Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Björn Freitag vreest een achteruitgang in de horeca


  1. tz
  2. Wereld

Chef-kok Björn Freitag maakt zich zorgen over de horeca. © Henning Kaiser/dpa

De BTW op voedsel, die begin 2024 gaat stijgen, zorgt voor stevige kritiek in de horeca. Ook Björn Freitag ziet dat veel bedrijven gevaar lopen.

Dorsten – TV-kok Björn Freitag vreest allerlei verslechteringen in de horeca, niet in de laatste plaats door de stijgende BTW op voedsel.

“Ik had de BTW graag nog minstens een jaar op het lage tarief willen houden, omdat ik nu een acute bedreiging zie voor veel bedrijven”, zegt Freitag tegen het Duitse persbureau. “Het gastronomische aanbod zou er uiteraard ook onder kunnen lijden als bedrijven niet langer hoogwaardige seizoens- en streekproducten gebruiken omdat het te duur voor hen is”, voegt hij eraan toe.

De gastronomie in Duitsland is al tientallen jaren op de goede weg en vooral de sterrenrestaurants worden goed geaccepteerd – ook onder jongeren. “Het zou een grote schande zijn als we dit de komende jaren opnieuw verpesten door stijgende prijzen”, legt Freitag uit. Hij denkt dat het op dit moment niet mogelijk is om ‘de prijsverhoging 1:1 door te berekenen aan de gast’. Freitag rapporteerde over een duidelijke terughoudendheid en een daling van het aantal gasten in de horeca, wat hij en veel van zijn collega’s al ongeveer een jaar merkten “vanwege de nieuwe brandhaarden”.

Hoe het ook zij, het tekort aan werknemers baart de sector al jaren zorgen. “Als het tekort de komende jaren aanhoudt, zie ik dat ons ambacht fundamenteel in gevaar komt en dat steeds meer restauranthouders zich zullen wenden tot gemaksproducten.” De werknemers zouden en moeten beter betaald worden. “Bovendien zijn de energie- en goederenkosten gestegen, waardoor catering op hoog niveau nauwelijks meer de moeite waard is”, legt de ondernemer uit.

Hij heeft het aantal openingsdagen in zijn restaurant in Dorsten teruggebracht. “De beperking die wij als bedrijf nu al opleggen is de vierdaagse werkweek, die we ongeveer drie maanden geleden hebben ingevoerd”, aldus Freitag, en voegde eraan toe: “We moesten deze stap zetten om de bestaande werknemers te motiveren, aangezien we “ Op normale weekdagen merkten we een duidelijke terughoudendheid bij gasten.”

Beieren is onlangs mislukt in de poging van de Bondsraad om de lagere BTW in de horeca, die eind dit jaar afloopt, permanent te handhaven. Een overeenkomstige ontwerpresolutie, die het lagere belastingtarief van 7 procent voor eten en drinken wilde uitbreiden, vond vrijdag geen meerderheid in de staatskamer. Tijdens de pandemie werd het belastingtarief op voedsel in restaurants verlaagd naar 7 procent. De terugkeer naar het gebruikelijke belastingtarief is meerdere malen uitgesteld. De stoplichtcoalitie dringt er nu op aan dat het belastingtarief begin 2024 weer omhoog gaat naar 19 procent. dpa

Political gb2 De