Aanval op Matthias Ecke: SPD-politicus overleeft operatie – LKA ziet rechts-extremistische achtergrond

Duitsland Aanval op SPD-politici

Matthias Ecke overleeft gezichtsoperatie – LKA ziet rechts-extremistische achtergrond

Na een aanval op SPD-politici: huiszoekingen bij drie andere verdachten

Na de aanval op SPD-Europarlementariër Ecke in Dresden zijn nog drie verdachten geïdentificeerd. De appartementen van de verdachten, 17 en 18 jaar oud, werden doorzocht, zeiden het Openbaar Ministerie van Dresden en de Recherche van de deelstaat Saksen.

Je kunt hier naar onze WELT-podcasts luisteren

Om ingebedde inhoud weer te geven is uw herroepbare toestemming voor de overdracht en verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk, aangezien de aanbieders van de ingebedde inhoud, als externe aanbieders, deze toestemming nodig hebben (in deze context kunnen gebruiksprofielen (ook op basis van cookies) ID’s) kunnen ook aangemaakt en verrijkt worden, ook buiten de EER). Door de schakelaar op “aan” te zetten, gaat u hiermee akkoord (ten allen tijde herroepbaar). Dit omvat ook uw toestemming voor de overdracht van bepaalde persoonlijke gegevens naar derde landen, waaronder de VS, in overeenstemming met Art. 49 (1) (a) AVG. Hier kunt u meer informatie over vinden. U kunt uw toestemming op elk gewenst moment intrekken via de schakelaar en privacy onderaan de pagina.

Na de fysieke aanval op Matthias Ecke in Dresden heeft de SPD-politicus de operatie blijkbaar goed overleefd. Volgens SPD-secretaris-generaal Kühnert is hij “besloten” terug te keren naar de verkiezingscampagne. De onderzoekers classificeren tenminste één van de vier verdachten als ‘rechts politiek gemotiveerd’.

NNa de aanval op SPD-politicus Matthias Ecke in Dresden doen de autoriteiten onderzoek naar vier verdachten van 17 en 18 jaar oud. De Recherchepolitie van de deelstaat Saksen schrijft ten minste één van de verdachten toe aan het rechts-extremistische spectrum. Er wordt aangenomen dat hij in de ‘politiek gemotiveerde rechtse categorie’ valt, zei een woordvoerster van de LKA maandag. Dat meldde Zeit Online eerder.

Nadat een 17-jarige de aanval zondag bij de politie had gemeld, werden vervolgens de drie andere verdachten geïdentificeerd, zo maakten de recherche van de deelstaat Saksen en het openbaar ministerie van Dresden maandag bekend. De vier jonge mannen hebben het Duitse staatsburgerschap.

De verdachten zijn momenteel op vrije voeten omdat er volgens de informatie geen redenen waren voor hun arrestatie. Volgens informatie uit veiligheidskringen zijn twee van de meest recent geïdentificeerde verdachten al bij de politie verschenen. Bewijsmateriaal werd in beslag genomen tijdens huiszoekingen en wordt nu geëvalueerd. Het zal nog enige tijd duren voordat het onderzoek is afgerond, zeggen ze.

Corner geopereerd vanwege gezichtsfracturen

Volgens SPD-secretaris-generaal Kevin Kühnert is de aangevallen hoek op weg naar herstel. “Voor zover we op dit moment kunnen nagaan, heeft hij de operatie goed overleefd”, zei Kühnert maandag in Berlijn. De 41-jarige werd zondag geopereerd – “vanwege verschillende breuken die hij tijdens deze aanval in zijn gezicht opliep”.

Ondanks dat de operatie goed verliep, maakte Kühnert duidelijk: “Het herstelproces zal een lange weg zijn.” Ecke zal de komende dagen in het ziekenhuis doorbrengen. Volgens Kühnert wilde partijleider Saskia Esken hem daar maandag bezoeken.

lees ook

Gewelddadige aanval op politici

Ecke wilde niet geïntimideerd worden, benadrukte de secretaris-generaal van de SPD. In plaats daarvan is hij “vastbesloten om terug te kunnen keren naar deze verkiezingscampagne.” De Europese politicus wil nog harder strijden voor democratische waarden en een hoge kiezersopkomst.

De aanval op Ecke tijdens het ophangen van verkiezingsposters veroorzaakte horror in heel Duitsland en leidde tot een debat over de escalatie van het geweld tijdens de verkiezingscampagne. Zondag demonstreerden enkele duizenden mensen voor de democratie en tegen het geweld in Dresden en Berlijn. Bondspresident Frank-Walter Steinmeier riep iedereen op om het politieke debat vreedzaam en met respect te voeren.

