Skip to content


Een rechtbank in Pakistan heeft zaterdag een hoorzitting waarbij voormalig premier Imran Khan betrokken was, moeten annuleren nadat honderden van zijn aanhangers slaags raakten met de politie buiten het gerechtsgebouw in de hoofdstad Islamabad.

Verwacht werd dat de rechtbank Khan zou aanklagen op beschuldiging van corruptie en het onrechtmatig verkopen van staatsgeschenken.

Er waren gewelddadige confrontaties tussen Khan’s aanhangers en politie bij de ingang van het gebouw met stenen, benzinebommen en stukjes baksteen die werden gelobd naar de politie die het pand bewaakte.

Eerder op de dag viel de politie het huis van Khan in Lahore binnen, zei de voormalige premier in een tweet. Tientallen aanhangers van Khan werden gearresteerd en wapens werden in beslag genomen toen de politie het huis in de stad Lahore binnenging.

Een dag eerder heeft een van de hoogste rechtbanken van het land een arrestatiebevel tegen de voormalige regeringsleider tegengehouden.

Imran Khan, wiens regering in april 2022 door een motie van wantrouwen werd afgezet, heeft opgeroepen tot vervroegde verkiezingen. Hij werd vervangen door een coalitieregering die volgens Imran Khan “geen vrije en eerlijke verkiezingen kan winnen”.

De aanhangers van de oud-premier gooiden met stenen, benzinebommen en stukken baksteen naar de politie die de rechtszaal bewaakteAfbeelding: Akhtar Soomro/REUTERS

Wat zijn de beschuldigingen tegen Imran Khan?

Khan wordt aangeklaagd voor het onwettig verkopen van staatsgeschenken die buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders hem tijdens zijn ambtsperiode hebben gegeven.

Khan zegt dat hij de geschenken legaal heeft ontvangen.

De voormalige premier vertelde persbureau Reuters dat hij een commissie had gevormd om zijn centrumrechtse Pakistaanse partij Tehreek-e-Insaf (PTI) te leiden in het geval van zijn arrestatie.

De oud-premier was dinsdag niet aanwezig bij een hoorzitting, waarna een arrestatiebevel tegen hem is uitgevaardigd.

Imran Khan vertelde DW dat hij de hoorzitting niet bijwoonde omdat het een “dodelijke valstrik” was die niet over de juiste veiligheidsgaranties beschikte.

“De enige reden waarom dit hele grote ding ontplofte vanwege één optreden dat ik niet maakte,” zei hij. “En die verschijning was hierin in een rechtbank waar mijn hele beveiligingsteam me vertelde dat er geen bescherming was.”

Kahn: Ik heb deze hoorzitting alleen gemist vanwege bezorgdheid over de veiligheid

Schakel JavaScript in om deze video te bekijken en overweeg te upgraden naar een webbrowser die HTML5-video ondersteunt

“Aan de ene kant zegt de regering dat uw leven wordt bedreigd. Ten tweede willen ze dat ik voor deze specifieke rechtbank verschijnt, wat een dodelijke valstrik is”, zei hij.

“Het was alleen dat ene optreden dat ik miste en dat leidde tot deze arrestatiebevelen.”

Khan werd neergeschoten en gewond tijdens een campagne in november.

De voormalige premier heeft betoogd dat de aanklachten tegen hem gepolitiseerd zijn en een poging vormen om te voorkomen dat hij zijn ambt neerlegt.

“Sinds mijn regering 11 maanden geleden werd afgezet, waren er 37 tussentijdse verkiezingen. Mijn partij heeft er 30 gewonnen”, zei hij in een interview voor DW. “Alle tegenstanders zijn doodsbang dat wanneer er verkiezingen zijn, ze gedecimeerd zullen worden. Als gevolg hiervan proberen ze er alles aan te doen om mij uit de race te krijgen.”

“De reden waarom er op dit moment politieke chaos is in Pakistan, is omdat we een mengelmoes hebben van een regering die volledig heeft gefaald”, zei hij.

De politie doet een inval in het huis van Imran Khan in Lahore

Sprekend over de politie-inval in zijn huis, zei Khan dat de “belegering” in Lahore bedoeld was om te voorkomen dat de politicus zijn verkiezingscampagne zou voeren.

Hij zei dat het “duidelijk” was dat de regering hem probeerde te arresteren ondanks de schorsing van het bevel van dinsdag. Maar Khan zei dat hij “naar Islamabad ging om voor de rechtbank te verschijnen omdat ik in de rechtsstaat geloof”.

Ondertussen werden zaterdag delen van de hoofdstad door de politie verzegeld, zei politiechef Akbar Nasir van Islamabad.

“We hebben zware beveiliging ingezet om ervoor te zorgen dat zijn leven niet wordt bedreigd”, aldus Nasir tegen het Duitse persbureau (dpa).

kb,sdi/jcg (Reuters, dpa, AP


dw En