Skip to content


Toen Steve Jobs in 2000 de grote platenlabels bezocht, wist hij dat hij ze over een vat had.

Muziekpiraterij, in juni vorig jaar door de originele Napster in een hogere versnelling gezet, vormde een bedreiging voor de muziekindustrie. De nieuwe grens voor muziek lag online en de labels waren totaal slecht toegerust om de grootste verschuiving in muziekdistributie in een eeuw aan te kunnen. Ze moesten aan de slag om muziek digitaal te verkopen, maar hoe?

Oh, de labels probeerden hun eigen downloadwinkels te bouwen, maar Pressplay (oorspronkelijk Duet genaamd en eigendom van Universal en Sony) en Musicnet (alle andere majors) waren ellendige mislukkingen. Ten eerste waren ze duur. Voor $ 15 per maand konden fans elke maand 500 nummers streamen, 50 nummers downloaden en elk van die nummers 10 keer op cd branden.

Ten tweede was het chaotisch voor de consument. Je moest weten op welk label een nummer of artiest eerder stond. De gebruiksvoorwaarden waren verwarrend en DRM-vergrendelingen (Digital Rights Management) op de bestanden maakten het moeilijk en frustrerend om ze te verplaatsen. Het was veel, veel gemakkelijker om gewoon muziek te stelen.

Verhaal gaat verder onder advertentie

Ten derde konden de labels niet samenwerken op een verenigd platform omdat dat in strijd zou zijn geweest met allerlei antitrustregels, een juridische situatie die ook hielp om de voorgenomen aankoop van Napster door de labels te dwarsbomen.

Lees verder:

De rollen zijn omgedraaid: vinylplaten verkopen voor het eerst sinds 1987 meer dan cd’s

De labels hadden alle digitale producten, maar geen manier om ze te distribueren en te verkopen. iTunes van Apple bood een uitweg uit deze binding.

Jobs overtuigde de labels ervan dat het de juiste keuze was om hem toe te staan ​​individuele nummers voor 99 cent per stuk te verkopen. En omdat de labels geen idee hadden wat ze aan het doen waren – en omdat Apple vastbesloten was miljoenen uit te geven aan marketing (om nog maar te zwijgen van het feit dat ze deze nieuwe gadget genaamd een iPod hadden) – tekenden de labels allemaal in bij de iTunes Music Store.

Zijn pitch werkte, en boem – de muziekindustrie veranderde voor altijd.

Er waren andere pogingen geweest om digitale muziekwinkels te creëren. Cductive werd opgericht in 1996 en verkocht mp3-downloads voor 99 cent (het werd in 1999 overgenomen door eMusic). Sony debuteerde in 1999 met Bitmusic in Japan en bood voornamelijk singles van Japanse artiesten aan (het mislukte). Factory Records lanceerde Music33, dat downloads aanbood voor 33 pence per stuk (idem). Er was zelfs een Canadese digitale muziekwinkel genaamd Puretracks die ongeveer een nanoseconde duurde.

Verhaal gaat verder onder advertentie

Er ging niets boven iTunes, vooral toen de labels in 2007 overeenkwamen om alle DRM-vergrendelingen te verwijderen. al snel werd het de rigueur dat alle releases beschikbaar moesten zijn via iTunes.

En omdat de iTunes Music Store zo gemakkelijk te gebruiken was op alle computers (het aanbieden van een Windows-versie was een groot probleem), werd het de favoriete bestemming voor het kopen van digitale albums en tracks. Op een gegeven moment was iTunes verantwoordelijk voor 70 procent van alle digitale muziekverkopen. Bijna elke potentiële uitdager werd verpletterd. Hé, herinnert iemand zich hmvdigital.com nog?

Maar de hele verschuiving van het verkopen van stukjes plastic naar digitale tracks zorgde voor een vieze smaak in de mond van de labels. Ze hadden de distributie van hun product volledig uit handen gegeven aan een buitenstaander die 30 procent commissie in rekening bracht voor elk verkocht bestand. Ze hebben gezworen dat nooit meer te laten gebeuren.

Lees verder:

Alan Cross herinnert zich nog dat instrumentals nog de hitlijsten domineerden

Fast forward naar vandaag. Streaming, niet downloads, is koning en de labels hebben stevige controle over hoe streamers zaken kunnen doen. Ze verdienden in 2022 meer dan $ 10 miljard aan streaming. Ze ontvangen ook continu petabytes en petabytes aan gegevens over hoe muziekfans muziek consumeren.

En omdat streaming zo goedkoop – of zelfs gratis – is, is muziekpiraterij een fractie van wat het vroeger was.

Verhaal gaat verder onder advertentie

Als gevolg hiervan blijft de verkoop van digitale tracks en albums kelderen. In Canada is de verkoop van digitale albums met 15,9 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd en de verkoop van digitale nummers is met 7,5 procent gedaald. Ondertussen is het streamen met 13,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden, aangezien Canadezen betrouwbaar ongeveer 2,3 miljard nummers per week streamen.

