Skip to content


De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zei zaterdag dat hij verwacht te worden gearresteerd aanstaande dinsdag, en deed een oproep tot protesten.

Trump gaf geen details over waarom hij dacht dat hij zou worden gearresteerd, en zei alleen dat er “illegale lekken” waren vanuit het kantoor van de districtsprocureur van Manhattan.

“Illegale lekken uit een corrupt en zeer politiek kantoor van de officier van justitie in Manhattan … geven aan dat, zonder dat er een misdaad kan worden bewezen … de verreweg leidende Republikeinse kandidaat en voormalig president van de Verenigde Staten van Amerika zal worden gearresteerd op dinsdag van volgende week”, schreef Trump in blokletters op zijn Truth Social-mediaplatform.

“Protesteer, neem onze natie terug!” vroeg Trump.

De lange post beschreef het onderzoek als “ontkracht” en het kantoor van de officier van justitie als “zeer politiek” en zei dat de leider van het officier van justitie “wordt gefinancierd door George Soros”, een verwijzing naar de joodse miljardair en filantroop die vaak een bliksemafleider is voor de uiterst rechts.

De juridische problemen van Trump

De opmerkingen van de voormalige president komen op het moment dat de New Yorkse autoriteiten een mogelijke aanklacht voorbereiden over zwijggeld dat naar verluidt is betaald aan volwassen filmactrice Stormy Daniels – voorafgaand aan de verkiezingen van 2016 – om haar stilzwijgen te kopen over een vermeende one night stand met Trump in 2006.

Trump heeft ontkend een affaire met Daniels te hebben gehad en heeft het onderzoek afgedaan als politiek gemotiveerd.

Als de autoriteiten Trump zouden aanklagen, zou hij de eerste voormalige president zijn die wordt beschuldigd van een strafbaar feit.

Trump wordt geconfronteerd met een aantal strafrechtelijke onderzoeken op zowel staats- als federaal niveau wegens mogelijk wangedrag voor, tijdens en na zijn eerste ambtstermijn, wat een tweede kandidaatstelling voor het Witte Huis in gevaar zou kunnen brengen.

Er loopt ook een federaal onderzoek naar Trumps omgang met geheime documenten, waaronder zijn mogelijke betrokkenheid bij de oproer van 6 januari 2021 in het Amerikaanse Capitool.

Trump verandert verhaal over betaling Stormy Daniels

Schakel JavaScript in om deze video te bekijken en overweeg te upgraden naar een webbrowser die HTML5-video ondersteunt

Daniels zal indien nodig ‘beschikbaar zijn als getuige’ – advocaat

De advocaat van Trump vertelde vrijdagavond aan CNBC dat zijn cliënt zich zou overgeven om strafrechtelijk vervolgd te worden als hij zou worden aangeklaagd door een grand jury in Manhattan.

Ondertussen, volgens haar advocaat Charles Brewster, had Daniels woensdag een ontmoeting met aanklagers en “stemde ermee in zichzelf beschikbaar te stellen als getuige, of voor verder onderzoek indien nodig.”

kb/msh (AFP, Reuters)


dw En