Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Black Lives Matter heeft een antisemitismeprobleem


Het islamitische bloedbad onder Israëlische burgers door Hamas wordt ook toegejuicht door Black Lives Matter-activisten in de VS. Anti-Joodse tendensen hebben een lange traditie. In plaats van te verduidelijken kijken journalisten liever de andere kant op.

Voor SRF is Black Lives Matter een ‘krachtige beweging’ die racisme bestrijdt: demonstranten in Minneapolis, mei 2020.

Voor SRF is Black Lives Matter een ‘krachtige beweging’ die racisme bestrijdt: demonstranten in Minneapolis, mei 2020.

John Minchillo/AP

Zodra de beelden van lijken, mishandelde vrouwen en juichende terroristen openbaar werden gemaakt, werden de eerste solidariteitsbetuigingen naar de VS gestuurd. Het gaat om een ​​wanhopige daad van zelfverdediging, om legitiem verzet, maakte de groep Black Lives Matter Grassroots op 9 oktober bekend. “Palestijnse vrijheidsstrijders zijn geen terroristen!” schreven hun collega’s in Phoenix: “we zullen het verzet in Palestina volledig steunen.”

De exploitant van het Black Lives Matter Chicago Twitter-account plaatste op 10 oktober een afbeelding van een skydiver met de slogan: “Ik sta achter Palestina.” Een paar dagen eerder waren Hamas-terroristen te voet, in boten en met parachutes Israël binnengevallen, waarbij ze ouders met handgranaten in het bijzijn van hun kinderen hadden vermoord, hen hadden verkracht en verminkt.

Synagoge beklad met ‘Fuck Israel’-slogans

Het feit dat vertegenwoordigers van Black Lives Matter deze pogrom met ruim 1.400 doden vierden, veroorzaakte verontwaardiging in de VS. De grootste uitloper van de gedecentraliseerde burgerrechtenbeweging voelde zich genoodzaakt luid afstand te nemen. De Republikeinen eisten dat een naar hen vernoemd plein een nieuwe naam zou krijgen.

In de Duitstalige media was er echter opvallend weinig respons. Sommige journalisten waren verrast, vooral omdat Black Lives Matter – vaak kortweg BLM genoemd – officieel campagne voert tegen racisme, vooral tegen politiegeweld waar zwarte mensen in de VS last van hebben.

“Black Lives Matter onder verdenking van antisemitisme?”, vroeg het Oostenrijkse tijdschrift “Profil” zich af, “niemand in de binnenlandse antiracismescene had dat een paar weken geleden vermoed.” Het tijdschrift was echter vrijwel de enige die deze verklaring aflegde. In de meeste media was helemaal niets te lezen over de spirituele alliantie tussen Amerikaanse antiracisten en Arabische antisemieten.

Het valt nog te bezien of de stilte opzettelijk is of omdat vrijwel niemand in Europa iets heeft opgemerkt. Het is zeker aanzienlijk. De pro-terroristische en antisemitische tendensen in de BLM-beweging begonnen op 7 oktober naar voren te komen.

Bundel uw krachten met de BDS-boycotbeweging

In de zomer van 2020, toen de BLM-protesten escaleerden na de politiemoord op George Floyd, verwoestten relschoppers Joodse bedrijven in Los Angeles. Synagogen werden overspoeld met slogans als ‘Bevrijd Palestina!’ en “Fuck Israel” beklad. “Dit is een opstand, een rebellie, een opstand”, juichte BLM-activiste Melina Abdullah.

Een jaar eerder uitte ze op Twitter haar solidariteit met Louis Farrakhan – een man die de “Nation of Islam” leidt en die Joden ziet als “Satan” en “vijanden van God”. Ook in andere steden werden Joodse instellingen aangevallen en werden haatdragende leuzen gescandeerd, bijvoorbeeld in Parijs, waar demonstranten niet alleen protesteerden tegen politiegeweld, maar ook tegen het ‘terroristische Israël’ en ‘vuile joden’. Tijdens deze demonstratie werd de complottheorie verspreid dat Israël een laboratorium is voor het politiegeweld dat zwarte mensen in de VS doodt.

Deze excessen kunnen zijn aangemoedigd door het feit dat linkse extremisten, islamisten en plunderaars probeerden de BLM-protesten uit te buiten. Maar Black Lives Matter-exponenten vieren ook al jaren hun nabijheid tot het Palestijnse terrorisme. In een communiqué uit 2016 beschuldigden zij Israël ervan een “genocide” tegen de Palestijnen te plegen. Patrisse Cullors, een van de oprichters van BLM, leidde in 2015 een politieke reisgroep naar Palestina. Daar kwam ze tot het besef dat Israël een apartheidsstaat was die vernietigd moest worden. Palestina is volgens de marxistische Cullors het ‘Zuid-Afrika van onze generatie’, en BLM kan leren van de ‘gevechten’ van de Palestijnen; Zwarten en Arabieren moeten elkaar steunen.

Bijgevolg hebben exponenten van Black Lives Matter hun solidariteit betuigd met de Israëlische boycotbeweging BDS, die banden heeft met Hamas in Palestina en octopusafbeeldingen en andere antisemitische verwijzingen gebruikt om het sentiment tegen Israël aan te wakkeren. BDS zelf schreef in 2020 aan de ‘zwarte broeders en zusters’ dat zij een ‘bron van inspiratie’ waren tegen het Israëlische kolonialisme. Op 7 oktober bleek dat zelfs wreedheden door veel activisten inspirerend worden gevonden.

Politieslachtoffer George Floyd (links) en ‘Free Palestine’-graffiti in Bethlehem, Palestina, 2022.

