Skip to content


Tennessee is de eerste Amerikaanse staat die een wet invoert die dragshows verbiedt in openbare ruimtes en op plaatsen waar ze door kinderen kunnen worden gezien.

Samen met het wetsvoorstel dat is ondertekend door de Republikeinse gouverneur van Tennessee Bill Lee, duiken er soortgelijke op in andere door de Republikeinen geregeerde staten, waaronder Arizona, Kentucky, Oklahoma, South Carolina, West Virginia, Nebraska en Texas.

De nieuwe wetgeving heeft de Amerikaanse LGBTQ-gemeenschap hard geraakt, waardoor spanningen zijn ontstaan ​​tussen conservatieve hardliners en liberale pleitbezorgers van LGBTQ-rechten in de VS.

Dragkostuums zijn wijdverbreid bij Pride ParadesAfbeelding: Lynne Sladky/AP Photo/Picture Alliance

Verbod van kracht voorafgaand aan de komende Pride Month

De wet van Tennessee laat zien hoe afkerig conservatieven in de VS zijn tegen dragshows. Zelfs de naam “slepen” komt eigenlijk niet voor op de rekening. In plaats daarvan worden optredens van mannen of vrouwen die zich verkleden als het andere geslacht aangeduid met de witgekalkte term ‘cabaretvoorstellingen voor volwassenen’.

In een rapport van 2 maart NPR verklaarde dat het verbod ook een huiveringwekkend effect zou kunnen hebben op Pride-festivals: “Buitenslepen is een hoofdbestanddeel van de zomerhitte in Tennessee. Hoewel nieuwe wetten doorgaans op 1 juli van kracht worden, werd het wetsvoorstel in januari stilletjes gewijzigd om op 1 april van kracht te worden – voorafgaand aan de Pride-maand in juni.”

Volgens gouverneur Bill Lee zal niemand worden gediscrimineerd; hij ziet alleen het wetsvoorstel als een maatregel van “kinderbescherming”.

Veel voorstanders van het wetsvoorstel beschuldigen dragshows ervan “schadelijk” of verwarrend te zijn voor kinderen. Conservatieve activisten vrezen dat drag bijdraagt ​​aan de ‘seksualisering’ of ‘verzorging’ van kinderen.

De Republikeinse vertegenwoordiger Chris Todd, die het wetsvoorstel in Tennessee sponsorde, bracht drag zelfs in verband met ‘kindermishandeling’.

Artiesten mobiliseren tegen Tennessee anti-drag bill – DW – 19/03/2023
Openbare lezingen in travestie zoals dit evenement zouden illegaal wordenAfbeelding: Erin Hooley/Chicago Tribune/ZUMA Press/foto alliantie

Dragqueen RuPaul hekelt het verbod

Een dergelijke redenering stuit op onbegrip in de LGBTQ-gemeenschap.

Activisten veroordelen de nieuwe wet en de wetsvoorstellen van andere staten krachtig en noemen ze ongrondwettelijk, antidemocratisch en discriminerend. Ze vrezen dat de wetten ook kunnen leiden tot verdere intimidatie en geweld tegen homo’s.

Een van ’s werelds bekendste dragqueens, RuPaul, reageerde op het verbod en beschreef de wetgevers als “stuntqueens”, die “zoeken naar gemakkelijke doelwitten zodat ze de indruk kunnen wekken effectief te zijn”, terwijl ze er eigenlijk op uit waren de aandacht af te leiden. bevolking “weg van de echte kwesties waarvoor ze in functie zijn gestemd om zich op te concentreren: banen, gezondheidszorg, onze kinderen beschermen tegen schade op hun eigen school”, zei de presentator van de realityserie “RuPaul’s Drag Race” in een Instagram-bericht.

‘Drag is een legitieme vorm van artistieke expressie’

Dragshows vormen voor niemand een bedreiging, beaamt Lawrence La Fountain-Stokes, een expert in culturele en genderstudies aan de Universiteit van Michigan. “Drag is een legitieme artistieke uitdrukking die mensen samenbrengt, die entertaint, die bepaalde individuen in staat stelt te ontdekken wie ze zijn en die ons allemaal een heel leuke tijd laat beleven”, voegde La Fountain-Stokes eraan toe in een interview met het nieuws van Associated Press. bureau. Het is “voor niemand een bedreiging. Het heeft geen zin om drag in 2023 te criminaliseren of te belasteren.”

Ook de grootste LGBTQ-burgerrechtenorganisatie in de VS, de Human Rights Campaign, sprak zich uit op Twitter. “Vrijheid van meningsuiting is voor iedereen. Slepen is voor iedereen”, aldus de organisatie in een bericht. “In plaats van legitieme problemen aan te pakken, blijven wetgevers in Tennessee meer anti-LGBTQ+-wetten aannemen dan enige andere staat in het land. Onze gemeenschap zal niet het zwijgen worden opgelegd of gewist.”

