Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

De humanitaire crisis in Gaza verergert naarmate de gevechten tussen Israël en Hamas intensiveren


13:23 uur ET, 5 december 2023

Video- en ooggetuigenverslagen duiden op meerdere stakingen in Deir al-Balah in centraal Gaza

Van Abeer Salman van CNN in Jeruzalem, Tim Lister en Lauren Kent

Video- en getuigenverslagen geven aan dat er dinsdag meerdere aanvallen hebben plaatsgevonden in het gebied van Deir al-Balah in centraal Gaza, waarbij veel slachtoffers naar het Al-Aqsa Martyrs Hospital zijn gebracht.

Tientallen video’s die CNN in opdracht van een freelance journalist ter plaatse in Deir al-Balah heeft gemaakt, tonen hoe mannen door het puin graven in de nasleep van een staking, waarbij een groot gebouw met meerdere verdiepingen werd verwoest.

In één video lijkt het erop dat een deken een lijk bedekt terwijl mensen ter plaatse zich voorbereiden om het lichaam te verplaatsen. In een andere video zijn mannen te zien die zoeken naar iemand die vastzit onder het beton, en een man zegt dat hij een stem in het puin kan horen.

De woordvoerder van het Al-Aqsa Martyrs Hospital, Dr. Khalil Al Daqran, vertelde CNN dat dinsdag meer dan 90 lichamen in de medische faciliteit arriveerden, naast 130 mensen die gewond raakten. Hij zei dat er nog meer slachtoffers vallen.

“Het Al Aqsa Martyrs Hospital is het enige ziekenhuis in het centrale gebied en kan niet zo’n groot aantal mensen huisvesten, vooral gezien het feit dat de bloedbaden tegen ons volk nog steeds aan de gang zijn”, zei hij.

Op een video die CNN van een freelance journalist ontving, was te zien hoe een stroom ambulances en privéauto’s de medische faciliteit binnenkwamen, terwijl verschillende gewonde kinderen naar binnen werden gedragen. Een verdwaasde vrouw, onder het stof, werd ook naar het ziekenhuis geholpen.

“Velen zitten nog steeds vast onder het puin en worden gered en naar het ziekenhuis gebracht”, zei Al Daqran. “Er is sprake van een grote crisis, vooral omdat we niet genoeg bedden hebben, vooral op de overvolle spoedeisende hulp.”

Veel van degenen die naar het ziekenhuis werden vervoerd, leken ernstige verwondingen te hebben, waarvan sommigen op de vloer van het ziekenhuis lagen terwijl artsen hen behandelden.

Al Daqran riep op tot meer medische voorraden om de enclave binnen te komen en dat “Egypte Rafah (grensovergang) zou openen om de ernstig zieke gevallen in Gaza over te dragen en hun levens te redden, vooral vanwege het gebrek aan medische hulp in Gaza.”

Dinsdag zijn zeven gewonde Palestijnen, samen met zeven begeleidende personen, Egypte binnengetrokken om medische behandeling te ondergaan, zoals waargenomen door een journalist die voor CNN werkte bij de grensovergang bij Rafah.

Gn En Head