Ik kan de situatie nog erger maken. In 2012 kochten we 1,3 miljard digitale tracks. Vorig jaar kochten we 152 miljoen. Dat is een crash van 88,6 procent in tien jaar tijd. Deze cijfers zijn duidelijk niet goed. Betaalde downloads worden snel de volgende cassette.

De verkoop stond ooit centraal op de startpagina van iTunes. Nu moet je een beetje zoeken naar de iTunes Music Store als je de app opent. Als je naar Amazon gaat, brengt een zoekopdracht naar mp3’s je naar een pagina die streaming en fysiek product pusht. Geen van beide bedrijven vermeldt in hun financiële rapporten hoeveel digitale muziek ze verkopen.

Verhaal gaat verder onder advertentie

Dus hier is de vraag: hoe lang zal Apple iTunes ondersteunen? Heck, hoe lang nog alle verkoop van digitale tracks/albums? Laat me een pleidooi houden dat dit nooit gebeurt.


Alan Cross: Hoelang kunnen we nog digitale downloads van liedjes kopen?  – Nationaal


Tech Talk: Twitter heeft mogelijk een concurrent en de verkoop van vinylplaten gaat van start


Ik heb iTunes hard nodig om door te gaan vanwege mijn werk. Ik heb volledige en legale toegang tot nummers nodig om mijn radioshow te produceren, De voortdurende geschiedenis van nieuwe muziek, dus ik koop tot een dozijn nummers per week. Mijn Mac vertelt me ​​dat ik 79.655 items heb die 564,65 gigabyte in beslag nemen in mijn bibliotheek. Een niet onbelangrijk aantal van die nummers zijn iTunes-downloads.

Er zijn veel toepassingen voor downloads. DJ’s hebben bestanden nodig die ze kunnen mixen als onderdeel van hun sets. Oudere muziekfans die zijn opgegroeid met het kopen van cd’s en vinyl houden ook van iTunes omdat het permanent eigendom biedt in plaats van muziek van streamers te huren. Insiders weten dat als het aantal downloads voor een artiest toeneemt, dit kan aangeven dat de artiest is overgestapt naar een oudere demo.

Verhaal gaat verder onder advertentie

Artiesten kunnen ook behoorlijke inkomsten uit iTunes zien, vooral nadat ze ergens voor in het nieuws zijn geweest. Betaalde downloads schieten omhoog en betalen veel, veel meer uit dan streams. Artiesten, labels en managers houden iTunes ook in de gaten voor nummers die mogelijk in de hitlijsten van iTunes terechtkomen, een mogelijke indicatie dat er iets interessants aan de hand is.

Lees verder:

Hoe deed de Canadese muziekindustrie het in 2022? De eindejaarsstatistieken zijn bekend

Wat zijn de opties als iTunes verdwijnt zoals Google Play Music deed? Welnu, er zijn andere winkels voor digitale muziek. Er is de eerder genoemde eMusic, die in januari 1998 online kwam en DRM-vrije mp3’s verkocht, drie jaar voordat iTunes debuteerde. Het heeft contracten met de grote labels en tientallen indies. In tegenstelling tot iTunes en Amazon Music is het een download-to-own-site waarvoor een maandelijks lidmaatschap moet worden aangeschaft. De bibliotheek is niet zo diep als iTunes (15 miljoen nummers versus minstens 60 miljoen), maar het kan het werk voor sommige mensen doen.

De interessantste winkelpuien voor digitale muziek zijn die die lossless hi-res bestanden verkopen voor mensen die de hoogste eisen stellen aan audiokwaliteit. 7 Digital verkoopt u bijvoorbeeld allerlei soorten digitale muziek, waaronder tal van 24-bits FLAC-bestanden. Dat is fantastisch – als je over de benodigde hardware beschikt.

Hetzelfde geldt voor Pro Studio Masters (ik gebruikte het nogal wat voor het kopen van FLAC-bestanden). Als dat jouw ding is, kijk dan zeker eens naar HDTracks en Qobuz uit Frankrijk. die later dit jaar in Canada zal debuteren.

Verhaal gaat verder onder advertentie

DJ’s en fans van dansmuziek kennen Beatport al lang. Als je van de indie-kant houdt, heb je waarschijnlijk een paar downloads van Bandcamp gekocht. En dan is er nog Bleep, dat zich richt op onafhankelijke artiesten en labels.

Toch is het moeilijk om iTunes te verslaan wat betreft selectie en functionaliteit. Ik hoop echt, echt dat Apple niet iets stoms doet, zoals het doden. Maar met de verkoopcijfers van elke week in de muziekindustrie, moet je je afvragen hoe ver de zaken kunnen dalen voordat het tijd is om verder te gaan.

Als die dag komt, zal het heel, heel verdrietig zijn.

Alan Cross is een omroep met Q107 en 102.1 the Edge en een commentator voor Global News.

Abonneer u nu op Alan’s Ongoing History of New Music Podcast op Apple Podcast of Google PlayKulturelle En