Skip to content


Tokio
Reuters

De Bank of Japan (BOJ) handhaafde vrijdag ultra-lage rentetarieven en stelde geen wijzigingen door in haar controversiële beleid om het rendement op obligaties te beheersen, waardoor de opties open bleven in de aanloop naar een leiderschapswisseling in april.

Hoewel algemeen verwacht door de meeste analisten, zorgde de beslissing ervoor dat de yen en de lokale obligatierendementen kelderden, omdat sommige investeerders de weddenschappen terugdraaiden dat de aftredende gouverneur van de centrale bank, Haruhiko Kuroda, de rentecurvecontrole (YCC) tijdens zijn laatste beleidsvergadering zou aanpassen.

Kuroda verlaat de bank met een gemengde erfenis: zijn enorme stimulans wordt geprezen omdat hij de economie uit deflatie heeft gehaald, maar de bankwinsten onder druk heeft gezet en de marktfunctie heeft verstoord met langdurig lage rentetarieven.

Tijdens de tweedaagse vergadering die op vrijdag eindigde, handhaafde de BOJ haar kortetermijnrentedoel op -0,1% en dat voor de 10-jaars obligatierente rond 0%.

Het liet ook een marge rond de 10-jaarsdoelstelling ongewijzigd, waardoor de rente kan stijgen tot 0,5%.

“Hoewel we de mogelijkheid van een verbreding van de marge niet hebben uitgesloten om een ​​soepele leiderschapsoverdracht te verzekeren, lijkt Kuroda een sterke stijging van de JGB-rendementen voor het einde van het fiscale jaar te hebben vermeden”, zegt Norihiro Yamaguchi, senior econoom bij Oxford Economics. .

“De beslissing om de beleidstarieven te handhaven brengt kosten met zich mee. De BOJ zal gedwongen worden door te gaan met zijn massale JGB-aankopen om speculatie over aanvullende YCC-aanpassingen, die de marktliquiditeit zullen verslechteren, een halt toe te roepen’, zei hij.

De yen daalde voor het laatst ongeveer 0,49% op 136,78 ten opzichte van de dollar, waardoor de verliezen werden beperkt na een schokkerige duik van maar liefst 0,6% na de beslissing zonder verrassingen.

Het benchmarkrendement op 10 jaar JGB trok zich scherp terug van het plafond van 0,5% van de BOJ tot 0,445%, terwijl het Nikkei-gemiddelde kortstondig 1,23% verloor als gevolg van dalingen in bankaandelen.

Veel investeerders verwachten dat de centrale bank YCC uitfaseert als Kuroda’s opvolger, Kazuo Ueda, in april het roer overneemt.

“Ueda zal niet abrupt verhuizen en zal waarschijnlijk wachten tot zijn tweede vergadering in juni, met het wijzigen van forward guidance en YCC,” zei Masamichi Adachi, senior econoom Japan bij UBS Securities.

“De BOJ zal waarschijnlijk haar doelstelling voor het rendement op 10-jaars obligaties laten varen, terwijl ze de negatieve rentetarieven handhaaft om verstoringen in de rendementscurve een halt toe te roepen”, zei hij.

Voorlopig handhaafde de BOJ haar versoepelingsadvies over het toekomstige beleidspad en zei dat het verwacht dat de korte- en langetermijnbeleidsrente “op het huidige of lagere niveau” zal blijven.

De BOJ handhaafde haar visie dat de Japanse economie zich waarschijnlijk zal herstellen. Maar het bood een somberder beeld dan in januari over productie en export om te zeggen dat ze “zijwaarts evolueerden” in een knipoog naar de recente zwakte in de fabrieksproductie en de overzeese vraag.

In januari zei de centrale bank dat de productie en export een trend waren.

Nu de inflatie de doelstelling van 2% overschreed, zag de BOJ zich genoodzaakt om meer obligaties op te kopen om de limiet van 0,5% voor de 10-jaars obligatierente te verdedigen. markt.

Kuroda heeft herhaaldelijk gezegd dat de consumenteninflatie, die nu twee keer zo snel loopt als de doelstelling van 2% van de BOJ, zal afnemen naarmate het effect van eerdere pieken in brandstof- en grondstofprijzen afneemt.

Vrijdag vrijgegeven gegevens toonden aan dat de groothandelsprijzen in Japan in februari met 8,2% zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder, wat de tweede opeenvolgende maand van jaar-op-jaar vertraging markeert, waardoor de kans groter wordt dat de stijging van de consumenteninflatie de komende maanden begint te matigen.

Tijdens hoorzittingen in het parlement vorige maand herhaalde Ueda de oproepen van Kuroda om een ​​uiterst losjes beleid te voeren. Maar de nieuwe gouverneur zei dat hij ideeën had om uit de lage tarieven te komen en stond open voor het idee om het huidige beleidskader opnieuw te beoordelen.

Een meerderheid van de door Reuters ondervraagde economen verwacht dat de BOJ dit jaar YCC beëindigt, waarvan de helft zegt dat Ueda binnen drie maanden aanpassingen aan het beleid zal doorvoeren.

Het hogerhuis van het parlement keurde vrijdag de benoeming door de regering goed van Ueda en zijn twee nieuwe plaatsvervangers, Shinichi Uchida en Ryozo Himino, waarmee de bevestiging van het nieuwe BOJ-leiderschap werd afgerond.

Ueda zal zijn eerste beleidsvergadering voorzitten op 27 en 28 april, wanneer het bestuur nauwlettend in de gaten zal houden, nieuwe kwartaalgroei- en prijsprognoses voor het boekjaar 2025.