Cindy Lauper vergelijkt de situatie met nazi-Duitsland

De B-52’s en Cyndi Lauper behoren tot de stemmen van beroemdheden die zich uitspreken tegen de nieuwe wetten die zijn aangenomen door Republikeinen die travestieten willen verbieden.

Het is “onaanvaardbaar dat we in de 21e eeuw getuige zijn van zulke flagrante pogingen om de rechten van individuen op basis van hun genderidentiteit en seksuele geaardheid te ondermijnen”, aldus de B-52’s in een verklaring. “Deze wetsvoorstellen schenden niet alleen de fundamentele mensenrechten van de getroffen personen, maar houden ook een giftige cultuur van haat en intolerantie in stand die niet thuishoort in onze samenleving.”

“Dit is hoe Hitler begon,” vertelde Cyndi Lauper De heuvel nieuwssite, “gewoon iedereen eruit wieden”, zei ze, verwijzend naar hoe homo’s het doelwit waren van vervolging onder de nazi’s.

Artiesten mobiliseren tegen Tennessee anti-drag bill – DW – 19/03/2023
Cyndi Lauper is een uitgesproken voorstander van LGBTQ-rechtenAfbeelding: Evan Agostini/AP/foto alliantie

Er komt een all-star benefietconcert aan

“Love Rising” is de naam van een benefietconcert dat op 20 maart wordt georganiseerd in Nashville, Tennessee, waarvan de winst naar verschillende gelijkheidsactivistengroepen in de Amerikaanse staat gaat. Er zullen optredens zijn van Sheryl Crow, Maren Morris, Jason Isbell, Hayley Williams, Brittany Howard, Julien Baker en nog veel meer.

Daniel Scheinert, co-regisseur van “Everything Everywhere All At Once”, sprak ook indirect over de anti-drag- en anti-LGBTQ-wetten die Tennessee overspoelden in zijn Academy Award-acceptatietoespraak op 12 maart, en droeg deze op aan “de mama’s, alle mama’s in de wereld, aan onze moeders,” en meer specifiek aan zijn vader en moeder: “Bedankt dat je mijn creativiteit niet de grond in hebt gedrukt toen ik echt verontrustende horrorfilms of echt perverse komediefilms maakte of me verkleedde als een kind, wat voor niemand een bedreiging vormt! ” Zei Scheinert, wat leidde tot gejuich onder het publiek.

Artiesten mobiliseren tegen Tennessee anti-drag bill – DW – 19/03/2023
‘Bedankt dat ik me als kind in travestie mocht kleden!’, zei Daniel Scheinert (l), terwijl hij zijn ouders bedankte, samen met co-regisseur Daniel Kwan bij de OscarsAfbeelding: Carlos Barria/REUTERS

Dragshows: onderdeel van de culturele mainstream in de VS

Travestie- en dragshows zijn al lang onderdeel van de culturele mainstream in de Verenigde Staten.

Pioniers uit de jaren vijftig zijn onder meer de populaire tv-ster Milton Berle, bekend als “Uncle Miltie”, die een cross-dress-optreden maakte als onderdeel van zijn komische act op tv.

Tegenwoordig presenteert de reality-tv-serie ‘RuPaul’s Drag Race’, die sinds 2009 wordt uitgezonden, dragqueens uit het hele land die strijden om de titel van ‘America’s Next Drag Superstar’. De show heeft een cultstatus bereikt en is in zijn 15e seizoen.

Dragbrunches in restaurants en het Drag Story Hour, evenementen waarbij dragqueens boeken voorlezen aan kinderen in bibliotheken, scholen en boekhandels, zijn ook populair.

Artiesten mobiliseren tegen Tennessee anti-drag bill – DW – 19/03/2023
Komiek Milton Berle als de ‘sirene van de Nijl’ tijdens zijn show in 1962Afbeelding: AP Foto/foto alliantie

Bill Lee beschuldigd van hypocrisie

Als reactie op het nieuws dat gouverneur Bill Lee de anti-drag-wet zou ondertekenen, ging een foto uit een jaarboek van de middelbare school waarop hij verkleed als cheerleader te zien was, viraal op sociale media.

Lee sprak later de foto toe en vertelde verslaggevers dat het gewoon “een luchtige schooltraditie” was en vond dat critici “belachelijk” waren om “zoiets door elkaar te halen met seksueel amusement in het bijzijn van kinderen, wat een zeer serieus onderwerp is”.

Voor de travestie-artiest Hella Skeleton uit Tennessee bewijst dit dat Lee niet eens begrijpt wat voor soort wet hij heeft ondertekend. “Veel travestieten zijn buitengewoon grappig”, zei Skeleton in de NPR-podcast “This is Nashville”, en voegde eraan toe: “Blijkbaar als heteromannen zich slecht kleden in travestie, is dat oké. Maar als homo’s en homo’s en transgenders het doen, is dat niet ok.”

Bewerkt door: Elizabeth Grenier
dw En