Skip to content


VR kan nog steeds worden gezien als een niche-gaminghobby, maar het biedt veel plezier voor zowel liefhebbers als informele fans, en er is veel om enthousiast over te worden voor de toekomst. We hebben zojuist Sony’s nieuw uitgebrachte $ 550 beoordeeld PlayStation VR 2, die een best-in-class console VR-ervaring levert voor bezitters van een PlayStation 5. De meerjarige Metazoektocht 2, een op zichzelf staande headset van $ 400 die draadloos is, is nog steeds de beste VR-headset voor de meeste mensen. De $ 1.500 MetaQuestPro is te duur, maar de komende Metazoektocht 3 kan het wachten waard zijn.

De kosten van een nieuwe VR-headset gaat omhoog tegenwoordig, en de Quest 2 sprong in prijs vorig jaar. Toch biedt het apparaat nog steeds een volledig draadloze ervaring, met toegang tot een geweldige bibliotheek van fantastische spellen. Het kan ook op een pc worden aangesloten om titels zoals Halfwaardetijd: Alyx, of om verschillende PC VR-applicaties uit te voeren. Meta blijft haar software in de loop van de tijd verbeteren met extra’s.

Iedereen in de VR/AR-industrie die op zoek is naar next-gen face-tracking of mixed reality, zou de Quest Pro kunnen overwegen, maar door de hoge prijs heeft niemand er op dit moment zin in. Houd er rekening mee dat Meta dit jaar de Quest 3 uitbrengt, tegen een prijs die naar verwachting vergelijkbaar zal zijn met die van de Quest 2 en mogelijk met enkele functies die op de Quest Pro zitten. (De Pico 4 geeft enkele hints over hoe de Quest 3 kan worden geüpgraded.) Misschien wil je erop wachten, of op de andere VR-headsets die aan de horizon verschijnen.

Apple zal naar verwachting een vorm van geavanceerd hebben VR/AR-headset dit jaar, wat super duur zou kunnen zijn. We zullen waarschijnlijk meer stand-alone VR-headsets zien in nog kleinere formaten, met extra mixed reality-functies die de virtuele en echte wereld combineren met camera’s die je omgeving in de ervaring laten opgaan. De Quest Pro doet dit, en dat geldt ook voor de aanstaande HTC Vive XR Elite.

VR blijft voor de meeste mensen een indrukwekkend maar nog steeds beperkt voorstel. Dankzij enorme vooruitgang in de beelden, tracking en algehele prestaties van VR-hardware, zijn de beste VR-headsetopties realistischer en meeslepender geworden. Meer geavanceerd metaverse platforms En sociale werelden hebben VR-bezitters ook meer te ontdekken gegeven. Toch is VR nog geen noodzakelijk product geworden.

De sterkste toepassingen van VR zijn meestal gaming en fitness. Voor geschiktheideen stand-alone headset zoals de Quest 2 is praktisch verplicht, om wirwar van draden te voorkomen en ervoor te zorgen dat u zich kunt verplaatsen.

De Quest 2 is op dit moment nog steeds de beste VR-headset, maar er komen al meer headsets aan.

Scott Stein/CNET

Wilt u een headset die werkt met uw telefoon? Qualcomm boekt vooruitgang op een golf van VR- en AR-headsets die kunnen worden aangesloten recht in telefoons, maar momenteel wordt er aan de software voor deze apparaten gewerkt. Noch Google noch Apple ondersteunen VR echt op een naadloos systeemniveau voor telefoons, wat betekent dat apparaten lastige oplossingen moeten bedenken. Maar Apple lost dit waarschijnlijk snel op.

Ondertussen hebben Samsung, Google en Qualcomm een ​​samenwerking aangekondigd voor toekomstige producten, wat suggereert dat er in de komende jaren een headset met gemengde realiteit zou kunnen verschijnen. Als u een apparaat met telefoonverbinding wilt, moet u waarschijnlijk afwachten hoe deze Apple/Samsung/Google-producten eruit komen te zien.

Als je een pc-gamer bent, biedt een pc-verbonden VR-headset nog steeds de meest veelzijdige verzameling software voor een meeslepende VR-ervaring, en kun je die headset ook gebruiken voor creatieve en zakelijke tools. Houd er rekening mee dat een krachtiger VR-systeem nog steeds grotendeels is vastgemaakt aan een desktop of laptop en mogelijk externe sensoren nodig heeft.

En hoe zit het met console-gaming? Het ouder wordende origineel PlayStation VR
bestaat nog steeds, maar je kunt beter de PSVR 2 kopen als je een PS5 hebt en het geld te besteden hebt (en het niet erg vindt om een ​​vastgebonden kabel te gebruiken).