Demonstraties in Dresden en Berlijn

Twee allianties hadden zondagmiddag opgeroepen tot demonstraties in Berlijn en Dresden – het motto: “Geweld hoort niet thuis in onze democratie!” Volgens politie en organisatoren kwamen ongeveer 3.000 mensen samen in de Saksische hoofdstad, waaronder vicepresident Katrin-Göring-Eckardt (Groenen) van de Bundestag en federaal SPD-voorzitter Saskia Esken.

Demonstranten zondag in Dresden

Bron: Getty Images/Jens Schlueter

In Berlijn verzamelden zich volgens de politie ongeveer 1.000 demonstranten bij de Brandenburger Tor; volgens latere informatie van de organisatoren waren er uiteindelijk ongeveer 3.000 mensen. Onder hen waren onder meer de voorzitters van de Groene Partij Ricarda Lang en Omid Nouripour, SPD-leider Lars Klingbeil en de premiers van Saksen en Noord-Rijnland-Westfalen, Michael Kretschmer en Hendrik Wüst (beiden CDU).

lees ook

Maandagochtend hadden ongeveer 200 leden van verschillende parlementen de zogenaamde Striesen-verklaring ondertekend, waaronder de voorzitters van de SPD, de Groenen en Links, evenals leden van de Unie. De verklaring is tegen “het steeds escalerende geweld tegen politiek actieve mensen in de openbare ruimte”. De SPD-politicus werd aangevallen in de wijk Striesen in Dresden.

Federale regering: aanvallen ‘bedreigen onze democratie’

De federale regering veroordeelde de aanval krachtig. Aanvallen op politici en vrijwillige actievoerders ‘bedreigen onze democratie’, zei plaatsvervangend regeringswoordvoerster Christiane Hoffmann maandag in Berlijn. Wat in elk afzonderlijk geval het motief is en tegen wie de aanval is gericht, doet er niet toe.

Er is een klimaat van geweld ontstaan ​​en daarom heeft federaal minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) onlangs verschillende maatregelen genomen om deze ontwikkeling tegen te gaan, zei de woordvoerder van haar ministerie, Maximilian Kall. Faeser roept op tot meer politie-aanwezigheid om politici te beschermen tijdens verkiezingscampagnes.

Hier vindt u inhoud van derden

Om ingebedde inhoud weer te geven is uw herroepbare toestemming voor de overdracht en verwerking van persoonsgegevens noodzakelijk, aangezien de aanbieders van de ingebedde inhoud, als externe aanbieders, deze toestemming nodig hebben (in deze context kunnen gebruiksprofielen (ook op basis van cookies) ID’s) kunnen ook aangemaakt en verrijkt worden, ook buiten de EER). Door de schakelaar op “aan” te zetten, gaat u hiermee akkoord (ten allen tijde herroepbaar). Dit omvat ook uw toestemming voor de overdracht van bepaalde persoonlijke gegevens naar derde landen, waaronder de VS, in overeenstemming met Art. 49 (1) (a) AVG. Hier kunt u meer informatie over vinden. U kunt uw toestemming op elk gewenst moment intrekken via de schakelaar en privacy onderaan de pagina.

Faeser zou dit dinsdag al kunnen bespreken met de ministers van Binnenlandse Zaken van de deelstaten. De voorzitter van de Conferentie van Ministers van Binnenlandse Zaken, het afdelingshoofd van Brandenburg, Michael Stübgen (CDU), kondigde aan dat hij een datum zou voorstellen voor een informele bijeenkomst op het niveau van de Conferentie van Ministers van Binnenlandse Zaken. De zaak kan parlementaire gevolgen hebben in Saksen.

Naast Ecke zijn de afgelopen dagen ook andere politici het slachtoffer geworden van aanvallen of dwang. In Essen werden Bondsdaglid Kai Gehring (Groenen) en zijn partijgenoot Rolf Fliß aangevallen. Een paar dagen geleden werd vice-president van de Bondsdag, Katrin-Göring-Eckardt (Groenen), agressief lastiggevallen na een gebeurtenis in het oosten van Brandenburg en mocht hij niet vertrekken. En in Nordhorn, Nedersaksen, werd volgens politierapporten zaterdagochtend een AfD-lid van het deelstaatparlement geslagen bij een informatiestand.

Die mobile Version verlassen