AfD zet Krah buiten spel – documenten onthullen de plannen van het Kremlin voor de partij

  1. Startpagina
  2. politiek

druk op

De topkandidaat trekt zich voorlopig terug uit de EU-verkiezingscampagne. Ondertussen neemt het bewijsmateriaal tegen Bystron, tweede op de lijst, toe.

Berlijn – De partijleiding van de deels rechts-extremistische AfD heeft haar topkandidaat Maximilian Krah tijdelijk teruggetrokken uit de campagne voor de Europese verkiezingen vanwege de spionageaffaire rond zijn medewerker Jian G. Zoals de Duits persbureau meldt dat er tot 1 mei geen verkiezingscampagne-optredens meer gepland zijn. De specialistische dienstverlening tafel.media Onder verwijzing naar een interne bijeenkomst van de Bundestag-factie werd gemeld dat de AfD strategisch had besloten Krah uit de schijnwerpers te halen om de aandacht af te leiden van de spionageaffaire.

Ook Petr Bystron, tweede op de lijst voor de komende EU-verkiezingen, wordt verdacht van corruptie. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het probleem van de buitenlandse invloed vanuit Rusland en China grote delen van de partij zou kunnen bereiken.

AfD-topkandidaat Maximilian Krah
Maximilian Krah is de belangrijkste kandidaat van de AfD voor de Europese verkiezingen. Zijn werknemer zou hebben gespioneerd voor China. © Kay Nietfeld/dpa

Spionage- en omkopingsaffaire: vooronderzoek tegen AfD-mannen Krah en Bystron

Het Openbaar Ministerie van Dresden voert voorbereidende onderzoeken uit tegen Krah op verdenking van beïnvloeding vanuit China en Rusland. Bij een dergelijke procedure toetst de autoriteit of er sprake is van een eerste verdenking. De immuniteit van de leden zou dan moeten worden opgeheven voor verder onderzoek. Krah werd luid Spiegel En ZDF Eind 2023 werd hij ondervraagd door de Amerikaanse federale politie, de FBI, die hem ervan verdacht geld te ontvangen van bronnen dicht bij het Kremlin. Zijn werknemer G. wordt verdacht van spionage voor China. G. zou enkele jaren geleden tevergeefs hebben geprobeerd een aanvraag in te dienen bij de Federale Inlichtingendienst en het Saksische Bureau voor de Bescherming van de Grondwet. Krah zei dat hij “geen persoonlijk wangedrag had waar hij zichzelf van kon beschuldigen” in de spionageaffaire en dat hij “geen enkele betaling, uitkering of andere compensatie ontving.” De AfD-politicus ontsloeg zijn werknemer G.

In verband met het ‘Voice of Europe’-netwerk, dat vanuit Rusland lijkt te worden gecontroleerd, is het Openbaar Ministerie van München voorbereidende onderzoeken gestart tegen Petr Bystron, die tweede werd op de verkiezingslijst van de EU. Bystron voelde tegenover de Spiegel een “NAVO-gedreven campagne” tegen hem en de AfD. Het voormalige hoofd van de Beierse AfD ontkende ook alle beschuldigingen. Maar nu gelooft hij ook dat hij is afgeluisterd.

Het AfD-‘manifest’ van de leiding van het Kremlin toont de Russische invloed die verder gaat dan ‘Voice of Europe’.

De Spiegel publiceerde vrijdag (26 april) uittreksels uit een intern document van de Russische presidentiële regering in het Kremlin. Deze geven aan dat de Russische invloed in Duitsland en Europa veel breder zou kunnen zijn dan het ‘Voice of Europe’-netwerk of de contacten van individuele politici. Dit ‘manifest’ werd vanaf het najaar van 2022 ontwikkeld onder leiding van een hoge functionaris van het Kremlin, die volgens onderzoek van de Washington Post is ook verantwoordelijk voor desinformatie in Europa. De Spiegel verwijst naar informatie van verschillende internationale veiligheidsautoriteiten. Het bevel kwam van Sergei Kiriyenko, plaatsvervangend hoofd van de presidentiële regering, die als naaste vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin ook verantwoordelijk is voor desinformatiecampagnes in het buitenland.

