Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

De VS kondigen een visumverbod aan nadat ze Israël hebben gewaarschuwd voor het geweld op de Westelijke Jordaanoever


WASHINGTON, 5 december (Reuters) – Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zal visumverboden opleggen aan personen die betrokken zijn bij het ondermijnen van de vrede, veiligheid of stabiliteit op de bezette Westelijke Jordaanoever, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dinsdag in een verklaring waarin hij een nieuw visumbeperkingsbeleid aankondigde.

De beperkingen zullen zich richten op degenen die gewelddaden hebben gepleegd of andere acties hebben ondernomen die de toegang van burgers tot essentiële diensten en basisbehoeften beperken en kunnen ook van toepassing zijn op de familieleden van deze personen, zei Blinken.

President Joe Biden en andere hoge Amerikaanse functionarissen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat Israël moet optreden om een ​​einde te maken aan het geweld van Israëlische kolonisten tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, dat is toegenomen sinds de Hamas-aanval van 7 oktober op Israël.

“We hebben bij de Israëlische regering de noodzaak onderstreept om meer te doen om extremistische kolonisten die gewelddadige aanvallen hebben gepleegd op Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever ter verantwoording te roepen”, aldus Blinken.

Tijdens bijeenkomsten in Israël vorige week vertelde Blinken aan functionarissen dat Washington “klaar was om actie te ondernemen met behulp van onze eigen autoriteiten”, zei hij.

De eerste verboden onder het nieuwe beleid zouden dinsdag worden opgelegd en de komende dagen zullen er nog meer verboden worden opgelegd, vertelde woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Matthew Miller aan verslaggevers, eraan toevoegend dat dit uiteindelijk gevolgen zou hebben voor tientallen mensen.

Elke Israëliër met een bestaand Amerikaans visum die het doelwit was, zou op de hoogte worden gesteld dat hun visum was ingetrokken, zei Miller.

Sinds de oorlog in het Midden-Oosten van 1967 heeft Israël de Westelijke Jordaanoever bezet, die de Palestijnen willen zien als de kern van een onafhankelijke staat. Het heeft daar Joodse nederzettingen gebouwd die de meeste landen als illegaal beschouwen. Israël betwist dit en haalt historische en bijbelse banden met het land aan.

De dagelijkse aanvallen van kolonisten zijn meer dan verdubbeld, zo blijkt uit VN-cijfers, sinds Hamas, dat de afzonderlijke Palestijnse enclave Gaza controleert, 1.200 Israëli’s doodde en ongeveer 240 gijzelaars nam. Sindsdien heeft Israël Gaza gebombardeerd en binnengevallen, waarbij meer dan 15.000 mensen omkwamen.

Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vorige week dat de VS willen dat Israël personen vervolgt die verantwoordelijk zijn voor het geweld op de Westelijke Jordaanoever, maar dat zij een dergelijke stap nog niet hebben gezien.

Blinken zei dat Washington “in gesprek zou blijven met het Israëlische leiderschap om duidelijk te maken dat Israël aanvullende maatregelen moet nemen om Palestijnse burgers te beschermen tegen extremistische aanvallen”, en voegde eraan toe dat de Palestijnse Autoriteit ook meer moet doen om de Palestijnse aanvallen op Israëli’s te beteugelen.

Rapportage door Simon Lewis, Daphne Psaledakis, Humeyra Pamuk en Rami Ayyub; Bewerking door Doina Chiacu, Franklin Paul en David Gregorio

Onze normen: de vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Verkrijg licentierechtenopent een nieuw tabblad

Gn En Head