Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

De prodemocratische activiste Agnes Chow uit Hong Kong ziet haar borgtocht niet meer zitten en verhuist naar Canada


HONG KONG (AP) – Een van de bekendste pro-democratische activisten van Hong Kong die naar Canada verhuisde om haar studie voort te zetten, zei dat ze niet naar de stad zou terugkeren om aan haar borgtochtvoorwaarden te voldoen. Het harde optreden van Peking tegen dissidenten.

Agnes Chow, een beroemd jong gezicht in de eens zo levendige pro-democratische beweging van de stad, was dat wel gearresteerd in 2020 onder een door Peking opgelegde nationale veiligheidswet die werd uitgevaardigd na de anti-regeringsprotesten van 2019. Ze werd op borgtocht vrijgelaten, maar zat ook meer dan zes maanden in de gevangenis in een aparte zaak vanwege haar rol in de protesten.

Nadat Chow was vrijgelaten uit de gevangenis in 2021 moest ze regelmatig aangifte doen bij de politie. Ze zei zondagavond in een Instagram-post dat de druk haar ‘psychische aandoeningen’ veroorzaakte en haar beslissing beïnvloedde om niet naar de stad terug te keren.

Veel van haar leeftijdsgenoten zijn gevangengezet, gearresteerd, tot zelfverbanning gedwongen of tot zwijgen gebracht na de invoering van de veiligheidswet in 2020.

De onderdrukking van de pro-democratische beweging van de stad benadrukt dat de vrijheden die aan de voormalige Britse kolonie waren beloofd toen deze in 1997 terugkeerde naar China, drastisch zijn uitgehold. Zowel Beijing als Hong Kong hebben de veiligheidswet geprezen voor het terugbrengen van de stabiliteit in de semi-autonome Chinese stad.

Chow zei dat de autoriteiten in juli hebben aangeboden haar paspoort terug te geven, zodat ze in Canada kon gaan studeren, op voorwaarde dat ze met hen naar het vasteland van China zou reizen. Ze was het daarmee eens, zei ze, en haar reis in augustus omvatte onder meer een bezoek aan een tentoonstelling over de prestaties van China en het hoofdkantoor van technologiegigant Tencent. De autoriteiten gaven later haar paspoort terug.

Na de situatie in Hong Kong, haar veiligheid en haar gezondheid te hebben overwogen, zei Chow dat ze “waarschijnlijk niet meer zal terugkeren” naar de stad.

“Ik wil niet gedwongen worden om dingen te doen die ik niet meer wil doen en gedwongen worden om het vasteland van China opnieuw te bezoeken. Als dit zo doorgaat, zullen mijn lichaam en mijn geest instorten, ook al ben ik veilig”, schreef ze.

Chow vertelde maandag aan TV Tokyo dat ze nog steeds haar volgende stappen afwoog, inclusief de mogelijkheid om asiel aan te vragen in Canada, meldde de omroeporganisatie. Op de vraag of ze daar politiek activisme zou gaan beoefenen, zei ze dat ze iets in het belang van Hong Kong wilde doen, zei TV Tokyo.

De politie van Hong Kong heeft maandag de actie van Chow “sterk veroordeeld”, zonder haar naam te noemen, en zei dat het “in strijd was met en een uitdaging was voor de rechtsstaat.”

“De politie dringt er bij de vrouw op aan onmiddellijk terug te keren voordat het te laat is en geen weg te kiezen waar geen terugkeer meer mogelijk is. Anders zal ze de rest van haar leven het stigma van ‘voortvluchtige’ dragen”, aldus de politie in een verklaring.

De politie reageerde niet op vragen van The Associated Press over Chows reis naar het vasteland van China.

Gevraagd naar de zaak van Chow tijdens een dagelijkse briefing, zei woordvoerder Wang Wenbin van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat Hong Kong een op wetten gebaseerde samenleving is en dat niemand een voorrecht heeft dat verder gaat dan de wet. Alle illegale handelingen zullen worden bestraft, zei hij.

Chow werd samen met andere prominente jonge activisten Joshua Wong en Nathan Law beroemd als studentenleider, onder meer tijdens pro-democratische protesten in 2014.

Ze was samen met Wong en Law medeoprichter van de inmiddels ter ziele gegane pro-democratische partij Demosisto, maar de partij werd ontbonden op 30 juni 2020, dezelfde dag dat de veiligheidswet van kracht werd.

Wong zit nu in hechtenis en wordt geconfronteerd met een aanklacht wegens subversie die bij veroordeling tot levenslange gevangenisstraf kan leiden. Law vluchtte naar Groot-Brittannië en de politie loofde in juli een beloning van 1 miljoen Hongkongse dollar ($127.600) uit voor informatie die tot zijn arrestatie leidde.Gn En Head