Conflicten | Militaire faciliteit nabij Bagdad aangevallen – één dode in Irak

Amerikaanse media berichten over een Israëlische vergeldingsaanval tegen Iran. Hessen ontnodigt de Iraanse consul-generaal niet. Meer informatie in de nieuwsblog.

De belangrijkste zaken op een rij


Volgens berichten in de media heeft Israël een vergeldingsaanval tegen Iran uitgevoerd. Er zijn echter geen officiële bevestigingen. Hier vindt u een overzicht. Alle actuele ontwikkelingen kunt u hier in de blog volgen:

Autoriteit: Ruim 34.000 doden in de Gazastrook

10:23 uur: Volgens de lokale gezondheidsautoriteit zijn in de Gazastrook minstens 34.049 mensen gedood sinds het Israëlische tegenoffensief begon. Minstens 76.901 Palestijnen raakten gewond. Alleen al in de afgelopen 24 uur zijn 37 mensen gedood en 68 gewond geraakt. De Verenigde Naties (VN) beschouwen de informatie van de autoriteit als realistisch. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat veel mensen vermist worden en de doden nog steeds onder het puin van verwoeste gebouwen liggen.

Eén dode en gewonde bij explosies in Irak

10:13 uur: Volgens de autoriteiten werd één persoon gedood en raakten acht anderen gewond bij een explosie op een militaire basis in Irak. De explosie vond zaterdagavond plaats op de Calso-basis ten zuiden van Bagdad, zeiden Iraakse veiligheidstroepen. Naast leger en politie zijn daar ook strijders gestationeerd van de pro-Iraanse groepering Hashd al-Shaabi, die inmiddels is geïntegreerd in de reguliere Iraakse strijdkrachten.

De exacte omstandigheden van het incident bleven zaterdag aanvankelijk onduidelijk. Een vertegenwoordiger van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken zei aanvankelijk dat de basis het doelwit was geweest van een luchtaanval. Maar er was geen officiële bevestiging hiervan.

De explosie veroorzaakte ‘materiële verliezen’ en slachtoffers, zei de Hashd-al-Shaabi-alliantie, zonder daar verder op in te gaan.

Fregat “Hessen” beëindigt inzet in de Rode Zee

9:03 uur: Het Bundeswehr-fregat “Hessen” heeft zijn inzet in de Rode Zee beëindigd. Minister van Defensie Boris Pistorius bedankte de kapitein en de bemanning. “De vrouwen en mannen van het Hessen-fregat hebben hun missie als onderdeel van de EU-operatie Aspides met vlag en wimpel uitgevoerd”, aldus het ministerie. In totaal werden 27 koopvaardijschepen veilig door het operatiegebied begeleid.

Willen Hamas-leiders Qatar verlaten?

06:31 uur: De politieke leiders van Hamas zullen waarschijnlijk overwegen om hun uitvalsbasis in Qatar op te geven. Zoals The Wall Street Journal meldt, is de leiding op zoek naar een nieuwe locatie nu Qatar onder toenemende druk komt te staan ​​om de terreurgroep tot gijzelingsonderhandelingen met Israël te dwingen.

Onder verwijzing naar Arabische functionarissen stelt het rapport dat Hamas onlangs contact heeft opgenomen met twee landen in de regio om hun leiders daar te laten wonen, waaronder Oman. “De gesprekken zijn al weer vastgelopen, er zijn weinig tekenen of vooruitzichten op een spoedige hervatting, en het wantrouwen tussen Hamas en de onderhandelaars groeit”, zei een Arabische bemiddelaar tegen de krant.

Explosies op Iraakse militaire basis

12:30 uur: In het zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad hebben zich meerdere explosies voorgedaan. De oorzaak is nog onduidelijk, meldt persbureau Reuters. Er wordt gezegd dat het toneel een militaire basis is van de Iraakse Popular Mobilization Forces (PMF), die dicht bij Iran ligt. Volgens berichten in de Arabische media werden drones in de lucht gesignaleerd. Kennelijk heeft de explosie ervoor gezorgd dat de munitie in brand vloog.

De VS hebben betrokkenheid afgewezen. “We zijn op de hoogte van berichten dat de Verenigde Staten vandaag luchtaanvallen hebben uitgevoerd in Irak. Deze rapporten zijn niet waar. De Verenigde Staten hebben vandaag geen luchtaanvallen uitgevoerd in Irak”, schreef Central Command op X.

Twee bronnen vertelden Reuters dat de explosie het gevolg was van een luchtaanval die vrijdag rond middernacht plaatsvond. Er vielen geen slachtoffers, wel was er materiële schade. Er wordt gezegd dat het het PMF-hoofdkwartier is op de militaire basis Kasso nabij de stad Iskandariya, ongeveer 50 km ten zuiden van Bagdad. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanval. De PMF was oorspronkelijk een coalitie van gewapende groepen, waarvan er vele dicht bij Iran stonden, en werd later door de Iraakse autoriteiten erkend als onderdeel van de officiële veiligheidstroepen.

Die mobile Version verlassen