Skip to content


ZAGREB, Kroatië (AP) – De Kroatische autoriteiten hebben zondag een enorme anti-scheepsmijn uit de Tweede Wereldoorlog vernietigd die begraven lag in de zeebodem nabij een belangrijke haven aan de noordelijke Adriatische Zee.

Lokale autoriteiten in de haven van Rijeka lieten zondag vroeg de noodsirenes loeien om het begin van de operatie aan te geven. Ze hadden eerder delen van de stad geëvacueerd en tegelijkertijd al het verkeer stilgelegd om het gebied te beveiligen tijdens het verwijderen van de bom met 690 kilogram explosieven.

Ambtenaren zeiden dat de mijn, die afgelopen juni voor het eerst werd ontdekt, te dicht bij de stad lag en verder weg moest worden verplaatst voordat noodteams de gecontroleerde ontploffing konden uitvoeren.

Video’s vrijgegeven door de Kroatische politie nadat de operatie op zondag was voltooid, toonden de mijn op de bodem van de zee, en duikers die hem vastbonden zodat hij kon worden verplaatst. Een andere video toonde een enorme explosie verder weg, waardoor zeewater hoog de lucht in spoot.

Politieagent Nenad Krasny zei dat de mijn erg gevaarlijk was en enorme hoeveelheden explosieven bevatte. Hij voegde eraan toe dat 24 mensen deelnamen aan de operatie en dat er grote zorg is besteed aan het verwijderen van de mijn uit de haven “omdat al het andere te gevaarlijk zou zijn voor de burgers en de infrastructuur.”

De bijbehorende pers

Kulturelle En