Politieslachtoffer George Floyd (links) en ‘Free Palestine’-graffiti in Bethlehem, Palestina, 2022.

Beata Zawrzel/NurPhoto/Getty

Antisemitisme in zwarte levens is belangrijk? SRF weet van niets

Black Lives Matter is geen splintergroep, maar een financieel krachtig netwerk dat het hof wordt gemaakt door politici en wordt gesteund door bedrijven als Apple, Microsoft en Amazon. Des te meer zou je kunnen verwachten dat de media ook hier hun kritiek- en controlefunctie zullen uitoefenen. Dat is precies wat meestal niet gebeurt.

In 2020, toen er in verschillende Amerikaanse steden antisemitische rellen plaatsvonden, was de Zwitserse radio en televisie (SRF) opgetogen over ‘een golf van solidariteit die niet kan worden gestopt’. Er werden ‘activisten’ geciteerd die het publiek opriepen om te gehoorzamen (‘Luister naar ons, laat u informeren en steun ons’). Afgelopen juli vierde SRF uitgebreid de tiende verjaardag van Black Lives Matter, “een krachtige beweging die racisme, discriminatie en politiegeweld bestrijdt.”

De bijdrage werd begeleid door zielige muziek en berichten van BDS-aanhanger Patrisse Cullors. SRF zei geen woord over antisemitische tendensen en andere ideologische afwijkingen. Daartoe wijdde de zender een soortgelijk hagiografisch programma aan de marxistische BLM-voorloperorganisatie Black Panthers. SRF vermeldde niet dat de Black Panthers fanatiek antizionisme cultiveerden en antisemitische stereotypen verspreidden. Op de goed ingestudeerde verklaring van een Panther-activist dat de zwarte getto’s in de VS ‘concentratiekampen’ waren, werd geen commentaar gegeven.

Een pamflet in de New York Times

De oorsprong van de huidige alliantie tussen BLM en radicale Palestijnen gaat ver terug, zoals de Duitse theoloog Kai Funkschmidt laat zien in zijn essay uit 2021 ‘Antisemitisme in de ‘Black Lives Matter’ Movement. Terwijl zwarte burgerrechtenactivisten zoals Martin Luther King Joden als ‘grote’ bondgenoten in de strijd tegen racisme beschouwden, werden de Black Panthers geïnspireerd door het ‘antizionisme’ van de Sovjet-Unie. Joden werden nu steeds meer gezien als kolonialisten en uitbuiters, terwijl Arabieren werden gezien als onderdrukte ‘gekleurde mensen’ – ondanks het feit dat de Arabische slavenhandel evenveel of meer slachtoffers had geëist dan die van de blanken.

Deze tendensen in de burgerrechtenbeweging werden versterkt door de traditionele christelijke en islamitische jodenhaat. De schrijver James Baldwin schreef in 1967 in de New York Times dat joden de Holocaust ‘schaamteloos’ uitbuitten om zichzelf als fatsoenlijke mensen te presenteren. Zij zouden het vuile werk voor de blanke mensen opknappen. Het was bitter om te zien hoe joodse winkeliers ’s avonds terugkeerden ‘naar een schone buurt met je geld op zak’.

Het beeld van de uitbuitende jood leeft tot op de dag van vandaag voort in delen van de BLM-beweging; Rappers die haar trouw zijn, zoals Ice Cube, verspreiden het door de jodenhater Louis Farrakhan te eren of karikaturen te posten van joodse zakenlieden die zwarte mensen uitbuiten. Na het bloedbad van 7 oktober zei een BLM-woordvoerder in Philadelphia dat dezelfde mensen ‘die onze gemeenschappen gentrificeren’ land stelen en ‘smerige nederzettingen’ bouwen in Palestina.

Dodelijke aanval op een koosjere supermarkt

Kai Funkschmidt is van mening dat het verkeerd is om de heterogene BLM-beweging, die wordt gekenmerkt door talrijke onafhankelijke ‘hoofdstukken’, als antisemitisch in zijn geheel te classificeren. Maar hij spreekt van een “substantiële groep”. Hoewel zijn artikel vrij beschikbaar is op internet en indirect wordt geciteerd op Wikipedia, heeft het weinig aandacht gekregen in de Duitstalige media, met enkele uitzonderingen zoals Deutschlandfunk. “In de Duitse journalistiek gaat het vaak alleen maar om goed of slecht”, zegt hij tegen de NZZ. Zwart antisemitisme past niet in dit kampdenken.

Deze heeft al tot doden geleid. Tijdens de Crown Heights-rellen van 1991 vielen zwarte inwoners van Brooklyn Joodse bedrijven aan en werd een Joodse voorbijganger vermoord. Aanhangers van de Zwarte Hebreeuwse Israëlieten – een groep die beweert dat zwarten de echte joden zijn – doodden in 2019 drie mensen bij een aanval op een koosjere supermarkt. In Duitstalige mediaberichten werd vaak weinig tot niets te weten gekomen over de achtergrond van de daders; Sommigen wekten de indruk dat zij rechts-extremisten waren.

Zwarte mensen die Black Lives Matter bekritiseren of afwijzen vanwege extremistische tendensen verschijnen ook nauwelijks in Duitstalige media. Een van hen, columnist van de Wall Street Journal Jason L. Riley, schreef na de reacties op 7 oktober dat het antisemitisme in de BLM-beweging geen gril was, maar een voertuig om de samenleving te verdelen. De activisten konden “rekenen op de onwetendheid, zelfgenoegzaamheid en schuldgevoelens van blank links.” “Wit Links” zou ook vervangen kunnen worden door “Duitstalige journalisten”.

Zwitserland nieuws