Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Alaska Air is van plan om Hawaiian Airlines over te nemen in een deal van $1,9 miljard


SEATTLE (AP) – Alaska Airlines stemde ermee in om Hawaiian Airlines te kopen in een deal van $ 1,9 miljard die zondag werd aangekondigd, waardoor het bedrijf mogelijk op het goede spoor komt voor een botsing met een regering-Biden op hun hoede voor hogere vliegtarieven.

Het gecombineerde bedrijf zou de merken van beide luchtvaartmaatschappijen behouden, een ongebruikelijke stap in een sector waar golven van overnames ertoe hebben geleid dat vier grote merken de Amerikaanse markt domineren. Zondag zeiden de bedrijven dat Alaska 18 dollar in contanten zal betalen voor elk aandeel Hawaiian, waarvan de aandelen vrijdag op 4,86 ​​dollar sloten, nadat het tot nu toe iets meer dan de helft van zijn waarde in het jaar had verloren.

Ambtenaren van beide bedrijven noemden de deal een kans om twee luchtvaartmaatschappijen met weinig overlappende routes te combineren, waardoor volgens hen een sterker bedrijf zou ontstaan ​​dat zou kunnen concurreren met de Big Four van het land: American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines en United Airlines. Het zou ook een “duidelijke leider” creëren op de lucratieve Hawaiiaanse markt, die 8 miljard dollar waard is, zei Ben Minicucci, CEO van Alaska, in een telefonische vergadering met investeerders.

“We combineren twee bedrijven met gedeelde waarden die hebben geconcurreerd en langer hebben overleefd dan de meeste door vele industriële cycli, waardoor ons gedifferentieerde bedrijfsmodel wordt versterkt en een sterkere concurrent voor netwerkcarriers ontstaat”, zei hij.

De deal omvat $900 miljoen aan Hawaïaanse schulden, wat de totale waarde van de overname op $1,9 miljard brengt. De gecombineerde luchtvaartmaatschappij zou gevestigd zijn in Seattle, met Minicucci uit Alaska aan het hoofd. De bedrijven voorspellen dat de overname binnen twee jaar na het sluiten van de deal aan de winst zal bijdragen, wat naar verwachting tussen twaalf en achttien maanden zal gebeuren.

De gecombineerde luchtvaartmaatschappij zou deelnemen aan de oneworld Alliance, waartoe ook American Airlines, British Airways en Cathay Pacific behoren.

Alaska en Hawaiian zijn beide kleiner dan de dominante luchtvaartmaatschappijen van het land. Ze zeiden dat de deal twee complementaire netwerken zou samensmelten, waardoor de connectiviteit naar 138 bestemmingen zou toenemen voor passagiers die door de continentale Verenigde Staten en over de Stille Oceaan reizen, inclusief non-stop diensten naar 29 internationale bestemmingen in Amerika, Azië, Australië en de Stille Zuidzee.

Hawaiian heeft een diepe en lange geschiedenis op de eilanden, die teruggaat tot de oprichting in 1929 onder de naam Inter-Island Airways.

De bedrijven zeiden dat ze Honolulu als een belangrijk knooppunt zouden behouden en dat ze “zich inzetten voor het behoud en de groei van het door de vakbonden vertegenwoordigd personeelsbestand” op Hawaï. Minicucci vertelde verslaggevers zondag op een persconferentie dat het “te vroeg is om te zeggen” hoeveel niet-vakbondsposities geëlimineerd zullen worden zodra de combinatie voltooid is.

“Ik kan je niet vertellen wat dat aantal is, maar ik heb goede hoop dat het niet groot is”, zei hij over de mogelijke ontslagen.

De bedrijven zeiden ook dat de combinatie het aantal bestemmingen zou verdrievoudigen die binnen één stop in Noord-Amerika kunnen worden bereikt voor reizigers uit Hawaï.

Klanten kunnen momenteel bijvoorbeeld niet met Hawaiian naar Washington DC vliegen, maar dat zou wel via het gecombineerde bedrijf kunnen.

“Aloha, allemaal”, zei Peter Ingram, CEO van Hawaiian Airlines, tijdens een telefoongesprek met investeerders.

Hij zei dat Alaska zijn bedrijf benaderde voor een deal en dat “het Hawaiiaanse merk een belangrijk onderdeel van onze thuisstaat zal blijven.”

De deal is goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven, maar er is nog steeds goedkeuring nodig van de aandeelhouders van Hawaiian Holdings. Het zal ook de zegen nodig hebben van de Amerikaanse toezichthouders, die zich hebben verzet tegen verdere consolidatie van luchtvaartmaatschappijen uit angst dat dit tot hogere tarieven zou kunnen leiden.

De regering-Biden probeert al JetBlue’s voorgestelde overname van Sprit Airlines ter waarde van 3,8 miljard dollar, die de grootste budgetmaatschappij van het land zou onderbrengen, te blokkeren. Het ministerie van Justitie ook won een rechtszaak die een partnerschap om zeep hielp tussen JetBlue en American Airlines.

Het gemiddelde tarief van een binnenlandse luchtvaartmaatschappij vanuit Seattle tijdens de lente bedroeg $ 409,93. Dat was een stijging ten opzichte van de $293,08 twee jaar eerder, volgens gegevens van het Amerikaanse ministerie van Transport. Het gemiddelde binnenlandse tarief vanuit Honolulu tijdens de lente bedroeg $367,94, vergeleken met $329,93 twee jaar eerder.

Maar gegeven hoe weinig de routes van Alaska en Hawaï elkaar overlappen, zal hun voorstel wellicht niet veel onrust veroorzaken in Washington, zegt Henry Harteveldt, analist uit de reisindustrie bij Atmosphere Research Group.

Net zo belangrijk, zei hij, is dat noch Alaska, noch Hawaiian een luchtvaartmaatschappij met ultralage tarieven is zoals Spirit. Dat betekent dat het combineren ervan de neerwaartse druk op de tarieven, die een Spirit-buy-out zou kunnen veroorzaken, niet wegneemt.

De luchtvaartmaatschappijen zullen moeten samenwerken met hun vakbonden terwijl ze proberen hun activiteiten te stroomlijnen, en bedrijfsfunctionarissen zeiden dat ze al met collectieve onderhandelingsleiders hebben gesproken. De Air Line Pilots Association zei zondag dat ze het voorstel aan het evalueren waren en in afwachting waren van meer details.

Beide luchtvaartmaatschappijen hebben historisch gezien meer aandacht besteed aan hun werknemers dan aan concurrenten, naast andere overeenkomsten in hun bedrijfsculturen, zei Harteveldt. Het is nog een reden waarom hij zei dat hij denkt dat een fusie tussen de twee zou kunnen werken. ___

Dit verhaal is gecorrigeerd om aan te tonen dat de bedrijfsbesturen de deal al hebben goedgekeurd.Gn En Head