Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

De wetgevende kaarten van Wisconsin gaan naar het Hooggerechtshof van de staat: NPR


ap23284543119523 custom 7ac78fb1fb04028b128a359b9cc9df3e7f393784 s1100 c50

De nieuw gekozen rechter bij het Hooggerechtshof van Wisconsin, Janet Protasiewicz, heeft Republikeinse oproepen afgewezen om zich terug te trekken uit een herverdelingszaak, omdat ze de wetgevende kaarten van de staat tijdens haar campagne ‘vervalst’ had genoemd.

Morry Gash/AP


onderschrift verbergen

bijschrift wisselen

Morry Gash/AP

ap23284543119523 custom 7ac78fb1fb04028b128a359b9cc9df3e7f393784 s1200

De nieuw gekozen rechter bij het Hooggerechtshof van Wisconsin, Janet Protasiewicz, heeft Republikeinse oproepen afgewezen om zich terug te trekken uit een herverdelingszaak, omdat ze de wetgevende kaarten van de staat tijdens haar campagne ‘vervalst’ had genoemd.

Morry Gash/AP

MILWAUKEE – Het Hooggerechtshof van Wisconsin hoort dinsdag argumenten in een zaak die volgens critici de scheve wetgevende kaarten van de staat zou kunnen verwerpen.

Verkiezingen over de hele staat in Wisconsin zijn vaak erg dichtbij. Maar de Republikeinen hebben een tweederde supermeerderheid in de Senaat, en bijna ook in de Nationale Vergadering.

De Republikeinen hebben hun grote marges in de wetgeving gebruikt om benoemingen van de Democratische Regering Tony Evers te blokkeren, de baan van Meagan Wolfe, de verkiezingsbeheerder van Wisconsin, te bedreigen tijdens de verkiezingen van 2020 die hier ternauwernood door president Biden zijn gewonnen, en vele wetsvoorstellen van Democratische wetgevers te onderdrukken.

Democraten, die vóór de verkiezingen van 2024 op zoek zijn naar nieuwe kaarten, zeggen dat de gerrymandered-kaarten van de staat deels te wijten zijn aan het feit dat de Republikeinse partij te veel controle had over de recente herverdeling. Maar de zaak die de Democraten bij het Hooggerechtshof bepleiten, begint met een beperkter betoog over de districten.

“Het hele gebied moet elkaar raken. Het moet één eenheid zijn. Maar zo zien de kaarten er niet uit”, zegt advocaat Jeff Mandell, die negentien Democratische kiezers vertegenwoordigt.

Hij stelt dat de grondwet van Wisconsin vereist dat de 132 wetgevende districten in de staat aaneengesloten zijn.

“Het merendeel van de districten in Wisconsin omvat momenteel niet-aangrenzend grondgebied – kleine eilandjes en stukjes die los staan ​​van de rest van het district”, zegt Mandell.

Hij stelt dat dit het vermogen van kiezers om zich achter gemeenschappelijke belangen te verenigen, verwatert.

Maar advocaat Luke Berg, die tien kiezers uit Wisconsin vertegenwoordigt uit de districten die de Democraten willen veranderen, betwist de contiguïteitclaim. Berg zegt dat de wetgevingskaarten al lang erkennen dat sommige gemeenschappen in deze staat buurten hebben afgesloten.

“Iedereen heeft begrepen dat je een stad bij elkaar mag houden, ook al zijn de delen niet verbonden”, zegt Berg. “En dus zal het resulterende district soms deze kleine, losgekoppelde eilanden hebben.”

Berg zegt dat maar heel weinig van de ruim tweehonderd kiezerseilanden in Wisconsin een aanzienlijke bevolkingsdichtheid hebben.

De herverdelingszaak in Wisconsin richt zich ook op de scheiding der machten, waarbij de Democraten het Hooggerechtshof van de staat bepleiten, toen conservatieve rechters het vorig jaar controleerden, zich ten onrechte in een herverdelingsgeschil mengden en door de Republikeinse Partij getekende kaarten accepteerden. Republikeinen weerleggen die bewering.

Maar liberalen controleren nu de rechtbank in Wisconsin, met de verkiezing van rechter Janet Protasiewicz in april, die een conservatieve rechter verving die met pensioen ging.

Protasiewicz werd op 1 augustus beëdigd. De herverdelingszaak werd op 2 augustus aangespannen. Het Hooggerechtshof besloot de zaak rechtstreeks te behandelen, in plaats van deze eerst bij een rechtbank te laten bepleiten.

Protasiewicz heeft geweigerd zich terug te trekken uit de zaak omdat ze de kaarten tijdens haar campagne ‘vervalst’ had genoemd, zelfs nu Republikeinse wetgevers dreigen haar af te zetten – afhankelijk van hoe zij regeert in de herverdelingsstrijd.

Gn En Head