Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Bij de aanslag in Parijs nabij de Eiffeltoren zijn één dode en twee gewonden gevallen


  • Door Christy Cooney
  • BBC nieuws

Onderschrift afbeelding,

Er is een politieoperatie gaande nabij het metrostation Bir-Hakeim, niet ver van de Eiffeltoren

Een man is omgekomen en twee anderen, waaronder een Britse man, zijn gewond geraakt bij een aanval met mes en hamer in een straat in het centrum van Parijs.

De aanval vond zaterdag plaats nabij de Eiffeltoren, kort voor 21.00 uur lokale tijd (20.00 uur GMT).

Een 26-jarige Franse staatsburger die bekend is bij de veiligheidsdiensten is gearresteerd en anti-terrorisme-aanklagers hebben een onderzoek geopend.

Ambtenaren bevestigden dat de vermoorde man de Duitse nationaliteit had.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat het slachtoffer samen met zijn vrouw was toen hij werd aangevallen en dodelijk neergestoken op de Quai de Grenelle.

Hij zei dat het leven van de vrouw werd gered door tussenkomst van een taxichauffeur en dat de verdachte over een nabijgelegen brug over de rivier de Seine vluchtte.

De man viel vervolgens nog twee mensen aan, waarbij hij één met een hamer in het oog sloeg, aldus de minister.

De verdachte, in de Franse media Armand R genoemd, werd vervolgens door de politie getaserd en gearresteerd op verdenking van moord – in de Franse wet gedefinieerd als moord met voorbedachten rade – en poging tot moord in verband met een terroristische onderneming.

De twee gewonden – een Fransman van ongeveer 60 jaar en een Britse toerist – werden behandeld door de hulpdiensten, maar geen van beiden bleek in een levensbedreigende toestand te verkeren.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei: “Wij steunen een Britse man die gewond raakte in Parijs en staan ​​in contact met de lokale autoriteiten.”

Zaterdagavond werd een politieoperatie gestart rond het metrostation Bir-Hakeim, en de autoriteiten drongen er bij mensen op aan het gebied te vermijden.

De heer Darmanin zei dat de vermeende aanvaller ‘Allahu Akbar’ riep, Arabisch voor ‘God is de grootste’, en vertelde de politie dat hij boos was omdat ‘zoveel moslims sterven in Afghanistan en Palestina’.

Hij zei dat de verdachte vier jaar in de gevangenis heeft gezeten nadat hij was veroordeeld voor het plannen van een nieuwe aanval in 2016 en dat hij op de volglijst van de Franse veiligheidsdiensten stond.

Het was ook bekend dat de man aan psychiatrische stoornissen leed, zei Darmanin.

Onderschrift afbeelding,

Franse forensische politieagenten onderzoeken de scène

Zaterdag werd op sociale media een video geplaatst waarin de verdachte kritiek uitte op de Franse regering en besprak wat hij omschreef als de moord op onschuldige moslims, meldt persbureau AFP.

De Franse president Emmanuel Macron schreef op X, voorheen Twitter, zijn gedachten naar alle getroffenen van de ‘terroristische aanval’ en bedankte de hulpdiensten voor hun reactie.

“Het nationale anti-terreurparket zal nu verantwoordelijk zijn voor het werpen van licht op deze zaak, zodat gerechtigheid kan geschieden in naam van het Franse volk.”

Het komt minder dan twee maanden nadat een leraar werd gedood bij een mesaanval op een middelbare school in de noordelijke stad Arras, wat de Franse regering ertoe aanzette het land op het hoogste niveau van nationale veiligheidswaarschuwing te plaatsen.

Gn En Head