder Merkel.

Merz-kamp slaat terug: JU-baas Winkel “verbaasd en geïrriteerd” in brief van Daniel Günther

Günther’s woorden veroorzaakten aanzienlijke golven in het Merz-kamp. Het hoofd van de “Junge-Unie”, Johannes Winkel, schreef een opruiende brief – die in de krant terechtkwam Afbeelding-redactieteam aangestuurd. Winkel spreekt over “Beste Daniel Günther” en vraagt ​​hem: “Van welke partij bent u lid?” Winkel was “verbaasd en geïrriteerd.”

Het lijkt erop dat de koers van Merkel een doorn in het oog van de nieuwe partijleiding is. Winkel schrijft verder aan de premier van Sleeswijk-Holstein: “Ik heb jou niet opgemerkt als een politicus die terugdenkt en in gisteren leeft.”

Merkel zelf krijgt ook wat van haar vet van de JU-baas: “Natuurlijk heeft de CDU veel aan Angela Merkel te danken.” Maar: “Angela Merkel heeft ook veel aan de CDU te danken. De partij opende voor haar een politieke carrière in de wereld en maakte die keer op keer mogelijk. Dat ze zich nu op zo’n manier afkeert van de partij is teleurstellend. Velen vinden dit respectloos.”

CDU federale partijconferentie 2024: Merz-herverkiezing maandag in focus – “laten we erover praten” over de kritiek van Günther

Secretaris-generaal Carsten Linnemann voorspelde zondagmiddag in een persconferentie een levendig partijcongres. Hij omschreef de stellingen van Daniel Günther als “volkomen legitiem”. Hij weet het zeker: “We zullen erover praten.”

Met een toespraak van partijleider Friedrich Merz, die onlangs een coalitie met de AfD uitsloot, begint de CDU deze maandag aan een driedaagse partijconferentiemarathon. De focus van de eerste dag van de afgevaardigdenvergadering in Berlijn in de middag ligt op de eerste herverkiezing van de 68-jarige Sauerlander, die tevens voorzitter is van de parlementaire fractie van de Unie in de Bondsdag. (jako/dpa)

Die mobile Version verlassen