Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

Afgevaardigde Patrick McHenry, die tijdelijk voorzitter was, zal zich niet herkiesbaar stellen


WASHINGTON – Vertegenwoordiger Patrick McHenry, RN.C., aangekondigd Dinsdag maakte hij bekend dat hij zich in 2024 niet herkiesbaar zal stellen, een schokkende stap voor veel van zijn collega’s die de gelederen van de Republikeinse institutionelen in het Congres verder zal uitdunnen.

Hij is van plan zijn ambtstermijn van twee jaar af te ronden, zei hij in een toespraak stellingschrijvend op X: “Ik geloof dat er voor alles een seizoen is en voor mij is dit seizoen ten einde. Ik kijk uit naar wat er daarna komt voor mijn familie en mij.”

McHenry, 48, werd begin dit jaar voorzitter van het machtige House Financial Services Committee. Hij kreeg nationale aandacht tijdens zijn periode van drie weken in oktober als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden pro tempore, nadat de Republikeinen vertegenwoordiger Kevin McCarthy, R-Calif., uit zijn functie hadden verdreven.

McHenry, verkozen in 2004, begon zijn congrescarrière als partijdige oproerkraaier. In de loop van de tijd veranderde hij in een bondgenoot van de Republikeinse leiding en verzekerde hij zich van de positie van plaatsvervangend hoofdzweep onder twee sprekers.

Ondanks zijn uiterst conservatieve standpunten en stemgedrag wordt McHenry op Capitol Hill gezien als een pragmaticus en wordt hij door beide partijen alom gerespecteerd. Hij probeerde eerder dit jaar de stem van de rede te zijn door er bij de Republikeinen op aan te dringen de schulden niet af te lossen. Tijdens de sprekersstrijd werd McHenry door de Democratische leiders aangehaald als het soort Republikeinse wetgever met wie ze genoeg vertrouwen om mee samen te werken. Maar toenaderingen om dit standpunt in overweging te nemen, wees hij nadrukkelijk van de hand.

Het aanstaande vertrek van McHenry is de jongste stap in een jarenlange uittocht onder gematigde en institutionele Republikeinen uit Capitol Hill, een trend die zich manifesteerde tijdens het presidentschap van Barack Obama en zich versnelde in het tijdperk van Donald Trump. Nu Trump de voorverkiezingen van de Republikeinse Partij leidt vanwege zijn presidentiële comeback, vertoont deze trend geen tekenen van vertraging.

“Er is veel handwringen en inkt gemorst over de toekomst van dit instituut, omdat sommigen – zoals ik – hebben besloten te vertrekken”, zei McHenry dinsdag in zijn verklaring. “Die zorgen zijn overdreven.”

‘De Republikein zei dat ik de afgelopen twintig jaar veel verandering heb gezien’, vervolgde hij. “Ik heb echt het gevoel dat dit instituut aan de vooravond staat van de volgende grote wending. … Evoluties zijn vaak klonterig en onsamenhangend, maar in elke fase komen er nieuwe leiders naar voren. Er zijn veel slimme en capabele leden die overblijven, en anderen zijn onderweg Ik ben ervan overtuigd dat het Huis in goede handen is.’Gn En Head