Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

De Amerikaanse marine stopt met de kaping van een aan Israël gelieerde tanker voor de kust van Jemen


Op een ongedateerde foto vrijgegeven door Zodiac Maritime is de tanker Central Park te zien.
Dierenriem Maritiem

  • Een onbekende groep aanvallers heeft zondag een aan Israël gelieerde tanker voor de kust van Jemen in beslag genomen.
  • Een oorlogsschip van de Amerikaanse marine reageerde op een noodoproep en veroverde het in beslag genomen schip, zei een functionaris.
  • Zodiac Maritime, die het schip beheert, zei dat de inbeslagname een “vermoedelijk piraterij-incident” was.

Aanvallers hebben zondag voor de kust van Jemen een tanker in beslag genomen die met Israël verbonden was, zeiden de autoriteiten. Hoewel geen enkele groepering onmiddellijk de verantwoordelijkheid heeft opgeëist, komt deze nadat ten minste twee andere maritieme aanvallen van de afgelopen dagen in verband zijn gebracht met de oorlog tussen Israël en Hamas.

De aanvallers veroverden het onder Liberiaanse vlag varende Central Park, beheerd door Zodiac Maritime, in de Golf van Aden, aldus het bedrijf en het particuliere inlichtingenbureau Ambrey. Een Amerikaanse defensiefunctionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak om inlichtingenzaken te bespreken, bevestigde tegenover The Associated Press dat de aanval had plaatsgevonden.

Zodiac noemde de inbeslagname ‘een vermoedelijk piraterij-incident’.

“Onze prioriteit is de veiligheid van onze 22 bemanningsleden aan boord”, zei Zodiac in een verklaring. “Het schip met Turkse kapitein heeft een multinationale bemanning bestaande uit Russische, Vietnamese, Bulgaarse, Indiase, Georgische en Filippijnse staatsburgers. Het schip vervoert een volledige lading fosforzuur.”

Een oorlogsschip van de Amerikaanse marine reageerde op een noodoproep van de tanker en stelde het schip veilig, vertelden Amerikaanse functionarissen aan Reuters.

Zodiac beschreef het schip als eigendom van Clumvez Shipping Inc., hoewel andere gegevens Zodiac rechtstreeks als de eigenaar in verband brachten. Het in Londen gevestigde Zodiac Maritime maakt deel uit van de Zodiac Group van de Israëlische miljardair Eyal Ofer. In Britse bedrijfsdocumenten stonden twee mannen met de achternaam Ofer als huidige en voormalige directeur van Clumvez Shipping, waaronder Daniel Guy Ofer, ook directeur bij Zodiac Maritime.

Het was niet meteen duidelijk wie er achter de aanval zat. Het nabijgelegen Aden wordt vastgehouden door troepen die gelieerd zijn aan de internationaal erkende regering van Jemen en een door Saoedi-Arabië geleide coalitie die al jaren strijdt tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen in Jemen. In theorie wordt dat deel van de Golf van Aden gecontroleerd door die strijdkrachten en ligt het relatief ver weg van het door de Houthi’s gecontroleerde gebied in het land. Het is ook niet bekend dat Somalische piraten in dat gebied actief zijn.

De Amerikaanse defensiefunctionaris zei dat het erop leek dat “een onbekend aantal ongeïdentificeerde gewapende individuen” het schip in beslag hadden genomen.

Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde Fox News Chief National Security Correspondent Jennifer Griffin dat vijf schutters betrokken waren bij de poging tot kaping.

Bemanningsleden van de Central Park-tanker sloten zichzelf voor de veiligheid op in de veilige ruimte van het schip, vertelde de functionaris aan Griffin. De schutters slaagden er niet in de deur in te trappen.

Media die niet worden ondersteund door AMP.
Tik voor een volledige mobiele ervaring.

Volgens Griffin verklaarde de functionaris ook dat een Japanse torpedobootjager de Amerikaanse marine hielp, terwijl twee oorlogsschepen van de Chinese marine in de omgeving geen hulp verleenden.

De schutters verlieten het voertuig en zeilden terug naar de kust van Jemen toen personeel van de Amerikaanse marine de arrestatie verrichtte, meldde Griffin.

“Amerikaanse en coalitietroepen reageerden op een noodoproep van de M/V Central Park. De bemanning van de M/V Central Park is momenteel veilig”, vertelde een Amerikaanse defensiefunctionaris aan Business Insider.

De functionaris ging niet in op vragen over de details van het incident, inclusief de vraag of vijf gewapende schutters bij de aanval betrokken waren en of er Chinese marineschepen in de buurt van het gebied waren.

Zodiac Maritime was eerder het doelwit tijdens een bredere, jarenlange schaduwoorlog tussen Iran en Israël. In 2021 kwamen bij een drone-aanval die volgens de VS en andere westerse landen door Iran was uitgevoerd, twee bemanningsleden om het leven aan boord van Zodiac’s olietanker Mercer Street voor de kust van Oman.

De United Kingdom Maritime Trade Operations van het Britse leger, die waarschuwingen geeft aan matrozen in het Midden-Oosten, had matrozen eerder gewaarschuwd dat er in het gebied “twee zwart-witte vaartuigen met acht personen in militaire kleding” waren gezien. Het gaf nog een waarschuwing en zei dat radioverkeer suggereerde dat er een mogelijke aanval had plaatsgevonden voordat de inbeslagneming werd erkend.

De UKMTO plaatste de locatie van het schip ruim 60 kilometer (35 mijl) ten zuiden van de kust van Jemen, ongeveer 80 kilometer (50 mijl) ten oosten van Djibouti en ongeveer 110 kilometer (70 mijl) ten noordoosten van Somalië in de Golf van Aden, een belangrijke scheepvaartroute. .

De inbeslagname in Central Park komt nadat een containerschip, CMA CGM Symi, eigendom van een andere Israëlische miljardair, vrijdag werd aangevallen door een vermoedelijk Iraanse drone in de Indische Oceaan. Iran heeft niet erkend dat het de aanval heeft uitgevoerd, en heeft ook niet gereageerd op vragen van de AP over die aanval.

Zowel de Symi als het Central Park gedroegen zich de afgelopen dagen alsof ze met een bedreiging te maken hadden.

Volgens gegevens van MarineTraffic.com, geanalyseerd door de AP, hadden de schepen hun automatische identificatiesysteem-trackers uitgeschakeld. Schepen moeten om veiligheidsredenen hun AIS actief houden, maar de bemanning zal ze uitschakelen als ze doelwit lijken te zijn. In het geval van Central Park had het schip vier dagen geleden voor het laatst uitgezonden, nadat het het Suezkanaal verliet en zuidwaarts de Rode Zee in voer.

De aanvallen komen omdat de mondiale scheepvaart steeds meer het doelwit wordt van de wekenlange oorlog die dreigt uit te groeien tot een breder regionaal conflict – zelfs nu een wapenstilstand de gevechten heeft stopgezet en Hamas gijzelaars uitwisselt voor Palestijnse gevangenen die door Israël worden vastgehouden.

Terwijl de oorlog tussen Israël en Hamas – die begon met de aanval van de militante Palestijnse groep op 7 oktober – voortduurde, namen de Houthi’s een voertuigtransportschip in beslag in de Rode Zee bij Jemen. De Houthi’s erkenden de inbeslagname van Central Park niet onmiddellijk.

De Associated Press heeft aan dit verhaal bijgedragen.

Gn En world