Skip to contentCNN

Alvin Bragg, een voormalig staats- en federaal aanklager van New York, trok nationale aandacht toen hij geschiedenis schreef als de eerste zwarte officier van justitie van het Manhattan District Attorney’s Office. Nu staat hij weer in de schijnwerpers terwijl zijn kantoor bijna ten einde loopt het jarenlange onderzoek naar de vermeende rol van voormalig president Donald Trump in een zwijggeldregeling.

Bragg hield de lippen stijf op elkaar over de details van het laatste Trump-onderzoek, dat hij erfde van zijn voorganger, Cy Vance, die het onderzoek begon toen Trump nog in het Witte Huis zat.

Maar op zaterdag kondigde Trump op sociale media aan, voorafgaand aan alle details van het kantoor van Bragg, dat hij verwacht dat hij binnen enkele dagen zal worden gearresteerd in verband met het onderzoek. Het parket van de districtsprocureur van Manhattan weigerde commentaar te geven op de opmerkingen van de voormalige president.

De spraakmakende zaak heeft betrekking op een betaling van $ 130.000 door Trumps voormalige persoonlijke advocaat Michael Cohen aan volwassen filmster Stormy Daniels dagen voor de presidentsverkiezingen van 2016 in ruil voor haar stilzwijgen over een vermeende affaire met Trump tien jaar eerder. Trump heeft altijd ontkend een affaire met Daniels te hebben gehad.

De potentiële beslissing van het kantoor zou markeren de eerste keer dat een voormalige Amerikaanse president en belangrijke presidentskandidaat is aangeklaagd.

In de aanloop naar het besluit van Bragg vertelden bronnen aan CNN dat de wetshandhavingsinstanties van de stad, de staat en de federale overheid in New York City deze week hebben besproken hoe ze zich kunnen voorbereiden op een mogelijke aanklacht tegen Trump. De voormalige president heeft zijn aanhangers opgeroepen om te protesteren en “onze natie terug te nemen” als hij wordt gearresteerd.

Discussies tussen de politie van New York en de FBI waren ook gericht op de mogelijkheid van verhoogde bedreigingen tegen Bragg en zijn staf door aanhangers van Trump in de nasleep van een aanklacht, vertelden bronnen aan CNN.

Bragg heeft Trump en andere progressieve prioriteiten tot nu toe tijdens zijn ambtstermijn agressief nagestreefd, waaronder het niet vervolgen van enkele kleine misdaden en het vinden van alternatieven voor opsluiting.

Voordat Bragg vorig jaar werd beëdigd, had hij al gewerkt aan zaken die verband hielden met Trump en andere opmerkelijke namen in zijn rol als adjunct-procureur-generaal van de staat New York.

Hij zei dat hij meer dan 100 keer had geholpen de regering-Trump aan te klagen, en een team had geleid dat de Donald J. Trump Foundation aanklaagde, wat ertoe leidde dat de voormalige president $ 2 miljoen betaalde aan een aantal goede doelen en de stichting ontbonden. Bragg leidde ook de rechtszaak tegen de in ongenade gevallen filmproducent Harvey Weinstein en zijn bedrijf, die een vijandige werkomgeving beweerden.

De aan Harvard opgeleide advocaat was eerder assistent-advocaat van de VS in het zuidelijke district van New York, werkte als burgerrechtenadvocaat en als professor en mededirecteur van het Racial Justice Project van de New York Law School, waar hij familieleden van Eric Garner, die in 2014 stierf nadat hij door een toenmalige politieagent in een ongeoorloofde wurggreep was geplaatst, in een rechtszaak tegen de stad New York op zoek naar informatie.

Bragg kwam in de zomer van 2021 als winnaar uit de bus in een overvolle Democratische voorverkiezingen om het felbegeerde Manhattan District Attorney’s Office te leiden, waarvoor Vance eerder dat jaar had aangekondigd dat hij niet op zoek zou gaan naar herverkiezing. Tijdens zijn campagne sprak hij vaak over zijn ervaringen toen hij opgroeide in Harlem, waarbij hij zei dat hij ooit een 15-jarige was die “meerdere keren door de politie onder schot werd gehouden”.

“Behalve dat ik de eerste zwarte officier van justitie ben, denk ik dat ik waarschijnlijk de eerste officier van justitie zal zijn die door de politie een pistool op hem heeft gericht”, zei hij tijdens een overwinningsspeech, na zijn historische verkiezing voor het kantoor. ‘Ik denk dat ik de eerste officier van justitie zal zijn die een moordslachtoffer voor de deur krijgt. Ik denk dat ik de eerste officier van justitie in Manhattan zal zijn die een halfautomatisch wapen op zich heeft gericht. Ik denk dat ik de eerste officier van justitie in Manhattan zal zijn bij wie een geliefde terugkeert uit de gevangenis en bij hem blijft. En vanuit dat perspectief ga ik regeren.”

Bragg rende als een hervormer en bracht slechts enkele dagen na zijn aantreden een memo uit met details over nieuwe aanklachten, borgtocht, pleidooien en veroordelingen – een plan dat kritiek kreeg van leiders van politievakbonden. Hij zei dat zijn kantoor onder andere geen marihuanamisdrijven, zwartrijden en prostitutie zou vervolgen.