Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

De Democraten in de Senaat zeggen dat de grensbesprekingen dood zijn. Republikeinen zeggen dat het slechts een vleeswond is.


Senator James Lankford uit Oklahoma, de leidende Republikeinse onderhandelaar, was optimistischer over de stand van de gesprekken. Hij zei dat de Republikeinen nog niet hebben gereageerd op een Democratisch voorstel dat hen vrijdag is toegezonden, en gaf aan dat de Republikeinse senatoren aan tafel zullen blijven zitten.

“Ik zou het niet als een inzinking omschrijven”, zei hij. ‘We wisselen nog steeds papierwerk uit en we voeren nog steeds gesprekken. Dat voelt voor mij niet als een breuk. Dat voelt alsof we nog steeds aan het werk zijn, maar niet snel genoeg vooruitgang boeken.”

Democraten hebben eerder aangegeven bereid te zijn de normen aan te scherpen waaronder migranten asiel kunnen aanvragen. Murphy zei dat ze ook “zeer goede discussies hebben gehad over” het veranderen van een aantal voorwaardelijke vrijlatingsbeleid, een andere potentiële democratische concessie die progressieven waarschijnlijk boos zou maken.

“Uiteindelijk zijn er gewoon geen Democratische stemmen voor het zonder onderscheid sluiten van de grens”, zei Murphy.

Zelfs als de senatoren een aanvullend akkoord zouden kunnen sluiten met aanzienlijke grensconcessies, zou het pakket nog steeds een steile klim in het Huis van Afgevaardigden te wachten staan. Republikeinen in die kamer, van wie velen zich verzetten tegen Oekraïens geld, hebben zelfs nog restrictievere grensbeleidsmaatregelen geëist. Dat betekent dat de Democraten aanzienlijke steun zouden moeten bieden om een ​​wetsvoorstel over de eindstreep te krijgen, als er al gestemd wordt.

Lankford betwistte Murphy’s bewering dat de Republikeinen beleid eisen dat zou resulteren in een “sluiting” van de grens. Hij zei dat de Republikeinse Partij van mening is dat het absoluut noodzakelijk is om het recordaantal migranten dat via Mexico de Verenigde Staten binnenkomt, aan te pakken.

“We vragen niet om een ​​soort totale sluiting van de grens, in de zin dat niemand deze ooit en overal kan oversteken”, zei hij. “Wij vragen om een ​​ordentelijk proces. Op dit moment is het een totale chaos.”

Senator Kyrsten Sinema (I-Ariz.), die ook bij de gesprekken betrokken was, zei dat ze niet geloofde dat de huidige impasse fataal was voor de onderhandelingen, maar suggereerde dat beide partijen realistischer moesten zijn over wat er bereikt kon worden.

“Arizonanen hebben nu echte oplossingen nodig voor onze grenscrisis. Ik blijf de giftige partijdigheid verwerpen die de resultaten vergiftigt en werk samen met zowel Republikeinse als Democratische onderhandelaars aan echte oplossingen voor de crisis, want dit is niet het moment voor politieke gespreksonderwerpen, het is tijd voor actie”, zei ze in een verklaring aan POLITICO.

De impasse kan deze week al tot een hoogtepunt komen. Meerderheidsleider van de Senaat, Chuck Schumer, zei eind vorige week tegen de Democraten dat ze zich moesten voorbereiden op een stemming over het aanvullende bedrag van bijna 106 miljard dollar – dat geld zou omvatten voor Oekraïne, Israël, Taiwan en grensbeveiliging – op woensdag of donderdag.

Lankford herhaalde dat als Schumer zou stemmen over de aanvullende overeenkomst zonder grensovereenkomst, hij een filibuster zou steunen om deze te blokkeren. Dat is momenteel het meest waarschijnlijke scenario zonder akkoord, aangezien verschillende andere Republikeinen aangeven over de benodigde 41 stemmen te beschikken om het akkoord te ondermijnen.

Sommige senatoren hebben gespeculeerd dat een dergelijke mislukte stemming de grensbesprekingen nieuwe urgentie zou geven. Maar het zou een prijs hebben: er zou een sombere boodschap naar de wereld worden gestuurd over de steun van het Congres voor de hulp aan Oekraïne en Israël.

De regering-Biden waarschuwde de leiders van het Congres maandag dat de tijd dringt voor Oekraïne.

In brieven aan de partijleiders in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zei Shalanda Young, directeur van het Witte Huis Office of Management en Budget, dat het uitblijven van actie voor het einde van het jaar met betrekking tot een nieuwe financieringsronde Oekraïne op het slagveld dreigt te ondermijnen.

“Ik wil duidelijk zijn: zonder actie van het Congres zullen we tegen het einde van het jaar geen middelen meer hebben om meer wapens en uitrusting voor Oekraïne aan te schaffen en uitrusting uit Amerikaanse militaire voorraden te leveren”, schreef ze. “Er is geen magische pot met financiering beschikbaar om dit moment te financieren. We hebben geen geld meer – en bijna geen tijd meer.”

Burgess Everett heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gn En Head