We werken deze lijst met beste VR-headsets regelmatig bij, maar houd er rekening mee dat prijzen kunnen veranderen.

Sarah Tew/CNET

De Quest 2 was $ 299, maar een verrassende prijsstijging tot $ 400 (of $ 500 voor de versie met meer opslagruimte) heeft Meta’s 2 jaar oude, op zichzelf staande VR-headset nog duurder gemaakt. Maar zelfs met de verhoogde prijs blijft de Quest 2 de beste en meest veelzijdige VR-headset van dit moment. Het is ook, aangezien er geen gameconsole, telefoon of pc voor nodig is, het meest betaalbaar.

De Quest Pro van $ 1.500 biedt upgrades op het scherm, controllers en voegt functies toe zoals betere mixed reality en eye / face-tracking, maar de waarde ervan voor alledaagse VR-ontdekkingsreizigers is de extreme kosten niet waard. De Quest 2 blijft de aanbevolen keuze tot een Quest 3 later dit jaar arriveert.

De 128 GB aan opslagruimte van het basismodel is voldoende voor het opslaan van tientallen games en apps, maar houd er rekening mee dat er geen manier is om meer opslagruimte toe te voegen na aankoop. Meta staat nu ook toe dat accounts Facebook-logins omzeilen, hoewel een nieuw Meta-account nog steeds vereist is.

De Quest 2 doet me denken aan de Nintendo Switch vanwege zijn veelzijdigheid en plezier, en hij heeft een groeiende bibliotheek met verrassend effectieve fitness-apps. De Quest 2 kan ook verbinding maken met een pc om geavanceerdere apps uit Steam of Meta’s eigen app-bibliotheek uit te voeren, met behulp van een enkele USB-C-kabel of draadloos.

Je ontvangt prijsmeldingen voor Meta Quest 2

James Martin/CNET

De PSVR 2 is duur ($ 550) en heeft een PlayStation 5 nodig om zelfs maar te werken. Het is vastgebonden, niet draadloos. Het HDR OLED-scherm, de grafische kwaliteit, de ingebouwde eye-tracking en fantastische geavanceerde controllers – die dezelfde trillingen en adaptieve force-feedback-triggers hebben als de PS5 DualSense-controllers – geven deze headset echter een eersteklas gevoel dat zijn beste games maakt presteren op een ander niveau. Het zou een landingsplek kunnen zijn voor top pc VR-games, maar op dit moment heeft het al een aantal exclusieve games zoals Gran Turismo 7, Resident Evil Village en Horizon: Call of the Mountain.

De PSVR 2 mist tot nu toe software van het sociale metaverse-type en voelt meer aan als een headset die is ontworpen om VR-games te starten en te spelen. Veel van de games voor deze headset zijn poorten met titels die je in plaats daarvan op apparaten zoals de Quest 2 zou kunnen krijgen. Naarmate er echter meer games worden uitgebracht die zijn geoptimaliseerd voor deze hardware, kan de PSVR 2 zich snel onderscheiden van het stand-alone VR-pakket. Misschien wilt u afwachten wat er gebeurt, tenzij u klaar bent om erin te springen en Sony nu te vertrouwen.

Lees de recensie van CNET.

PK

Als uw idee van de beste VR-headset is om de beste beeldkwaliteit te hebben in VR voor consumenten, wint HP’s Reverb G2. Voor serieuze gamers (of fans van VR-racesims) is dit waarschijnlijk de beste keuze. De resolutie van 2.160 x 2.160 per oog en het gezichtsveld van 114 graden zijn de beste in deze prijsklasse, en de lichtgewicht, comfortabele headset heeft ook fantastische dropdown-luidsprekers ontworpen door Valve. Het is technisch gezien een Microsoft Windows mixed reality-headset die het liefst wordt gelanceerd in het native Windows 10 VR-ecosysteem van Microsoft, maar het overbrugt met Steam VR en werkt ook met die games en apps. Ingebouwde camera-gebaseerde room-tracking is eenvoudiger in te stellen dan de externe basisstations van de Valve Index, maar is gevoeliger voor volgfouten. De meegeleverde controllers, gebaseerd op het ontwerp van de VR-controller van Microsoft, voelen onhandiger aan dan de Quest 2-controllers of de Valve Index-controllers. Bovendien zijn de over-ear-luidsprekers uw enige audiokeuze; er is geen hoofdtelefoonaansluiting.

Het staat meestal voor $ 599, maar het is vaak voor minder te koop geweest.

Lees onze HP Reverb G2 review.