Bondsdaglid en AfD-politicus Petr Bystron wordt ervan verdacht geld te hebben ontvangen via een Russisch propagandanetwerk. © Carsten Koall/dpa

“Niemand kan standhouden tegen een verenigd volk” – rechts-radicale retoriek in het AfD-manifest van het Kremlin

In het ‘manifest’ beschrijft het Kremlin uitvoerig en vol autoritaire retoriek dat Duitsland momenteel wordt geregeerd door de ‘Partij van de Vijanden van Duitsland’. Deze zou vervangen moeten worden door de “Partij van Vrienden van Duitsland”. Er bestaat dan ook geen twijfel over dat de AfD als laatstgenoemde wordt gezien. Het nieuwsmagazine citeerde uit de laatste zin hoe het Kremlin zich de weg van de partij naar de macht voorstelt: “Samen zullen we winnen. Niets en niemand kan zich verzetten tegen een verenigd volk.” Groeten aan de kroonadvocaat van het nationaal-socialisme, Carl Schmitt, vereerd door velen in het intellectuele, rechts-radicale milieu van de AfD, en zijn begrip van het volk en de dictator. Er is echter geen hard bewijs dat de krant ooit zijn weg naar de AfD heeft gevonden.

Kent hij het manifest van het Kremlin? Geen antwoord van AfD Thüringen-leider Björn Höcke

De Spiegel identificeerde de “centrale inhoud van het manifest” alleen in toespraken van AfD-grootheden, zoals de rechts-extremistische Thüringer staatsleider Björn Höcke. Hij antwoordde daarom niet of hij het document kende en gaf eenvoudigweg het volgende commentaar op de overlap in inhoud: “Hetzelfde is niet hetzelfde”.

Dan is er Vladimir Sergiyenko, de voormalige medewerker van het AfD-lid van de Bondsdag Eugen Schmidt, die met de Russische binnenlandse inlichtingendienst FSB van gedachten zou hebben gewisseld over specifieke politieke acties van de AfD. Nu onderzocht het tijdschrift: Sergijenko werkte eerder ook voor Ulrich Oehme, die tot 2021 in de Bondsdag zit voor de AfD. In 2019 reisde Oehme met Sergiyenko naar Minsk, Wit-Rusland, voor gesprekken met separatisten uit de Oekraïense Donbass. Oehme omschreef dit als een “fractiezakenreis”.

‘Voice of Europe’-complex: AfD-man Bystron gelooft in afluisteren

De vermeende Russische invloedsoperatie rond het ‘Voice of Europe’-netwerk zal waarschijnlijk ook de verantwoordelijkheid zijn van de Kremlin-functionaris, die ook verantwoordelijk was voor het ‘manifest’. Eind maart publiceerde de Tsjechische nieuwsdienst BIS bevindingen uit een internationaal onderzoek tegen het netwerk. Sindsdien is er beetje bij beetje bewijs aan het licht gekomen dat Bystron, tweede op de AfD-lijst, lijkt te beschuldigen: eind april kwam hij erachter Spiegel uit westerse veiligheidskringen kwam dat de AfD-man bij zijn contactpersoon had geklaagd dat hij een deel van een vermoedelijke steekpenning in biljetten van 200 euro had ontvangen. Je kunt het niet overal uitgeven. Bystron ontkende alles tegenover verschillende media. Dat heeft hij inmiddels bevestigd Spiegel Hij vermoedt echter ook dat hij in het geheim is gefilmd en beluisterd.

Daarom zouden er ook video-opnamen moeten zijn die laten zien hoe Bystron vermeende geldpakketten ontving. De Tijd, ARD en de Tsjechische krant Denik N Half april deden ze verslag van audio-opnamen die waren afgespeeld bij het Tsjechische Inlichtingencontrolecomité, waarin Bystron ‘ritselde van geld’. Dit kreeg hij ook van een contactpersoon in het netwerk.

“Te veel toevalligheden” – Hoe lang zal de AfD Krah en Bystron blijven steunen?

Krah maakte nooit een geheim van zijn verlangen naar een nauwere relatie tussen Duitsland en de Chinese partijdictatuur. Intussen gaf hij toe aan de ster verklaarde ook dat delen van een reis naar de Volksrepubliek werden gefinancierd door het staatsbedrijf Huawei. Hij heeft dit ook naar behoren gerapporteerd aan het EU-Parlement. In het parlement stemde Krah tegen verschillende resoluties die gericht waren tegen mensenrechtenschendingen in China – in sommige gevallen als enige van de rechts-radicale ID-groep.

Sommige van zijn partijvrienden zeiden dat dit “te veel toevalligheden” begonnen te zijn. tafel.media van de parlementaire fractievergadering van de Bondsdag. Maar de partij heeft geen alternatieve kandidaten, en daarom blijven ze momenteel bij Krah. Na zijn ontmoeting met de federale partijleiding zei hij: “Ik ben en blijf de topkandidaat.” Het verkiezingsvoorstel van de AfD voor de Europese verkiezingen kan niet meer worden gewijzigd, ook al zou de partij dat willen. Op 9 juni wordt het Europees Parlement gekozen. (KB)

Die mobile Version verlassen