Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Benko en Signa Group zijn 606 miljoen frank schuldig


De private bank maakt voor het eerst bekend hoeveel geld de Oostenrijkse vastgoedondernemer van haar heeft geleend.

De privébank Julius Baer maakt bekend hoeveel René Benko en de Signa Group haar schuldig zijn.  Belangrijke details blijven nog open.

De privébank Julius Baer maakt bekend hoeveel René Benko en de Signa Group haar schuldig zijn. Belangrijke details blijven nog open.

Arnd Wiegmann/Reuters

De bank Julius Baer heeft bekendgemaakt dat vastgoedondernemer René Benko en zijn inmiddels spartelende Signa Group in totaal voor 606 miljoen frank aan leningen bij haar hebben uitstaan. De leningtoezegging is verdeeld in “drie leningen aan verschillende eenheden binnen een Europees conglomeraat”, maakte de particuliere bank maandagochtend bekend.

Deze leningen lopen gevaar omdat de Signa Group met een zware schuldenlast vecht voor haar voortbestaan. Sommige subbedrijven hebben al faillissement moeten aanvragen, waaronder de sportretailer Signa Sports United en een vastgoedbedrijf.

Een grote particuliere klant

Zonder Benko zelf te noemen, bevestigt Julius Baer voor het eerst wat de mussen al weken van de daken fluiten: de bank uit Zürich heeft de afgelopen jaren nauw samengewerkt met de Tiroolse vastgoedkoning en hem ook uitgebreide leningen verstrekt op een particulier niveau.

Hoe dan ook vertegenwoordigt de blootstelling aan Benko de grootste individuele positie binnen de portefeuille van particuliere schulden van ongeveer 1,5 miljard frank, zoals de bank schrijft. Alleen zeer vermogende particuliere klanten ontvangen dergelijke gestructureerde leningen van Bär.

Op de belangrijke vraag welk onderpand Julius Baer voor deze leningen heeft gekregen, gaat de bank niet in detail in. De leningtoezegging is zekergesteld “door verschillende onderpandpakketten in verband met commercieel vastgoed en luxewinkels”, maar de toezegging wordt nu op de lange termijn geherstructureerd.

De leningvoorzieningen van 70 miljoen frank die Julius Baer sinds begin november heeft opgezet en de week ervoor heeft gecommuniceerd, zijn grotendeels te danken aan deze situatie. Indien nodig zullen verdere waardeaanpassingen plaatsvinden, schrijft de bank.

De kwestie van het onderpand is relevant omdat Julius Baer, ​​in tegenstelling tot de meeste andere banken die geld aan de Signa Group hebben geleend, niet alleen hypothecaire leningen verstrekte. Als de schuldenaar insolvent wordt, gaan vastgoed- en bouwprojecten naar de andere financiële instellingen, wat een totaal verlies van de lening uiterst onwaarschijnlijk maakt. Het risico op wanbetaling is groter bij de leningen van Julius Baer, ​​die blijkbaar ook via de particuliere klant Benko vloeiden.

Blijkbaar was de leningtoezegging aan Benko veruit de grootste in de portefeuille van particuliere schulden: volgens de bank bedragen de twee volgende grootste posities respectievelijk 216 miljoen en 140 miljoen frank – en gingen ze niet naar vastgoedondernemers.

De schade blijft beheersbaar

Dat Julius Baer transparantie creëert over zijn leningen aan Benko en de Signa Group is vooral bedoeld om de eigen investeerders gerust te stellen. Omdat iedereen in de onzekere informatiesituatie zelf had berekend hoeveel de toezegging van Benko de bank zou kosten, zijn de aandelen sinds afgelopen maandag ruim 15 procent van hun waarde kwijtgeraakt.

Het verlies aan marktkapitalisatie is ruim twee keer zo groot als de totale blootstelling van Julius Baer aan René Benko en de Signa Group.

De prijsdaling was deels te wijten aan slechte cijfers en prognoses die Julius Baer een week geleden presenteerde. Maar het hielp de bank uiteraard niet om elke dag in de berichtgeving over het mogelijke faillissement van de Signa Group te verschijnen.

Nu enkele cijfers zijn onthuld, kan de situatie wat rustiger worden. Het blijkt dat de omvang van de Benko-leningen geen bedreiging vormt voor Julius Baer. Een totale mislukking zou iets meer dan de helft van de jaarlijkse winst vernietigen, maar niet meer. De bank zou zeer goed gekapitaliseerd blijven.

De belangrijkste vraag voor de bank zelf blijft hoe de leningen aan Benko precies tot stand zijn gekomen: zijn de eigen risicolimieten overschreden? Wist het management ervan? En waarom handhaafde ze haar sterke betrokkenheid bij een cliënt die lange tijd als riskant werd beschouwd vanwege het ondoorzichtige bedrijfsconglomeraat?

Philipp Rickenbacher, de baas van Julius Baer, ​​zegt: Wij betreuren het dat “één enkele toezegging heeft geleid tot de huidige onzekerheid bij onze stakeholders.” De financieringsactiviteiten vormen een integraal onderdeel van het vermogensbeheeraanbod van de bank. Rickenbacher kondigt aan dat het nu samen met de raad van bestuur de particuliere schuldensector zal beoordelen.

Een ongewenste verrassing

Julius Baer-aandelenkoers, in franken

1

Julius Baer presenteert het tussentijdse rapport

Zwitserland nieuws