Skip to content


De drank vindt via parallelimport zijn weg naar het gesanctioneerde land, meldt RBK

Coca-Cola blijft een van de bestverkopende dranken met colasmaak in Rusland, een jaar nadat het Amerikaanse bedrijf besloot de markt van het land te verlaten, meldde het zakendagblad RBK deze week.

De iconische drank was in januari en februari de op een na populairste coladrank onder Russische consumenten en was goed voor meer dan 14% van de verkoop per eenheid, volgens berekeningen van RBK op basis van informatie van fiscale gegevensbeheerder Prodazhi.rf.

De bestseller onder de coladranken is het merk Dobry Cola, geproduceerd in Rusland in fabrieken die toebehoorden aan Coca-Cola HBC Russia, de bottelaar van de originele drank. Het is goed voor iets meer dan een derde van de markt.

In geld uitgedrukt stond geïmporteerde Coca-Cola op de eerste plaats van de coladranken en voerde het alle zoete koolzuurhoudende dranken aan, goed voor 32% van de omzet, volgens gegevens van een andere fiscale data-operator, Evotor.

De eenheidsprijs van de originele Coca-Cola steeg in de eerste twee maanden van dit jaar met gemiddeld 68% op jaarbasis, aldus rapporten.


Russische detailhandelaren en fastfoodketens kopen de originele Coca-Cola uit andere landen via parallelimport, een praktijk waarbij een niet-namaakproduct wordt geïmporteerd zonder toestemming van de eigenaar van het intellectuele eigendom via alternatieve bevoorradingskanalen. Rusland legaliseerde het mechanisme om de markt te voorzien van goederen die westerse bedrijven vanwege sancties niet meer in Rusland leverden of produceerden.

De iconische drank vindt ook zijn weg naar Rusland vanuit de landen van de Euraziatische douane-unie, zoals Kazachstan, waar het wordt vervaardigd door Coca-Cola HBC, legt RBK uit.

Coca-Cola kondigde afgelopen maart plannen aan om de activiteiten in Rusland op te schorten en zich aan te sluiten bij de uittocht van westerse merken te midden van aan Oekraïne gerelateerde sancties. Het bedrijf exploiteerde tien fabrieken in Rusland en produceerde frisdranken, waaronder Fanta, Sprite en Schweppes, samen met lokale merken.

Bezoek voor meer verhalen over economie en financiën de zakelijke sectie van RT

U kunt dit verhaal delen op sociale media: