Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Apple wordt interessant voor gamers dankzij nieuwe computerchips


Met de nieuwe M3-chipfamilie kon Apple de grafische prestaties van MacBooks aanzienlijk verbeteren. Het bedrijf heeft nu zijn zinnen gezet op een nieuwe doelgroep: computergamers.

Apple ontwikkelde de siliciumprocessors voor de nieuwe MacBooks zelf.

Apple ontwikkelde de siliciumprocessors voor de nieuwe MacBooks zelf.

Appel

Het komt zelden voor dat Apple een kijkje achter de schermen biedt. De lancering van de M3-chipfamilie was hiervoor één reden. Het bedrijf nodigde geselecteerde journalisten uit in zijn Europese centrum voor chipontwerp in München. In een uiterlijk onopvallend gebouw werken ruim 2.000 medewerkers aan de verdere ontwikkeling van de eigen chips van Apple. Sommige resultaten van dit onderzoek zijn ook verwerkt in de huidige versie van Mac-processors.

Eind oktober toonde Apple de derde generatie van zijn zelf ontwikkelde Apple siliciumprocessors: de M3, de M3 Pro en de M3 Max. Bovenal zijn ze bedoeld om de recentelijk trage Mac-verkopen een boost te geven met verbeterde grafische mogelijkheden. Na de iPhone 15 leert de Mac nu ook de real-time berekening van lichtstralen met behulp van zogenaamde ray tracing – een functie die voorheen voorbehouden was aan speciale pc-grafische chips. Ter plaatse werd benadrukt dat er in München onder meer wordt gewerkt aan de energie-efficiëntie van Apple-chips – Apple bepaalt hier nog steeds het tempo.

In het Silicon Design Center in München wordt aan nieuwe ontwikkelingen gewerkt.

In het Silicon Design Center in München wordt aan nieuwe ontwikkelingen gewerkt.

Appel

We hebben een nieuwe MacBook mogen testen met een volledig uitgeruste M3 Max. Vergeleken met een M2 Max bood hij aanzienlijk meer ruwe prestaties in grafisch zware toepassingen zoals 3D-modellering in Blender en brak hij vrijwel nooit. Naast dergelijke speciale toepassingen wil Apple met de verbeterde grafische prestaties van de M3 ook een doelgroep aanspreken voor wie Macs lange tijd oninteressant zijn geweest: computergamers. Vertegenwoordigers van Apple benadrukten herhaaldelijk de gamingmogelijkheden van de nieuwe grafische chips en de toegenomen samenwerking met game-ontwikkelaars zoals Capcom en Hello Games.

Of de berekening gaat werken, valt nog te bezien. Er ontbreken nog steeds veel toptitels op de Mac, vooral omdat Valve, de exploitant van het belangrijke gamingplatform Steam, steeds meer afstand neemt van Apple. Titels die al naar macOS zijn geport, zoals “Resident Evil: Village” of “No Man’s Sky” draaien uitstekend op Apple Silicon met volledige grafische details en tonen het potentieel van het platform. Wat indrukwekkend is, is dat de Apple-laptop niet langzamer wordt, zelfs niet als hij op de batterij werkt, en meestal stil werkt. De ventilator van de MacBook Pro start alleen bij volledige belasting en zelfs dan is hij aanzienlijk stiller dan vergelijkbare Windows-laptops.

De M3 is de logische verdere ontwikkeling van Apple’s processors en ondersteunt de toonaangevende energie-efficiëntie van het platform, vooral in de mobiele sector. Gezien de hoge prijzen, vooral voor de Max-modellen – ons testmodel kost zo’n 4.700 frank – moeten potentiële kopers goed nadenken of ze echt profiteren van de prestaties. Mac-gebruikers die niet gamen en ook geen CAD- of 3D-modellering doen, zijn wellicht beter af met de goedkopere M3- of M3 Pro-modellen of de vorige modellen. Zelfs een twee jaar oude M1 MacBook voert dagelijkse taken als kantoor, surfen op het web of videobewerking niet uit en Photoshop werkt merkbaar langzamer dan het high-end model van Apple.

Zwitserland nieuws