De Kroatische president kan geen premier zijn, oordeelt het Hooggerechtshof – POLITICO

Het constitutionele hof van Kroatië oordeelde vrijdag dat de populistische president Zoran Milanović geen premier kan worden, meldde Reuters, nadat de nationale verkiezingen hem een ​​potentieel invloedrijke rol hadden toebedeeld bij de vorming van de volgende regering van het Balkanland.

Door de verkiezingen van 17 april in de meest recente toetreding tot de EU is geen enkele partij in staat op eigen kracht een regering te vormen, wat betekent dat coalitiegesprekken noodzakelijk zullen zijn.

De Sociaal-Democratische Partij van Milanović werd tweede met 42 zetels, vergeleken met de centrumrechtse Kroatische Democratische Unie (HDZ) van premier Andrej Plenković, die 61 zetels won van de 151 in de kamer. Plenković is sinds 2016 aan de macht.

Milanović heeft internationale aandacht gekregen vanwege zijn kritiek op de EU en de NAVO, terwijl Plenković wordt gezien als een onwankelbaar pro-EU- en pro-NAVO-figuur.

Milanović verwierp het oordeel van de rechtbank en zei dat het parlement de enige instelling was die kon beslissen wie de premier van het land is. Het constitutionele hof had hem al gewaarschuwd dat hij zich niet kandidaat kon stellen voor het premierschap zolang hij zijn huidige functie bekleedt, wat grotendeels een ceremoniële functie is.

Die mobile Version verlassen