Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

De winterse explosie in Europa heeft recordsneeuw en bittere kou met zich meegebracht


Grote delen van Europa beginnen het winterseizoen 2023-2024 met een overvloed aan sneeuw en kou, een schril contrast met vorig jaar, dat abnormaal warm en sneeuwloos was.

In München, de op twee na grootste stad van Duitsland, heeft een storm afgelopen weekend bijna anderhalve meter sneeuw laten vallen, waarmee een record voor december werd gevestigd. Het was ook van de stad grootste sneeuwstorm sinds begin maart 2006 en onder de grootste van welke maand dan ook.

München was verre van de enige Europese stad die een plotseling begin van de winter heeft doorstaan. Een groot deel van Duitsland en de rest van Europa is bedekt met sneeuw.

Er komt ook meer sneeuw, vooral vanuit de Alpen noordwaarts door Duitsland en naar delen van Oost-Europa.

Maandag viel er ook meer sneeuw in Frankfurt, Hamburg en München Genève en oostwaarts naar Rusland. Volgens het trackingbedrijf FlightAware veroorzaken nieuwe vlokken nieuwe vertragingen op luchthavens.

In München worden sinds eind vorige week dagelijks honderden vluchten geannuleerd vanwege de sneeuw. De luchthaven van Amsterdam werd ook bijzonder zwaar getroffen en andere luchthavens hebben te maken gehad met tijdelijke sluitingen, waaronder Glasgow Airport.

Vertragingen op luchthavens deden zich zelfs voor op plaatsen waar relatief weinig sneeuw viel, waaronder Londen.

De sneeuw heeft ook gevolgen voor wegen en nutsvoorzieningen. Cumbria, in het noordwesten van Engeland, werd getroffen door zo’n dertig centimeter sneeuw. Voertuigen strandden daar en ongeveer 13.000 klanten verloren volgens de BBC de stroom.

Opmerkelijke hoeveelheid sneeuw in heel Europa

Satellietbeelden en grondobservaties laten een opmerkelijke omvang van de sneeuwval op het continent zien.

Typische besneeuwde plekken – zoals de Alpen – zijn in bovengemiddelde hoeveelheden bedekt, waarbij sommige locaties recordhoogten naderen voor de tijd van het jaar. volgens MeteoSwiss, het Zwitserse voorspellingsbureau.

‘Europa beleeft waarschijnlijk de meest sneeuwzekere start van een meteorologische winter sinds 2010’ schreef de Franse meteoroloog Nahel Belgherze op X, voorheen Twitter.

In de Alpen begon de opeenhoping van sneeuw midden tot eind november, toen ijskoude lucht vanuit het verre noorden van Europa naar het zuiden begon te stromen, waar de temperaturen sinds oktober onder normaal zijn gedaald. De afgelopen weken hebben alleen het Iberisch Schiereiland en de landen die direct rond de Middellandse Zee liggen de meeste kou weten te vermijden.

Te midden van de hevige sneeuwval in Zuid-Duitsland, de temperaturen zijn dichtbij of zelfs onder nul gedaald (minus -18 graden Celsius)niveaus die meer typerend zijn voor de Scandinavische landen in het noorden van Europa.

Bovengemiddelde sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond

Grotendeels als gevolg van de overvloedige sneeuwval in Europa is de omvang van de sneeuwval op het noordelijk halfrond de afgelopen acht weken bijna boven het gemiddelde gebleven, zo blijkt uit metingen van de National Oceanic and Atmospheric Administration en Rutgers University. Dit ondanks de ondergemiddelde sneeuwbedekking in Noord-Amerika.

Extreme kou en sneeuw hebben de afgelopen dagen ook delen van Rusland, waaronder Siberië, ingehaald. Een van de grootste dagelijkse sneeuwval ooit trof maandag Moskou, waardoor vluchten werden geannuleerd en automobilisten strandden.

De temperaturen in Siberië zijn de afgelopen dagen gedaald tot min 60 tot min 70 graden (minus 50 tot min 57 graden Celsius). volgens weerhistoricus Thierry Goose, een niveau van kou welteverstaan uitzonderlijk voor zo vroeg in de winter.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat opmerkelijke kou en sneeuw in de vroege winter in deze regio’s een voorbode kunnen zijn van streng winterweer in Noord-Amerika later in het seizoen.

De Europese kou en sneeuw kunnen binnenkort bezwijken

Het strenge winterweer in Europa houdt verband met de negatieve fase van de Arctische Oscillatie (AO), waardoor ijskoude lucht van dichtbij de Noordpool naar het zuiden kan duiken.

Het lijkt een patroon te ondersteunen waarin de straalstroom zuidwaarts over de Britse eilanden wordt geduwd voordat hij zich door Zuid- en Midden-Europa slingert. Vaak strekt de jetstreamdip zich ook uit tot Oost-Europa en Azië, zoals deze week het geval is.

Maar nu deze negatieve Arctische Oscillatie aan het afnemen is en naar verwachting richting de neutrale fase zal evolueren, kunnen de winterse omstandigheden geleidelijk wat verzachten. Deze week zal West-Europa een geleidelijke dooi ervaren, terwijl de kou volgende week in Oost-Europa en Rusland minder extreem zou moeten zijn.

Winters waarin de negatieve fase van deze schommeling vroeg in het seizoen wordt gekenmerkt, hebben echter de neiging deze terug te zien komen, dus extra invallen van kou en sneeuw zijn waarschijnlijk.

Ondanks het aanhoudende strenge winterweer in Europa ervaart het grootste deel van de rest van de planeet nog steeds veel warmere dan normale omstandigheden. Uit gegevens blijkt dat dat vorige maand was Met ruime marge de warmste november ooit op aarde en de vijfde maand op rij waarin een recordwarmte werd geboekt.

Dit jaar zal het warmste jaar op aarde in de geschiedenis van de mensheid zijn, bevestigt het rapport

Jason Samenow heeft bijgedragen aan dit rapport.Gn En Head