Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

COP28: Hoofd van de VN-besprekingen slaat terug op beweringen over klimaatontkenning


  • Door Georgina Rannard
  • Klimaatverslaggever bij COP28, Dubai

De voorzitter van de lopende VN-klimaatbesprekingen Sultan al-Jaber heeft teruggeslagen op beweringen dat hij een kernonderdeel van de klimaatwetenschap ontkent.

Het volgt op zijn eerdere opmerkingen dat er “geen wetenschap” zat achter het beëindigen van het gebruik van fossiele brandstoffen om de temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius te beperken.

“Wij geloven en respecteren de wetenschap ten zeerste”, zei hij maandag.

De COP28-top in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, heeft tot doel vooruitgang te boeken bij het aanpakken van de klimaatverandering.

Alle landen bij de VN-klimaatbesprekingen in 2015 kwamen overeen om de uitstoot van opwarmende gassen te verminderen om de gemiddelde mondiale temperatuurstijging onder de 1,5 graden Celsius te houden vergeleken met pre-industriële niveaus.

Maar tijdens een online evenement op 21 november met Mary Robinson, de voorzitter van de Elders-groep en voormalig speciaal VN-gezant voor klimaatverandering, leek de heer Jaber dat te ontkennen.

“Er bestaat geen wetenschap, of geen enkel scenario, dat zegt dat de uitfasering van fossiele brandstoffen de 1,5°C zal bereiken,” zei hij.

Op maandag, de vijfde dag van de VN-gesprekken, zei de heer Jaber: “Laat me verduidelijken waar ik op het gebied van de wetenschap sta”.

“Ik denk eerlijk gezegd dat er sprake is van enige verwarring en een verkeerde voorstelling van zaken. Ik ben behoorlijk verrast door de voortdurende en herhaalde pogingen om het werk van het COP28-voorzitterschap te ondermijnen”, zei hij.

Soms leek hij geïrriteerd. “Wetenschap heeft centraal gestaan ​​in mijn eigen loopbaanontwikkeling en ja, ik respecteer de wetenschap in alles wat ik doe”, voegde hij eraan toe.

Afbeeldingsbron, Getty-afbeeldingen

Onderschrift afbeelding,

Bijna 100.000 mensen zijn in Dubai, VAE, voor de COP28-gesprekken

De heer Jaber, 50, opgeleid als ingenieur en econoom.

“Ik heb keer op keer gezegd dat de uitfasering en uitfasering van fossiele brandstoffen onvermijdelijk is”, voegde hij eraan toe, in een van zijn krachtigste uitspraken tot nu toe over de toekomst van olie, steenkool en gas.

Hij sprak maandag naast professor Jim Skea, voorzitter van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC).

“Ik kan zeggen dat dr. Sultan aandacht heeft besteed aan de wetenschap”, zei prof. Skea.

Hij zei dat hij duidelijk wilde maken dat hij de mondiale wetenschappelijke consensus vertegenwoordigde, ondertekend door regeringen.

Hij voegde eraan toe dat hij wilde herhalen wat het IPCC zegt over fossiele brandstoffen.

“Ik zal het heel precies zeggen. Als we kijken naar scenario’s waarin de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graden zonder of met weinig overschrijding, dan is het gebruik van fossiele brandstoffen in 2050 sterk verminderd en is het gebruik van steenkool volledig uitgefaseerd”, zei hij.

Om dat doel te bereiken moet het oliegebruik tegen 2050 met 60% en het gasverbruik met 45% zijn teruggedrongen, zei hij.

De VN-gesprekken worden gedomineerd door de vraag hoe en wanneer het gebruik van olie, kolen en gas zal worden teruggedrongen.

Landen waarvan de economieën sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zijn terughoudend om in te stemmen met een volledige stopzetting van het gebruik van olie, steenkool en gas.

Sommigen suggereren dat technologieën worden gebruikt die het opwarmende gas, koolstofdioxide, opvangen, wat betekent dat de wereld nog steeds in aanzienlijke mate fossiele brandstoffen kan verbranden.

Maar landen die zich in de frontlinie van de klimaatverandering bevinden, willen veel sterkere toezeggingen voor de volledige uitfasering van fossiele brandstoffen.

Het voorzitterschap van de COP28-onderhandelingen door de VAE heeft kritiek gekregen omdat het land tot de top 10 van olie- en gasproducenten ter wereld behoort. De heer Jaber leidt ook de gigantische Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc).

Maandagochtend maakte Tina Stege, klimaatgezant voor de Marshalleilanden, opmerkingen namens landen die kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

“De president heeft gezegd dat 1,5 graden Celsius zijn Noordster is. Wij zijn hier om hem daaraan te houden”, zei ze.

De heer Jaber verwees ook naar de suggestie dat hij slecht gehumeurd was tegenover mevrouw Robinson, de gastheer van het evenement in november.

“Ik had een gesprek met iemand voor wie ik veel respect heb”, zei hij.

Meer over de klimaattop COP28

Gn En Head