Sarah Tew/CNET

De headset van Valve is niet zo geavanceerd als toen hij in 2020 debuteerde, maar de Steam VR- en Vive-hardwarecompatibiliteit, de uitstekende audio en de mooie controllers maken het nog steeds het overwegen waard. De “knokkel”-controllers van Valve zijn drukgevoelig en kunnen alle vijf de vingers volgen, waardoor ze bijna als handschoenen zijn. Niet alle apps halen er het beste uit, maar de hardware van Valve is mix-en-match-compatibel met de HTC Vive, die ook is gebouwd op het Steam VR-platform. De Index-headset heeft uitstekende audio en een scherp scherm met een breed gezichtsveld, maar de schermresolutie is niet zo goed als die van concurrenten.

De Index werkt met externe “vuurtoren”-boxen vergelijkbaar met de HTC Vive, wat betekent dat je die eerst in een kamer moet opstellen. Het is niet zo op zichzelf staand als de Quest 2 of HP Reverb G2, die de kamer kan volgen met camera’s in de headset. Het is ook zeker niet draadloos, maar als je al wat oudere HTC Vive-hardware hebt, kun je delen van de Index toevoegen om te mixen en matchen. Het voelt alsof deze hardware eerder dan later toe is aan een upgrade.

Lees onze Valve Index-recensie.

Veelgestelde vragen over VR

Moet ik wachten met het kopen van een VR-headset?

Het is geen slecht idee. Met de Quest 3 en het mysterieuze apparaat van Apple dat dit jaar wordt verwacht, kunnen er veel apparaten op komst zijn die beter zijn dan wat er op dit moment is. VR is een technologie die nog steeds in beweging is, met bedrijven die streven naar producten die kleiner zijn en beter kunnen worden verbonden met apparaten zoals telefoons. Het is waarschijnlijk het beste om zo weinig mogelijk uit te geven om te voorkomen dat u in verouderde uitrusting investeert.

Waar moet ik op letten bij een VR-headset?

Het hangt er eigenlijk van af of u verbinding maakt met een pc of niet … en of u van plan bent ermee te werken. Er zijn tal van Windows-compatibele headsets, maar ze variëren in schermresolutie. Hoger is beter, en dat geldt ook voor een groter gezichtsveld. Headsets kunnen nu worden ververst tot 120 Hz, en hoe sneller ze verversen, hoe natuurlijker en vloeiender VR-bewegingen aanvoelen. De meeste VR-headsets voor pc’s hebben vergelijkbare controllerontwerpen en kunnen worden gekoppeld aan werktools en apps. Voor draagbaarheid of stand-alone comfort heeft de Quest 2 momenteel niet veel concurrentie. Voor gamers met een PlayStation 5 is de PSVR 2 de beste optie. Overweeg ook de app-bibliotheken: The Quest heeft veel exclusieve games, op Windows aangesloten headsets zijn veel compatibel met werk-apps en experimentele tools. De PSVR 2 heeft een eigen bibliotheek met games die niet achterwaarts compatibel zijn met originele PSVR-games.

Werkt een van deze headsets met telefoons?

De oude wereld van op telefoons gebaseerde VR-headsets, zoals de Samsung Gear VR en Google Daydream, is in feite dood. Een groot aantal van de huidige iPhone-, Android- en VR-app-opties werkt niet eens met de oude mobiele VR-bril. De Quest 2 heeft wel een telefoon-app voor het streamen van inhoud die een ouder kan controleren, en kan telefoonmeldingen ontvangen en bepaalde gezondheidsgegevens synchroniseren voor trainingen, maar deze is nog steeds niet volledig geïntegreerd met telefoons. Als op smartphones gebaseerde VR terugkomt, zal het waarschijnlijker zijn in de vorm van kleine headsets die via USB-C op telefoons kunnen worden aangesloten voor VR-inhoud, VR-gaming en ander gebruik.

Hoe onderhoud ik mijn VR-headset?

VR-headsets kunnen stoffig en vuil worden. Wees extra voorzichtig met de lenzen, die voorzichtig moeten worden schoongemaakt met microvezeldoekjes, net zoals u een bril zou behandelen (gebruik geen vloeistoffen). Een licht vochtige papieren handdoek (alleen nat met een beetje water) kan helpen om de buitenkant schoon te maken. Het is een goed idee om te investeren in een hoes of tas om de headset tegen stof te beschermen en om uw headset af te dekken wanneer u deze niet gebruikt. Pas extra goed op dat u uw VR-headset niet blootstelt aan fel zonlicht: de zon kan VR-schermen beschadigen als stralen de lenzen van de headset raken. (Voor de zekerheid bewaar ik de mijne in hoesjes, draai de lenzen weg van ramen en bedek ze met een oud T-shirt of handdoek als ik geen hoesje heb)

Meer voor gamers