Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.

11 lichamen geborgen na vulkaanuitbarsting in Indonesië, en 22 klimmers worden nog steeds vermist


PADANG, Indonesië (AP) – De lichamen van 11 klimmers zijn maandag geborgen na een woedende uitbarsting van de Mount Marapi-vulkaan, terwijl Indonesische reddingswerkers naar minstens 22 anderen zochten die naar verluidt vermist waren.

De berg Marapi in het Agam-district in de provincie West-Sumatra spuwde zondag bij een plotselinge uitbarsting dikke kolommen as tot wel 3000 meter de lucht in, waarbij hete aswolken zich enkele kilometers verspreidden. Dorpen en nabijgelegen steden werden bedekt door tonnen vulkanisch puin.

Ongeveer 75 klimmers begonnen zaterdag hun weg naar de bijna 2.900 meter hoge berg en strandden.

Acht van de mensen die zondag werden gered, werden met brandwonden naar ziekenhuizen gebracht en één had ook een gebroken ledemaat, zei Hari Agustian, een ambtenaar bij de plaatselijke zoek- en reddingsorganisatie in Padang, de provinciehoofdstad.

Abdul Malik, hoofd van de Search and Rescue Agency van West-Sumatra, zei dat reddingswerkers maandagochtend elf lichamen van klimmers hebben gevonden terwijl ze zochten naar degenen die nog vermist waren en drie anderen hadden gered.

“Het evacuatieproces van de lichamen en overlevenden is nog steeds aan de gang”, zei hij, eraan toevoegend dat reddingswerkers nog steeds op zoek zijn naar 22 klimmers die naar verluidt nog steeds vermist zijn.

Een video op sociale media liet zaterdag zien dat de klimmers werden geëvacueerd naar een schuilplaats, hun gezichten en haar besmeurd met vulkanisch stof en regen.

Twee klimroutes werden gesloten na de uitbarsting en inwoners die op de hellingen van Marapi woonden, kregen het advies om 3 kilometer (1,8 mijl) van de monding van de krater te blijven vanwege potentiële lava, zei Ahmad Rifandi, een ambtenaar bij het Indonesische Volcanology and Geological Hazard Mitigation Centre van het Indonesische Volcanology and Geological Hazard Mitigation Centre. de Marapi-waarnemingspost.

Vallende as bedekte verschillende dorpen en blokkeerde het zonlicht, zei Abdul Muhari, woordvoerder van het National Disaster Management Agency. De autoriteiten deelden maskers uit en drongen er bij de bewoners op aan een bril te dragen om hen te beschermen tegen vulkanische as, zei hij.

Ongeveer 1.400 mensen wonen op de hellingen van Marapi in Rubai en Gobah Cumantiang, de dichtstbijzijnde dorpen op ongeveer 5 tot 6 kilometer (3,1 tot 3,7 mijl) van de top.

Het alarmniveau van Marapi werd gehandhaafd op het derde hoogste van vier niveaus, zei Abdul Muhari, en bevestigde dat de autoriteiten de vulkaan nauwlettend in de gaten hadden gehouden nadat sensoren de afgelopen weken toenemende activiteit hadden opgemerkt.

Marapi is actief sinds een uitbarsting in januari waarbij geen slachtoffers vielen. Het is een van de meer dan 120 actieve vulkanen in Indonesië, die gevoelig zijn voor seismische onrust vanwege de ligging aan de Pacifische ‘Ring van Vuur’, een boog van vulkanen en breuklijnen die het Pacifische bekken omringen.Gn En Head